Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Καταργούν Κέντρα Υγείας και ιδρύουν Βάστριες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ισχυρότατο πλήγμα στην παροχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κυρίως στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών αποτελεί η απόφαση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστου Ροϊλού, για λουκέτο στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης τα σαββατοκύριακα και κατάργηση της βραδινής εφημερίας, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, το κυριότερο όμως οι εφημερεύοντες γιατροί, που ενισχύουν τη μονάδα, να κατευθυνθούν στο νοσοκομείο και σε άλλα κενά.  

Αντί να ενισχυθεί το νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα άλλα Κέντρα Υγείας με ιατρικό προσωπικό ουσιαστικά επιχειρούν να διαχειριστούν τον ίδιο αριθμό προσωπικού καταργώντας εφημερίες και λειτουργία μονάδων. Το μερικό κλείσιμο του Κέντρου Υγείας της Επάνω Σκάλας δίνει ελπίδες στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (στην οποία υπάγονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής μας) ότι θα κατευθύνει ειδικευμένους γιατρούς προς το νοσοκομείο, προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν εφημερίες. Αυτό φαίνεται από την ίδια απόφαση, που καλεί τους γιατρούς να απευθυνθούν στην διευθύντρια της Ιατρικής υπηρεσίας στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για να τους προγραμματίσει εφημερίες για το Βοστάνειο. 

Ουσιαστικά με αυτήν την απόφαση η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου πλήττει διπλά την ακριτική περιοχή μας, καταργώντας τη δυνατότητα να έχουν τα σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας περίθαλψη όσοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Το τελευταίο δεδομένου πως υπήρχαν αρκετοί πολίτες που επέλεγαν σε μία έκτακτη ανάγκη να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης της Επάνω Σκάλας, καθώς τις εφημερίες τις κάνουν ειδικευμένοι γιατροί, το ίδιο και κατά τη διάρκεια της βραδινής εφημερίας. 

Το δεύτερο σημείο που αξίζει να αναδειχθεί είναι ότι η εφημερία της μονάδας τα σαββατοκύριακα πρωί και βράδυ και η νυχτερινή εφημερία έχει δημιουργήσει δύο πόλους λειτουργίας μέσα στη Μυτιλήνη, όπου βρίσκεται και ο μισός σχεδόν πληθυσμός του νησιού μας. Αυτό σημαίνει, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, ότι το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης με τη βραδινή εφημερία συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των Επειγόντων του νοσοκομείου, όπου συχνά-πυκνά οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες “να… χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα” λόγω του συνωστισμού! Και όταν έρχεται το ίδιο το Κράτος και κόβει έναν κρίκο αυτής της αλυσίδας, ιδιαίτερα μάλιστα σε μία περίοδο που έχουμε μπροστά μας χειμώνα και ο κορονοϊός είναι υπαρκτός, αυτό τροφοδοτεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα.

Σημειωτέον ότι το Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας εξυπηρετεί και την περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών και αποτελεί την πλησιέστερη μονάδα υγείας για τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων από το ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ. Τώρα όλος αυτός ο κόσμος μαζί με την τοπική κοινωνία που εξυπηρετούνταν στο πρώην ΙΚΑ θα ανηφορίζει προς το νοσοκομείο. Το ζήτημα δε, που θα δημιουργηθεί είναι πως αν οι γιατροί που εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας επιλέξουν να κάνουν εφημερίες σε άλλα Κέντρα Υγείας και όχι στο Βοστάνειο, τότε με την πίεση που θα δεχθεί το νοσοκομείο, ζητούμενο θα είναι πώς θα τα καταφέρει μέσα στο χειμώνα έχοντας να αντιμετωπίσει και τα θέματα του κορονοϊού.

Η διοίκηση της μονάδας

Για τις μεθοδεύσεις ως προς την κατάργηση της νυχτερινής εφημερίας στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης η τοπική κοινωνία πληροφορήθηκε πρώτα από τα Νέα της Λέσβου στο φύλλο της εφημερίδας μας στις 27 Οκτωβρίου.  Τότε η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας, Ελένη Μακρή, μας είχε πει πως μια τέτοια εξέλιξη θα ξεπερνούσε τις δυνάμεις της για να την ανατρέψει. Χθες μετά την κοινοποίηση της απόφασης στη Μυτιλήνη την οποία υπογράφει ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, η κ. Μακρή δήλωσε με νόημα στα Νέα της Λέσβου ότι «δεν έχω ενημερωθεί ακόμα επισήμως για μία τέτοια εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν μπορώ να τοποθετηθώ». 

Η δήλωση της παθολόγου και προέδρου του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης προφανώς και δεν είναι δήλωση άγνοιας των πραγμάτων. Η κ. Μακρή με την τοποθέτησή της αυτή ουσιαστικά στέλνει μήνυμα στη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου ότι δεν έχει πάρει ακόμα την απόφαση στα χέρια της, καλώντας τους εμμέσως να την ανακαλέσουν. Άλλωστε η ίδια θα ήταν η τελευταία που θα ήθελε να χρεωθεί την αισθητή υποβάθμιση της παροχής υγείας στη μονάδα της οποίας είναι πρόεδρος!

Η απόφαση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου τίθεται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να κατεβάσει ρολά κατά το ήμισυ το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης.  

