Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

«Καλπάζει» ο Συνεταιρισμός Κάπης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε αποκτήσει την εμπιστοσύνη των παραγωγών καθώς έχουμε χτίσει πολύ γερές βάσεις όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει ο Χρήστος Ψαραδέλλης

Αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους Συνεταιρισμούς πάνω στην Λέσβο, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η επιλογή του «συνεταιρίζεσθαι» μπορεί να απογειώσει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης του τόπου. Ο λόγος για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάπης, που παρέχει πλήθος υπηρεσιών στους παραγωγούς της περιοχής, συνιστώντας πόλο έλξης και για πολλούς νέους εργαζόμενους. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινιάστηκε το πρατήριο του Συνεταιρισμού δίπλα στις εγκαταστάσεις του, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το λάδι και τα τυροκομικά προϊόντα του. 

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ τα Νέα της Λέσβου συναντήθηκαν με τους έμπειρους συνεταιριστές και διαχειριστές του Συνεταιρισμού, Χρήστο Ψαραδέλλη και Αχιλλέα Κεχαγιά, οι οποίοι μάς μίλησαν για τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, για την σταθερά ανοδική πορεία του, ενώ μας ξενάγησαν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του. 

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ο Συνεταιρισμός έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ρεύμα για τα λειτουργία των μηχανημάτων

Οι δραστηριότητές του 

Όπως μάς είπε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, Χρήστος Ψαραδέλλης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κάπης μετράει σχεδόν 100 χρόνια ζωής, αφού ξεκίνησε το 1930 από 90 παραγωγούς που θέλησαν να διαχειριστούν μόνοι τους την παραγωγή λαδιού, και γάλακτος. ‘Εκτοτε η τύχη του Συνεταιρισμού δοκιμάστηκε αρκετές φορές, ωστόσο από το 2008 και ιδιαίτερα από το 2011 και εξής, χρονιά-σταθμό για την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού, καθώς έγινε η αρχή της σταθερής και άψογης συνεργασίας με την Γαλακτοκομική Χιδήρων, οι παραγωγοί του χωριού και της ευρύτερης περιοχής βλέπουν το Συνεταιρισμό συνεχώς να βελτιώνει τις υπηρεσίες του. 

Το εκσυγχρονισμένο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού
Το τυποποιητήριο λαδιού

Διαθέτοντας ιδιόκτητο ελαιοτριβείο, το οποίο πρόσφατα αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε με καινούργια σύγχρονα μηχανήματα έκθλιψης της ελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου, ο Συνεταιρισμός παράλληλα πραγματοποιεί τυποποίηση και εμπόριο δικού του ελαιολάδου, εξαιρετικά παρθένου, και παρθένου, με την ονομασία ‘’Καπιράδα’’. Επιπλέον, εκτός από το εμπόριο του γάλακτος των παραγωγών, ο Συνεταιρισμός προέβη στην εκτέλεση πιστωτικών και προμηθευτικών εργασιών για το λογαριασμό των συνεταίρων. Με επιτυχία επίσης πραγματοποιεί εμπόριο ζωοτροφών, ενώ έχει ξεκινήσει προσπάθεια αναπαραγωγής καθαρόαιμης φυλής αιγοπροβάτων Λέσβου, υλοποιώντας σχετικό πρόγραμμα του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Αθηνών.

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε αποκτήσει την εμπιστοσύνη των παραγωγών καθώς έχουμε χτίσει πολύ γερές βάσεις όλα αυτά τα χρόνια» τονίζει ο κ. Ψαραδέλλης. «Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην σταθερά ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού οφείλουμε στην Γαλακτοκομική Χιδήρων και τον Θεοφάνη Ρόδο, καθώς και την Ε.Τ.Α.Λ. και τον Αναστάσιο Περιμένη». 

Ο κ. Ψαραδέλλης πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε αντικαταστήσει πλήρως τις τράπεζες, καθώς στηρίζουμε οικονομικά το χωριό, και όποιον συγχωριανό μας το έχει ανάγκη, ανά πάσα στιγμή», ενώ στο σημείο αυτό το διοικητικό στέλεχος Αχιλλέας Κεχαγιάς προσθέτει: «Ο Συνεταιρισμός έχει προσελκύσει πολλούς νέους παραγωγούς, κάνοντας έτσι αρκετούς να παραμείνουν στο χωριό. Είναι σημαντικό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να συσπειρώνονται γύρω από τους συνεταιρισμούς, αφού είναι μεγάλη η στήριξη που δέχονται». 

Το παραληπτήριο γάλακτος

Ο κ. Ψαραδέλλης και ο κ. Κεχαγιάς μάς ξενάγησαν στο ελαιοτριβείο, στις αποθήκες ζωοτροφών, στο παραληπτήριο γάλακτος, στην τυποποίηση του λαδιού, καθώς και στο πρατήριο του ελαιολάδου και των τυροκομικών προϊόντων.  Παράλληλα εντύπωση μάς προκάλεσε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία έχουν συντελέσει στη δραματική μείωση του κόστους παραγωγής, αφού το ρεύμα για τα μηχανήματα εξασφαλίζεται εξ ολοκλήρου από τα φωτοβολταϊκά. 

Στο Συνεταιρισμό γίνεται και εμπόριο ζωοτροφών

«Έχουμε κατορθώσει να συγκρατήσουμε τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα και γι’ αυτό το λόγο, χάρη στα φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, προκειμένου το κέρδος των παραγωγών να μην υφίσταται μεγάλο πλήγμα, αποφασίσαμε τα προϊόντα μας να πωλούνται στο πρατήριό μας, το οποίο βρίσκεται σε πέρασμα, παρά να τα “σκοτώσουμε” σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, όπου το κόστος ανεβαίνει ξαφνικά πάρα πολύ», σημειώνει ο κ. Ψαραδέλλης. 

Πρόσφατα άνοιξε το πρατήριο προϊόντων δίπλα στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού

Στο πρατήριο πωλείται το ελαιόλαδο ‘’Καπιράδα’’ και τυροκομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Γαλακτοκομική Χιδήρων

Οι δυο συνεταιριστές μάς μίλησαν για την φέτα, το βούτυρο, το λαδοτύρι που εμπορεύονται σε συνεργασία με την Τυροκομική Χιδήρων, αλλά και για το ελαιόλαδο, ποικιλίας αδραμυτιανής ελιάς, το οποίο έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.

«Ακόμη δεν έχουμε ‘’ανοιχτεί’’ πολύ στις αγορές, όμως υπάρχουν διαθέσιμες πολλές. Θέλουμε ως Συνεταιρισμός να κάνουμε αργά αλλά σταθερά βήματα», σχολιάζει ο κ. Ψαραδέλλης και ο κ. Κεχαγιάς. 

Ευχόμαστε στην άξια διοίκηση του Συνεταιρισμού, αλλά και στους παραγωγούς που τον συναποτελούν, να έχουν την ίδια όρεξη και μεράκι και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες του. 

spot_img

More articles

spot_img