Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Καμία εξέλιξη για τις σχολικές καθαρίστριες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση ωραρίου για 30 εργαζόμενες στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι

Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφάσισε στα τέλη Ιανουαρίου να αυξηθεί το ωράριο εργασίας από τις 3 στις 5 ώρες ημερησίως για 30 από τις 102 σχολικές καθαρίστριες και η συγκεκριμένη απόφαση να αναρτήθηκε στο Διαύγεια στα μέσα Μαρτίου, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει ανεφάρμοστη. Γεγονός, που φέρνει στα όριά τους πλέον τις καθαρίστριες που αφενός στερούνται τις επιπλέον αποδοχές για τον χαμηλό έτσι κι αλλιώς μισθό τους, αφετέρου συνεχίζουν πολλές από αυτές να εργάζονται άτυπα υπερωριακά για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, την ίδια στιγμή που αισθάνονται πως από την πλευρά του Δήμου – όπως οι ίδιες λένε – «τις κοροϊδεύουν».

Η αύξηση των ωρών εργασίας των σχολικών καθαριστριών αποτελεί πάγιο αίτημά τους κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, καθώς οι 3 ώρες την ημέρα δεν επαρκούν για να καθαρίσουν σωστά και όπως πρέπει τα σχολεία. Από την πλευρά του ο Δήμος, όπως σημείωσε στη σχετική του εισήγηση ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Ιανουαρίου, είχε αρχικά αιτηθεί την απασχόληση 101 ατόμων και συγκεκριμένα 60 εργαζομένων με 6,5 ώρες εργασίας, 36 με 3 ώρες εργασίας και 5 με 5 ώρες εργασίας. Τα οικονομικά δεδομένα, από το Υπουργείο Εσωτερικών όμως, επέτρεψαν την απασχόληση του ίδιου σχεδόν αριθμού (102 για την ακρίβεια) καθαριστριών για 3 όμως ώρες ημερησίως.

Ωστόσο φαίνεται πως βρέθηκε το «νομικό παράθυρο» ώστε ο Δήμος να ζητήσει επέκταση ωραρίου για έναν αριθμό καθαριστριών, βασιζόμενος αφενός στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, αφετέρου στα προβλήματα που δημιουργούσαν απουσίες εργαζομένων λόγω ασθένειας, αδειών κλπ.. Έτσι, προέκυψε η εισήγηση του Δημάρχου για αύξηση των ωρών εργασίας (και κατ’ επέκταση των αποδοχών τους) για 30 από τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση ανέφερε πως θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου έως και τη λήξη του σχολικού έτους, στην σχετική ανάρτηση στο Διαύγεια τον Μάρτιο αναφερόταν ως ημερομηνία έναρξης εκείνη του ΦΕΚ, ωστόσο μέχρι χθες τουλάχιστον παραμένει ανεφάρμοστη, με τις καθαρίστριες να περιμένουν να διαπιστώσουν αν αυτή θα εφαρμοστεί έστω από τον επόμενο μήνα, κρατώντας ωστόσο μικρό καλάθι.

«Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι “ντροπή τους”. Κάνουν ενέργειες δήθεν για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά στην πραγματικότητα μας κοροϊδεύουν», υποστηρίζουν καθαρίστριες στα «ΝΕΑ της Λέσβου», με την αγανάκτησή τους να ξεχειλίζει πλέον, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που βλέποντας τη σχολική χρονιά να οδεύει προς το τέλος της χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, έχουν εγκαταλείψει και κάθε διεκδίκηση. «Για την αύξηση των ωρών εργασίας που αποφάσισαν, έχουν πάρει κάποιο κονδύλι; Αν ναι, πού πήγε; Γιατί στην τσέπη μας πάντως δεν μπήκε» αναρωτιούνται οι γυναίκες, την ώρα που όπως υποστηρίζουν η εικόνα που έχουν από τον Δήμο είναι πως δεν υπάρχει εξέλιξη λόγω φόρτου εργασίας.

 

Υπερωρίες

Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται και ότι η εντολή που έχουν λάβει είναι πως με τη λήξη του ωραρίου τους «αφήνουν κάτω τις σκούπες», αρκετές είναι οι καθαρίστριες που εργάζονται παραπάνω ώρες για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κυριότερο επιχείρημά τους, ότι δηλαδή μέσα σε τρεις ώρες κάθε μέρα δεν είναι δυνατό να καθαρίσουν σωστά μια ολόκληρη σχολική μονάδα. «Κανονικά ξεκινάω στη 1 το μεσημέρι, αλλά πήγα σήμερα στις 11 και μισή το πρωί. Ήδη οι τουαλέτες ήταν σε άθλια κατάσταση και αν πήγαινα στην ώρα μου θα ήταν σε ακόμη χειρότερη. Είναι δυνατόν να αφήσουμε τα παιδιά έτσι; Τίθεται θέμα υγιεινής!», δηλώνει χαρακτηριστικά μια από τις σχολικές καθαρίστριες.

«Έχουν την απαίτηση μέσα σε τρεις ώρες, ένα άτομο να έχει καθαρίσει έως και 18 αίθουσες, τις τουαλέτες και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο!», είχαν αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου», προσθέτοντας μάλιστα πως είναι εκείνες που προχωρούν σε ενέργειες απολύμανσης ενός σχολικού τμήματος στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού, αντί να υπάρχει για τον σκοπό αυτό συνεργασία με κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο με κατάλληλο εξοπλισμό και στολές.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τελευταία πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα και αναμένεται να ανοίξουν ξανά στις 3 Μαΐου. Ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα όμως για το τέλος της σχολικής χρονιάς και φαίνεται πως αν τελικά αλλάξει το ωράριο εργασίας των 30 καθαριστριών, αυτό θα είναι πρακτικά για λίγες μόνο εβδομάδες.

- Advertisement -

More articles

spot_img