Η μονάδα τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικά βήματα βελτίωσης των υπηρεσιών της προς τους πολίτες λειτουργώντας τον μαστογράφο, νέο μηχάνημα για υπερήχους παραλαμβάνοντας και λειτουργώντας μηχάνημα μέτρησης οστικής μάζας, ενώ στελεχώθηκε με ορθοπεδικό και δεύτερο οδοντίατρο μετά από χρόνια. Η, δε, λειτουργία της μονάδας εφημερεύουσα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών έχει αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια από όσους χρειάστηκαν τη βοήθεια του ιατρικού προσωπικού, καθώς οι γιατροί που καλύπτουν τις εφημερίες είναι πραγματικά ένας και ένας, όλοι τους εξαίρετοι επιστήμονες. 

Τα πρώτα σύννεφα στη λειτουργία της μονάδας άρχισαν από την περίοδο του καλοκαιριού όταν για μία ημέρα δεν λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας στα Επείγοντα, καθώς μετακινήθηκε ο γιατρός για την κάλυψη άλλων αναγκών. Ουσιαστικά η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου μη θέλοντας να στελεχώσει με γιατρούς τις μονάδες υγείας της Λέσβου προσπαθεί να ανακυκλώσει το υφιστάμενο προσωπικό και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά να κλείσουν μονάδες. Δηλαδή να έχουμε υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης για να μπορέσει να έχει γιατρούς το νοσοκομείο ή να καλυφθούν τα κενά σε άλλα Κέντρα Υγείας. 

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση σε ρόλο Ιφιγένειας μπαίνει το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, που αποτελεί εξαίρεση καθώς όλα τα Κέντρα Υγείας υποτίθεται ότι λειτουργούν με 24ωρη βάρδια και τα σαββατοκύριακα, ωστόσο στη Λέσβο από την 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε το φαινόμενο να λειτουργούν όλα πλην ενός. Εκείνου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού μας και εξυπηρετεί και τους μετανάστες μεταξύ άλλων.

Το παρασκήνιο της αθλιότητας

Το παρασκήνιο για το λουκέτο τα σαββατοκύριακα στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και την κατάργηση της βραδινής εφημερίας είναι εντονότατο και εμπλέκονται πολλοί. Ουσιαστικά η μονάδα αυτή της Μυτιλήνης πολεμήθηκε από συγκεκριμένο υγειονομικό-πολιτικό κύκλο ο οποίος χρόνια τώρα λυσσαλέα επιχειρεί σχεδόν καθημερινά να τη δυσφημεί, διοχετεύοντας προς τα όργανα διοίκησης δήθεν πληροφορίες ότι το Κέντρο Υγείας δεν εξυπηρετούσε σωστά κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών και ότι «οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κάθονται και πληρώνονται», εμφανίζοντας ταυτόχρονα εαυτούς ως υπερασπιστές της μονάδας! 

Όλες αυτές οι πληροφορίες που με μεγάλη αθλιότητα διακινήθηκαν παρασκηνιακά και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν «την ιδέα» στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου να καλύψει μέρος των πιεστικών ιατρικών κενών καρατομώντας τη μονάδα. 

«Εκτέλεση» με πέντε γραμμές 

Ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και μαζί του και όσοι έβρισκαν περίθαλψη σε ώρα ανάγκης και τα σαββατοκύριακα στη μονάδα «εκτελούνται» με τις πέντε γραμμές της απόφασης του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, ο οποίος αναφέρει:

«Τροποποιούμε τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, αποκεντρωμένης μονάδας της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου και ορίζουμε αυτή ως εξής:

  1. Το Κέντρο Υγείας θα λειτουργεί μόνο τις καθημερινές και σε ωράριο 07:00 π.μ. έως 09:00 μ.μ.
  2. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας, οι οποίοι προτίθενται να κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο, θα τις εκτελούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που συντάσσει η Δ/ντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Η παρούσα ισχύει από την 1.12.22».

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Καταργείτε Κέντρα Υγείας και ιδρύετε Βάστριες

Τα όσα έγιναν το 2015 για την αναβάθμιση και τη στήριξη της μονάδας στην Επάνω Σκάλα γκρεμίζονται με μία μονοκονδυλιά από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι, προφανώς δεν θα χάσουν οι γιατροί, θα βρουν εφημερίες και στο νοσοκομείο και στα άλλα Κέντρα Υγείας. Αυτοί που θα χάσουν θα είναι οι πολίτες, που για άλλη μία φορά θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο περιμένοντας στην ουρά για να έρθει η σειρά τους να εξεταστούν στα Επείγοντα του Βοστάνειου, το οποίο θα πιεστεί σε περίοδο κορονοϊού.

Είναι ντροπή να οδηγούν σε τέτοια υποβάθμιση τη δημόσια περίθαλψη και αυτό να συμβαίνει στη Λέσβο του μεταναστευτικού, που έπρεπε ο τόπος μας να ήταν ενισχυμένος διπλά και τριπλά! Η απορία μας είναι πώς θα βγουν σε λίγους μήνες να ζητήσουν την ψήφο του λεσβιακού λαού σε έναν τόπο που καταργούν Κέντρα Υγείας και ιδρύουν Βάστριες!

Η κοινωνία με τους φορείς της έχει το λόγο. Δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνει αυτό το πισωγύρισμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είμαστε άξιοι της τύχης μας… 

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img