Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

«Καταδίκη για όλα και χωρίς ελαφρυντικά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στο μικροσκόπιο οι περιπτώσεις για τις οποίες υπήρξαν αθωωτικές αποφάσεις, που στην έφεση χαρακτηρίζονται εσφαλμένες
  • Δεν τεκμηριώνεται ο πρότερος έντιμος βίος, σύμφωνα με το έγγραφο της Εισαγγελίας, που ζητά να μην υπολογιστεί στον καταλογισμό ποινής

Μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη υπήρξε στην υπόθεση του εκπαιδευτικού σχολείου της Λέσβου, που πρόσφατα καταδικάστηκε σε 28 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για 9 από τις κατηγορίες προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικων μαθητριών του, έχοντας ωστόσο αθωωθεί για άλλες 9 κατηγορίες. Και αυτό, καθώς η Εισαγγελέας Εφετών έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής, και άσκησε έφεση έναντι των αθωωτικών αποφάσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, ζητώντας την καταδίκη του για όλα τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται, και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά!

Θυμίζουμε ότι η απόφαση για την υπόθεση του εκπαιδευτικού ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία, η οποία κράτησε σχεδόν 4 μήνες. Η τελευταία μέρα, μάλιστα, είχε εξελιχθεί σε σκωτσέζικο ντους με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων και έντονη φόρτιση, αφού αν και η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απαλλαχθεί για όλες τις κατηγορίες, εν τέλει καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 28 μήνες φυλάκιση με αναστολή για 9 από αυτές, ενώ σε άλλες 9 απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών. Παράλληλα, όμως, παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία για να διερευνηθεί η ανάμειξή του σε πλαστογραφία δελτίου απουσιών της 16ης Μαΐου 2018, γεγονός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν λάβει κανείς υπόψη το πόσο σημαντικό ήταν το στοιχείο των απουσιών ή μη των καταγγελλουσών για να κριθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες ή όχι.

Από την πλευρά του κατηγορουμένου κατατέθηκε έφεση για τις καταδικαστικές αποφάσεις και αν και υπήρξε απογοήτευση για την τελική απόφαση (λόγω των προσδοκιών, που είχε γεννήσει η πρόταση της Εισαγγελέως), αφέθηκε να εννοηθεί πως υπήρξε ένα αίσθημα μερικής δικαίωσης, λόγω της αθώωσης σε κάποιες έστω από τις κατηγορίες. Η πλευρά της πολιτικής αγωγής, από την άλλη, δήλωσε ικανοποιημένη από την καταδικαστική επί της ουσίας απόφαση, αλλά φαίνεται πως «κυνήγησε» και τις περιπτώσεις για τις οποίες ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.

 

«Εσφαλμένα αθώος»

Με ένα πολυσέλιδο κείμενο, η Εισαγγελέας Εφετών άσκησε μια «απόλυτα εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη» (όπως τη χαρακτήρισε η πολιτική αγωγή) έφεση, όπου αναλύει λεπτομερώς το σκεπτικό της για κάθε μια από τις 9 περιπτώσεις, που η πρωτόδικη απόφαση ήταν αθωωτική. Στην πρότασή της η Εισαγγελέας φαίνεται πως καταλήγει, πως από τη δικογραφία και τις καταθέσεις αποδεικνύεται πως ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε και πως «κρίθηκε εσφαλμένα αθώος», καθώς «ουδεμία αμφιβολία προέκυπτε περί ενοχής του».

Επιπλέον, η Εισαγγελέας σημειώνει πως εσφαλμένα το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, καθώς η δράση του κατηγορουμένου υπήρξε εξακολουθητική. Εν ολίγοις, ακόμη και αν το ελαφρυντικό αυτό γινόταν αποδεκτό για την πρώτη πράξη, τότε δεν αιτιολογείται το να λαμβάνεται υπόψη για τις υπόλοιπες, καθώς πρακτικά έχει καταδικαστεί και για πράξεις που έχουν προηγηθεί αυτών. 

 

Δυσκολεύει η υπόθεση

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μεταξύ άλλων δυσκολεύει σημαντικά την υπόθεση για τον κατηγορούμενο. Αφενός, πρόκειται για κάτι που δεν είναι σύνηθες υπό την έννοια ότι η πολιτική αγωγή μπορεί να αιτείται την άσκηση έφεσης επί των πρωτόδικων αποφάσεων όταν αυτές είναι αθωωτικές ή γενικότερα δεν την ικανοποιούν, αυτές όμως σπάνια γίνονται δεκτές, καθώς απορρίπτονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, το σχετικό αίτημα όχι μόνο γίνεται δεκτό και ασκείται η έφεση, αλλά θα φέρει και τρομερές προκλήσεις για τον κατηγορούμενο και την ομάδα υπεράσπισής του.

Η έφεση της Εισαγγελέως Εφετών θα εκδικαστεί ταυτόχρονα με την έφεση, που έχει ασκήσει ο κατηγορούμενος. Σε αυτή, ζητούμενο από την υπεράσπιση είναι να ανατραπεί η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, αλλά πολύ περισσότερο πλέον να αποφευχθεί και η ανατροπή εκείνων, που ήταν αθωωτικές, όπως επίσης και το να μην ληφθεί υπόψη κάποιο ελαφρυντικό στον καταλογισμό ποινής στο ενδεχόμενο καταδίκης. Και αυτό, καθώς ο συνδυασμός μιας πιθανής καταδίκης και για τις άλλες κατηγορίες, χωρίς μάλιστα να ληφθούν υπόψη ελαφρυντικά, θα σημαίνει «εκτόξευση» της ποινής, σε σχέση με εκείνη των 28 μηνών που καταλογίστηκαν πρωτόδικα, το μέγεθος της οποίας πιθανόν να τον φέρει αντιμέτωπο και με τη φυλάκιση.

 

Ολική ανατροπή

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως με την έφεση που άσκησε η Εισαγγελέας Εφετών έχουμε πρακτικά και μια ολική ανατροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέραμε και παραπάνω. Η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, που ζητούσε την αθώωση του εκπαιδευτικού για όλες τις κατηγορίες, «σόκαρε» το ακροατήριο και ειδικότερα την πλευρά των οικογενειών των καταγγελλουσών για τις ασελγείς χειρονομίες, ωστόσο το Δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει τον κατηγορούμενο μόνο για κάποιες από τις περιπτώσεις, λόγω αμφιβολιών. Η Εισαγγελέας Εφετών, όμως, έρχεται να ζητήσει την επανεξέταση των κατηγοριών αυτών, επισημαίνοντας λίγο-πολύ πως οι αθωωτικές αποφάσεις ήταν εσφαλμένες.

Θυμίζουμε πως η υπόθεση αφορά καταγγελλόμενες ασελγείς χειρονομίες του εκπαιδευτικού σε μαθήτριές του από το 2016 έως και το 2018, όταν η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας και ακολούθησε τον δρόμο της δικαιοσύνης, οι οποίες καταγγέλλεται πως έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος που δίδασκε, καθώς και κατά την ώρα πραγματοποίησης άλλων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img