Από τη στιγμή που η Ελλάδα απέκτησε όνομα και ταυτότητα στο χάρτη της Ιστορίας, υπήρξε και πόλος έλξης. Όχι μόνο για στρατούς και εμπόρους, αλλά και για ταξιδιώτες. Στην πραγματικότητα, ο τουρισμός εδώ δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι σχεδόν δομικό στοιχείο της ύπαρξής της.
Οι αρχαίοι ταξίδευαν. Για αγώνες, για προσκυνήματα, για φιλοσοφία. Οι Δελφοί δεν ήταν απλώς ένα μαντείο, ήταν ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι. Στην Ολυμπία δεν πήγαιναν μόνο για να δουν ποιος θα τρέξει γρηγορότερα, αλλά και για να ζήσουν μια γιορτή ενότητας. Οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Κορίνθιοι συναντιόντουσαν. Ο πρώιμος τουρισμός στην Ελλάδα ήταν εμπειρία, συμμετοχή, τελετουργία.
Η ρωμαϊκή ελίτ – και όχι μόνο – συνέχισε την παράδοση. Επισκέπτονταν την Ελλάδα σαν να πηγαίνουν σε πανεπιστήμιο. Για να μελετήσουν, να δουν από κοντά αυτό που θεωρούσαν λίκνο του πολιτισμού τους.
Μετά ήρθαν τα πιο σκοτεινά χρόνια. Στο Βυζάντιο και την Οθωμανική περίοδο, το ταξίδι έγινε πιο δύσκολο. Κι όμως, κάποιοι συνέχιζαν. Προσκυνητές, περιηγητές, περιπετειώδεις Ευρωπαίοι του 18ου και 19ου αιώνα που έψαχναν την “αυθεντική Ανατολή”.
Ως έτος γέννησης του Τουρισμού θα θεωρήσουμε το 1855 όταν ο Thomas Cook οργάνωσε το «Circular Club», ενώ το 1890 ιδρύεται το Touring Club στη Γαλλία και το 1895 ιδρύεται η δική μας «Ποδηλατική Εταιρεία», η οποία μετονομάζεται το 1909, με τροποποίηση του καταστατικού της, σε «Ελληνική Εταιρεία Περιηγήσεων – Touring Club».
Η τουριστική εικόνα της Ελλάδας, όπως την ξέρουμε σήμερα, γεννιέται τον 20ό αιώνα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως από τη δεκαετία του ’60, ξεκινούν όλα: Ήλιος, θάλασσα, αρχαία, φολκλόρ, καρτ-ποστάλ, Μύκονος με καΐκια, Ρόδος με πακέτα, Σαντορίνη με εκτυφλωτικό φως.
Στο Μόλυβο οι πρώτοι περιηγητές είχαν ήδη φτάσει από το 1800.
Ο ΕΟΤ παίζει ρόλο-κλειδί στο πώς πλασάρεται η χώρα στο εξωτερικό, σαν ένα ιδανικό μείγμα παράδοσης και εξωτισμού.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα αλλάζει. Ο τουρισμός γίνεται βασικός οικονομικός πνεύμονας. Αλλάζει τα νησιά, αλλάζει τα χωριά, αλλάζει την ίδια την ιδέα που έχουμε για το ποιοι είμαστε και πώς “μας βλέπουν”.
Σήμερα, η τουριστική εμπειρία είναι και Instagram και Airbnb, και luxury resorts και εναλλακτικά μονοπάτια. Είναι ευλογία και πρόκληση. Είναι ανάγκη για οικονομία, αλλά και ερώτηση για τα όρια της αυθεντικότητας.
Και κάπως έτσι, από τους Ολυμπιακούς της αρχαιότητας μέχρι το brunch με θέα την πισίνα του Λώριετ, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένας τόπος που τραβά – για διαφορετικούς λόγους – κάθε εποχή. Το ζητούμενο τώρα δεν είναι μόνο να έρχονται. Είναι να αντέχουμε το βλέμμα τους. Και να μην ξεχνάμε τι ήταν αυτό που τους έφερε από την αρχή.
Συνταγή από το Brunch του Λώριετ
Το αποβραδίς overnight μπολ με βρώμη και σποράκια chia
- 5 κ.σ. νιφάδες βρώμης
- 1/2 φλ. Γάλα αμυγδάλου
- 2 κ.σ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. σπόρους chia
- 3 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
- 1 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
- Το overnight bowl με βρώμη βάζεις σε βαζάκι σφραγισμένο αποβραδίς στο ψυγείο σου, τοποθετώντας σε στρώσεις τα στερεά υλικά.
- Προσθέτεις τα υγρά υλικά.
- Ανακατεύεις, κλείνεις και βάζεις στο ψυγείο.
- Σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και διάφορα toppings επιλογής σας.
Στην πισίνα του Λώριετ
Τις Κυριακές από τις 12.00 – 14.00 θα σερβίρεται brunch χαλαρά με την πισίνα έτοιμη να υποδεχτεί και τους ντόπιους που αγαπάνε το Λώριετ και την ιδιαίτερη ambience που διαθέτει στη σκιά του αρχοντικού.
Μετά τις 14.00 δοκιμάστε ένα μυρωδάτο καφέ, aperol ή μοχίτο, κάντε την ηλιοθεραπεία σας – δεν υπάρχει πιο ιδανικό μέρος για να μαυρίσετε πάνω στις mint ξαπλώστρες δίπλα στη sea water pool.
Συνεχίστε το κους-κους με την παρέα σας.
Το pool bar club του Λώριετ άνοιξε, με ναυαγοσώστη, να σας φροντίζει, ώστε να απολαύσετε το φετινό καλοκαίρι.
Ώρες λειτουργίας 12.00-20.00.