Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Καταργούν χειμώνα τα δωρεάν rapid test

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Χωρίς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αφήνει το Υπουργείο Υγείας όλη την Ελλάδα, καθώς οι συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν τον Νοέμβριο αναμένεται να μην ανανεωθούν. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους εργαζόμενους που είναι 1.041 άτομα πανελλαδικά και ήταν το προσωπικό που ουσιαστικά βρέθηκε στη πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό από το ξέσπασμά του, αλλά και σε εκπροσώπους φορέων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει αυτό μιας και έχουμε μπροστά μας χειμώνα

Πράγματι η περίοδος που επιλέγει το Υπουργείο Υγείας να κλείσει το κεφάλαιο με αυτό το προσωπικό δεν είναι καλή, καθώς ήδη έχουμε σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και σε κάθε περίπτωση οι δωρεάν δειγματοληψίες που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι με τα ράπιντ τεστ συμβάλλουν στον περιορισμό της νόσου. 

Οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων ζητούν να προωθηθούν σε άλλες δομές του Υπουργείου Υγείας και προς αυτήν την κατεύθυνση η Αθήνα έχει δώσει μια σχετικά αόριστη υπόσχεση, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. 

Στη Λέσβο οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είναι 9 άτομα, τα οποία έκαναν δωρεάν ράπιντ τεστ σε όλο το νησί και έξω από το νοσοκομείο το διάστημα που απαιτούνταν για την είσοδο, καθώς και σε ιδρύματα και άλλες μονάδες. Προκαλεί εντύπωση το σκεπτικό με το οποίο το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να δώσει τώρα ένα τέλος στην απασχόληση αυτού του προσωπικού και όχι για παράδειγμα τη θερινή περίοδο, που συνήθως τα κρούσματα κορονοϊού είναι μειωμένα. 

Κινητοποιήσεις

Σε όλη την Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις καθώς αρκετοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο. Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ αναφέρει με ανακοίνωσή του: «Για μια ακόμα φορά, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα PHILOS και στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) είμαστε αντιμέτωποι με την κοροϊδία και τον εμπαιγμό εργοδότη, υπουργείων και κυβέρνησης! Συστηνόμαστε εκ νέου σε όσους δεν μας ξέρουν, σε όσους κάνουν ότι δεν μας ξέρουν και σε όσους υποτιμούν επιδεικτικά τον ρόλο μας. Είμαστε οι εργαζόμενοι που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας! Είμαστε οι εργαζόμενοι που δίνουμε καθημερινή μάχη μέσα στα διάφορα hotspots όλης της χώρας, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για την υγειονομική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη των ξεριζωμένων προσφύγων όλου του κόσμου που βρέθηκαν στην χώρα! Την ώρα που καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά και την ενδοχώρα άλλοι με σοβαρά και επείγοντα ιατρικά προβλήματα από τις χώρες καταγωγής τους και βρίθουν οι μολυσματικές και μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων, το απομένον υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και τα νοσοκομεία εξωθείται σε εξάντληση και παραίτηση».

Τέλος, υπάλληλος στην Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στη Λέσβο σημείωσε στην εφημερίδα μας: «Στη Μυτιλήνη είμαστε 9 άτομα. 7 Επαγγελματίες Υγείας και 2 οδηγοί. Στηρίξαμε από το 2020 το νησί εξυπηρετώντας ουρές στο Κέντρο Υγείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του κορονοϊού κάναμε συνεχώς ράπιντ τεστ. Παντού έχουμε βοηθήσει. Στους εμβολιασμούς πηγαίναμε πόρτα-πόρτα σε όλα τα χωριά. Σε ιδρύματα, σε κέντρα ηλικιωμένων. Παντού. Ξεκινήσαμε για 3 μήνες και έχουμε φτάσει τα 3μισι χρόνια. Και τώρα δεν μας λένε τι θα γίνει. Αν θα μας ανανεώσουν. Μας είπαν ότι θα μας απορροφήσουν σε κάποια άλλη δομή, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Εμείς ξέρουμε ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα μείνουμε χωρίς δουλειά».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img