Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Καμπάνα” 15.000€ στα Φιλανθρωπικά – «Στα μαλακά» οι μαρμαροτεχνίτες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Όχι μόνο «στα μαλακά», αλλά με συμβολικά πρόστιμα τιμώρησε τους μαρμαροτεχνίτες οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για σύσταση καρτέλ στο κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα της Μυτιλήνης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβάλλοντας το ελάχιστο των προστίμων για να δώσει σαφές μήνυμα για την λειτουργία του ανταγωνισμού εντός του κοιμητηρίου, κάτι που δεν ίσχυε για πολλά χρόνια καθώς οι τιμές ήταν τυποποιημένες για όλους.

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε γνωστή την Παρασκευή και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, επιβάλλονται πρόστιμα της τάξης των 50 ευρώ μόλις στον κάθε μαρμαροτεχνίτη σε αντίθεση με τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης που έχουν την εκμετάλλευση του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο της τάξης των 15.612 ευρώ. Και για τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα το πρόστιμο δεν είναι μεγάλο, ωστόσο από το πώς γίνεται η κατανομή φαίνεται ότι η Επιτροπή αποδίδει τον κρίσιμο ρόλο στα Φιλανθρωπικά και όχι τόσο στους μαρμαροτεχνίτες, τους οποίους σχεδόν απαλλάσσει με «κίτρινη κάρτα» των 50 ευρώ!

Να θυμίσουμε ότι μαρμαροτεχνίτες είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή ανταγωνισμού τον Ιούνιο του 2021 και μετά τις καταθέσεις και τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι δικηγόροι τους στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, έχοντας απέναντί τους τότε εισήγηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμων, η απόφαση καθυστέρησε να εκδοθεί για σχεδόν ένα χρόνο, κάτι που είχε τροφοδοτήσει έντονα την ανησυχία των επαγγελματιών, οι οποίοι είναι 14 συνολικά που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση.

Ο δικηγόρος εκ Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, που εκπροσώπησε τρεις εκ των επαγγελματιών που παραπέμφθηκαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου τόνισε: «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δέχτηκε τα επιχειρήματα που ανέπτυξα για τους πελάτες μου, οι οποίοι ουσιαστικά απαλλάσσονται με το ελάχιστο πρόστιμο και γι’ αυτό το λόγο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Βρεθήκαμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον καθώς θα θυμάστε, το είχατε αναδείξει μέσα από τα ρεπορτάζ σας ότι η υπόθεση της παραπομπής προέκυψε μετά από καταγγελίες και έρευνα της δικαιοσύνης. Ωστόσο αναπτύξαμε τις θέσεις μας ότι η δική μας εμπλοκή δεν υπήρχε ουσιαστικά, καθώς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα είναι αυτά που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των κοιμητηρίων και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, που ουσιαστικά απαλλάσσει τους πελάτες μου και το σύνολο των επαγγελματιών και γι’ αυτό το λόγο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα».

Υπενθυμίζουμε ότι το όλο ζήτημα προέκυψε μετά από την παραπομπή στη δικαιοσύνη των Φιλανθρωπικών κατόπιν μήνυσης που κατέθεσε συγγενής ατόμου που είχε φύγει από τη ζωή και στο οποίο είχε συστηθεί να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία και επιλογή μαρμαροτεχνίτη με προκαθορισμένο ποσό, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει να αναθέσει την κατασκευή του ταφικού μνημείου σε δικό του επαγγελματία.

Αυτή η μήνυση τροφοδότησε ουσιαστικά την ενημέρωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την Εισαγγελία Μυτιλήνης, ώστε να τεθούν στο μικροσκόπιο οι εταιρείες κατεργασίας μαρμάρου της περιοχής μας για… πιθανότητα σύστασης καρτέλ (εναρμόνιση των τιμών τους σε συνεννόηση) ως προς την κατασκευή ταφικών μνημείων, με συνέπεια την απουσία του ανταγωνισμού!  

Η ενιαία τιμολογιακή πολιτική ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα το 2007 και σύμφωνα με τα Φιλανθρωπικά, αυτό μετά από αιτήματα επαγγελματιών του κλάδου της κατεργασίας μαρμάρου, καθώς υπήρχαν πλευρές που δήλωναν ότι έχουν αποκλειστεί από αυτές τις κατασκευές στα δύο νεκροταφεία και ότι δεν έχουν επαγγελματικό αντικείμενο, καταγγέλλοντας ότι άλλες πλευρές είχαν καθημερινή απασχόληση. 

Με άλλα λόγια τα Φιλανθρωπικά επικαλέστηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι αναγκάστηκαν να παίξουν το ρόλο της διαιτησίας, επιβάλλοντας την εκ περιτροπής απασχόληση όλων των μαρμαροτεχνιτών και τις ενιαίες τιμές για να μην υπάρχουν τα παράπονα μεταξύ τους.

Ωστόσο όταν ένας δυσαρεστημένος πολίτης προσέφυγε στη δικαιοσύνη, άνοιξε “ο ασκός του Αιόλου”.

spot_img

More articles

spot_img