Ένα άλλο φως έχουν αυτές οι μέρες. Με το που ξυπνώ – όσο νωρίς κι αν είναι – θέλω να βγω έξω να δω τον ουρανό και το φως της ημέρας.
Ένα φως μεγαλειώδες.
Αυτό είναι άνοιξη.
Φως, λαμπερές μέρες, καθαρός ουρανός, ανάταση.
Πολλοί θα μου πουν πως η άνοιξη μπαίνει στις 21 του Μάρτη.
Εγώ τη μετρώ με το που ανοίξει ο καιρός και μπει ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, ο Μάρτης.
Κι αν έχει τη φήμη του “γδάρτη” εγώ σκοτίστηκα. Ό,τι και να κάνει… “ καλοκαίρι θα μυρίσει”.
Ο χαλβάς
Ο χαλβάς του μπακάλη είναι παρών εντονότατα καθ’ όλη τη διάρκεια της σαρακοστής.
Ο χαλβάς μας ήρθε μαζί με τους κοσμοπολίτες μικρασιάτες από τα απέναντι παράλια, το 1922, τότε στη μικρασιατική καταστροφή. Θυμάμαι τον περίφημο μικρασιάτη χαλβατζή της αγοράς μετά το Μπας-Φανάρ’, που έφτιαχνε τον ωραιότερο χαλβά που έχω φάει ποτέ. Ζεστός, μοσχοβολιστός με ίνες και λαστιχωτή υφή. Τον έβαζε μέσα σε μεγάλους νταβάδες και ο μπαμπάς πήγαινε και αγόραζε μεγάλα κομμάτια με το κιλό. Κάθε φορά που περνώ από την αγορά νιώθω την έλλειψή του.
Η πρώτη ύλη λοιπόν, όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι κι εδώ παίζει πρωταρχικό ρόλο. Το δεύτερο επίσης σημαντικό είναι το να είναι χειροποίητος / ζυμωμένος κι όχι βιομηχανοποιημένος.
Πρέπει να φροντίσουμε ν’ αγοράζουμε τον καλό χαλβά.
Διότι τόσο η ποιότητα του σουσαμιού από όπου και φτιάχνεται, όσο και το καβούρντισμά του παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεύση και στην ποιότητά του.
Ο χαλβάς για να γίνει πρέπει να πολτοποιηθούν καβουρντισμένα σποράκια σουσαμιού, μαζί μ’ ένα μείγμα καραμέλας που γίνεται από γλυκόζη, ζάχαρη και χαλβαδόριζα ή τσουένι.
Χαλβαδόριζα, είναι η ρίζα του φυτού (σαπωνόφυτο) και δίνει εκείνη την ελαστικότητα και τη μαστιχωτή υφή στον χαλβά.
Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά παρόλη τη ζάχαρη που περιέχει.
Αιτία, το σουσάμι φυσικά, που θεωρείται βόμβα βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Από κει άλλωστε γίνεται και το θεϊκό και ευεργετικό ταχίνι.
Εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, αλλά και σε βιταμίνες Ε, Β1, Β2.
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες γι’ αυτό ο μπαμπάς μου είχε ελάχιστες ρυτίδες στα 93 του.
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, αποδεδειγμένο επιστημονικά και συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή ποιότητα ζωής. Βάλτε ταχίνι και χαλβά στη ζωή σας άμεσα.
Λατρεύω τον φυσικό χαλβά με τη βανίλια, αλλά τώρα τελευταία με κερδίζει κι αυτός σε γεύση καπουτσίνο, με αμύγδαλα καβουρντισμένα, με κανέλα που ούτως ή άλλως πασπαλίζω από πάνω σε όποια γεύση.
Αυτό που μου λείπει είναι ο ζεστός χαλβάς… να τον φάω με το που θα γίνει από το καζάνι, όπως τότε!
Νηστήσιμη μους σοκολάτας με ταχίνι
Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
150 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 βανίλια
Τριμμένος χαλβάς, βανίλια του μπακάλη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου σε μια μέτρια κατσαρόλα, χωρίς να το βράσουμε.
- Χτυπάμε την σοκολάτα με την κανέλα μέσα στο μούλτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, το ταχίνι και το μέλι. Αφήνουμε το μείγμα μέχρι να αφρατέψει.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε έξι ποτήρια του μαρτίνι.
Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες. Γαρνίρουμε με σπασμένα κομμάτια από χαλβά ή με λίγο σουσάμι.