Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Καταγγέλλει «σημεία και τέρατα» για τον κόλπο Καλλονής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την ώρα που η οστρακαλιευτική περίοδος αυτόν τον μήνα που διανύουμε βρίσκεται στην αιχμή της λόγω της ιδιαίτερης ζήτησης που υπάρχει κάθε χρόνο Δεκέμβριο και Ιανουάριο για εξαγωγές οστράκων στην Ιταλία, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς, ο επιχειρηματίας από τον Πολιχνίτο, Γιώργος Φωτεινός, προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες μιλώντας για φαινόμενα φοροδιαφυγής, παράβαση της νομοθεσίας και γενικότερα ένα περιβάλλον από το οποίο επωφελούνται μεσάζοντες, οι οποίοι δεν φαίνονται πουθενά, αντλώντας περιουσίες σε βάρος του κράτους και των ψαράδων.

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Φωτεινός

Ο επιχειρηματίας που ασχολείται με το εμπόριο και την τυποποίηση των οστράκων τονίζει ότι έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά δεν έχουν ασχοληθεί με τις επισημάνσεις και τις καταγγελίες του, ενώ δηλώνει διατεθειμένος να δώσει στοιχεία στον Εισαγγελέα Μυτιλήνης από τα οποία τεκμηριώνεται μη τήρηση της νομοθεσίας, φοροδιαφυγή  και εισφοροδιαφυγή. Ο ίδιος μάλιστα θέλοντας να δείξει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση επισημαίνει πως αν οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγξουν τα τιμολόγια που κόβονται για λογαριασμό συγκεκριμένων μεσαζόντων θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά που αναγράφονται σε παρτίδες οστράκων είναι στις μισές τιμές από τις ισχύουσες τιμές παραγωγού στον Κόλπο Καλλονής, γεγονός που δείχνει και το μέγεθος της φοροδιαφυγής.  

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή. «Πολλά είναι αυτά που συνθέτουν ένα νοσηρό περιβάλλον στον Κόλπο Καλλονής κι αν θέλετε ανταγωνίζονται αθέμιτα το νόμιμο εμπόριο», δήλωσε χθες στα Νέα της Λέσβου ο κ. Φωτεινός. Και συνέχισε: «Υπάρχουν μεσάζοντες αυτή τη στιγμή στον Κόλπο Καλλονής που δεν φαίνονται πουθενά και είναι τα πρόσωπα που μεσολαβούν μεταξύ των οστρακαλιέων και εμπόρων σε κεντρικό επίπεδο για την διοχέτευση των οστράκων, χωρίς οι δικές τους προμήθειες, που είναι μεγάλες, από κάθε παρτίδα να φορολογούνται καθώς τα τιμολόγια που κόβονται είναι με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται και το δικό τους ποσοστό, χωρίς να εμφανίζεται. Φανταστείτε μεσάζοντες που βάζουν στην τσέπη και 1.000 ευρώ από κάθε παρτίδα χωρίς αυτά τα ποσά να φορολογούνται και μιλάμε για συνταξιούχους κι άλλα άτομα που ουσιαστικά με τον τρόπο τους λειτουργούν αθέμιτα για το νόμιμο εμπόριο».

Σε ερώτησή μας προς τον κ. Φωτεινό για το αν αυτά τα στοιχεία είναι σε γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών, ο ίδιος απάντησε ότι «έχω απευθυνθεί επανειλημμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες, φαίνεται όμως ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν ή δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος στον Κόλπο Καλλονής, καθώς θα πρέπει να παρέμβουν τώρα που βρισκόμαστε στην αιχμή της οστρακαλιευτικής περιόδου γιατί σε ένα μήνα θα είναι αργά. Αν η Εισαγγελία θελήσει να παρέμβει εγώ είμαι διατεθειμένος να δώσω όλα τα στοιχεία στη διάθεση της δικαιοσύνης κι άλλωστε κάποιοι δεν είναι άγνωστοι, καθώς έχουν ασχοληθεί και στο παρελθόν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς μαζί τους».

Ο επιχειρηματίας του Πολιχνίτου καταλογίζει ανοχή των ελεγκτικών αρχών σε κραυγαλέα εξόφθαλμες καταστάσεις από συγκεκριμένους εμπόρους και μεσάζοντες. Όπως είπε «το προηγούμενο διάστημα ένα φορτίο οστράκων είχε φορτωθεί στην καρότσα φορτηγού και όχι σε ψυγείο-αυτοκίνητο, όπως προβλέπεται και αυτό το σκηνικό εκτυλισσόταν σε μικρή απόσταση από το Λιμενικό Σταθμό Σκ. Καλλονής χωρίς να επέμβουν τα όργανα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται η μεταφορά οστράκων παρά μόνο με ψυγείο-αυτοκίνητο και όταν ενημερώθηκε γι’ αυτό που συνέβαινε το Λιμενικό και έγινε παρέμβαση δεν καταλάβαμε τι ακολούθησε σε αυτήν την υπόθεση, καθώς απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων το φορτίο μεταφέρθηκε σε αυτοκίνητο-ψυγείο και διοχετεύτηκε κανονικά στην αγορά».

Ο κ. Φωτεινός επεσήμανε ότι τα οικονομικά συμφέροντα από την εκμετάλλευση του κόλπου Καλλονής είναι μεγάλα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να αδιαφορούν στην ασυδοσία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν από αυτό χάνει έσοδα το κράτος, ενώ διαμορφώνονται και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στο νόμιμο εμπόριο.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img