Κατασκηνώσεις του “Θεομήτωρ” στο ΠΙΚΠΑ

Spread the love

Την πρόθεση της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στην Αγιάσο («Θεομήτωρ»), να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη, αποκλειστικά για τους σκοπούς του, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση παραχώρησης των εγκαταστάσεων από το Υπουργείο Πρόνοιας, ξεκαθάρισε μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» η διοικήτρια του Κέντρου Κατερίνα Βόλτσιου.

Η κ. Βόλτσιου βάζει τέλος στις συζητήσεις που ξέσπασαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η  παραχώρηση του χώρου, καθώς θεωρούνταν πιθανότερο να συνεχίσει να λειτουργεί ως δομή για το προσφυγικό, δεδομένων των καλών σχέσεων της σημερινής «διαχειρίστριας» του χώρου με την κυβέρνηση, αλλά και στη «σιωπηρή ανοχή» που μέχρι τώρα παρέτεινε την παραμονή της εκεί. Κάτι, που όμως σήμερα μοιάζει να έχει… διαρραγεί.

Πολλοί συνδέουν την απόφαση αυτή με τις πληροφορίες που θέλουν την υπεύθυνη της ΜΚΟ να πρωτοστατεί στην κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη. Επισήμως αυτό διαψεύδεται κατηγορηματικά. Από την άλλη μεριά όμως έντονες είναι οι συζητήσεις που γίνονται εδώ και καιρό  για τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής, που διαχειρίζεται κονδύλια και οι συζητήσεις για «μισθούς» που δεν συνάδουν με την έννοια της «αλληλεγγύης» και της εθελοντικής εργασίας, σε ένα χώρο που παραχωρήθηκε εν μέσω κρίσης και δεν… επιστράφηκε ποτέ.

Αίσθηση προκάλεσε,  εξάλλου, η δήλωση της διοικήτριας του «Θεομήτωρ» στην ΕΡΑ Αιγαίου χθες το πρωί, όταν ρωτήθηκε για το τι πρόκειται να γίνει με την κοινωνική δομή που δραστηριοποιείται εκεί, λέγοντας ότι «πρόκειται για επιχείρηση από τη στιγμή που οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί αμείβονται». Η κ. Βόλτσιου μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» εξήγησε  ότι «…δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν με αυτό που είπα. Έκανα τη λογική διαπίστωση ότι ένας χώρος ο οποίος έχει εργαζόμενους που αμείβονται, συνεπάγεται επιχείρηση».

 

Κατασκηνωτικό κέντρο

 

Η διοικήτρια του «Θεομήτωρ» αναπτύσσοντας τους στόχους για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ανέφερε ότι πρόκειται να λειτουργήσουν ως κατασκηνωτικό κέντρο για τους περιθαλπόμενους στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πέντε τρόφιμοί μας είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο κατασκηνωτικό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το εκεί κέντρο κοινωνικής πρόνοιας και οι εντυπώσεις τους ήταν ενθουσιώδεις. Είπαμε να επεκτείνουμε το βίωμα αυτό και να έχουμε τη δυνατότητα και εμείς με δικές μας εγκαταστάσεις να παρέχουμε αυτή την ευκαιρία στους περιθαλπόμενους, να βγουν από το κλειστό κέντρο», τόνισε η κ. Βόλτσιου.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η απόφαση παραχώρησης δεν αφορά τις εγκαταστάσεις των γηπέδων τένις (για τις οποίες στη σχετική απόφαση δεν γίνεται αναφορά εξαίρεσης), ενώ όσον αφορά το πότε θα παραλάβει το χώρο, τόνισε ότι θα δώσει ένα μικρό περιθώριο εν όψει και των εορτών.

 

«Ξεκινώ με λευκό χαρτί…»

 

Σε ερώτηση για τη μέχρι τώρα στάση της ΜΚΟ η οποία δεν δείχνει να τηρεί τις υποσχέσεις της για απελευθέρωση του χώρου, υπόσχεση που είχε δώσει και στο Δήμο χωρίς να τηρηθεί, η κ. Βόλτσιου είπε: «Ξεκινώ με λευκό χαρτί. Ελπίζω και εύχομαι ο άνθρωπος που θα έχω απέναντί μου, θα λειτουργήσει έτσι ώστε την αλληλεγγύη που έχει δείξει απέναντι στην ευαλωτότητα θα την δείξει και τώρα. Γιατί η ευαλωτότητα, δεν έχει εθνικότητα. Μιλάμε για 68 ανθρώπους, που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι σαν οικογένειά μας, είμαστε σαν κηδεμόνες τους, να τους φροντίσουμε, να καλύψουμε τις ανάγκες τους  και να τους παρέχουμε τις καλύτερες συνθήκες. Αυτούς τους ανθρώπους έχουμε αναλάβει ως διοίκηση την υποχρέωση να φροντίσουμε και αυτό θα κάνουμε. Η εμπειρία του κατασκηνωτικού κέντρου που έζησαν τρόφιμοί μας, είχε μεγάλη αποδοχή. Μας το ζητήσανε και θέλουμε να το παρέχουμε. Θέλουμε ν’ αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

 

Η παραχώρηση, οι συζητήσεις, το παρασκήνιο

 

Η απόφαση παραχώρησης των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ στο ίδρυμα «Θεομήτωρ» προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι ο Δήμος διεκδικούσε εδώ και ένα χρόνο περίπου τη χρήση τους, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις. Οι παιδικές κατασκηνώσεις είχαν… ανοίξει άρον-άρον για να δεχθούν ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης επί θητείας, Βουνάτσου στο Δήμο Λέσβου. Από τότε δεν επέστρεψαν ποτέ στο Δήμο αφού εκεί εγκαταστάθηκε μια ΜΚΟ μέσα στη δίνη της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης το 2015. Μετά, το 2016, ύστερα από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, όταν οι ροές σαφώς είχαν μειωθεί εντυπωσιακά και η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί, η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν παρέδιδε το χώρο στο Δήμο. Η αναγνωρισμένη προσφορά της οργάνωσης μέσα στη δίνη του 2015, η οποία μάλιστα τιμήθηκε και με χρηματικό βραβείο αρκετών χιλιάδων ευρώ, έγινε «πάτημα» για να «μονιμοποιήσει» την λειτουργία της στη Νεάπολη, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις που το Υπουργείο Πρόνοιας είχε παραχωρήσει στο Δήμο.

Προβάλλοντας το ανθρωπιστικό ζήτημα, «επέβαλλε» την παρουσία της στη Νεάπολη, επέκτεινε τη λειτουργία της στους γύρω χώρους και λειτουργούσε αυθαίρετα, με τις «ευλογίες» όμως κυβερνητικών φορέων που θα μπορούσαν με μια απόφαση – όπως έγινε τώρα – να δώσουν ένα τέλος. Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή πριν από μερικούς μήνες, στη συγκεκριμένη δομή, ερμηνεύθηκε ως επίδειξη ισχύος και ως μια «απάντηση» στα αιτήματα του Δήμου να επιστραφεί ο χώρος, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις.

 

Ανατροπή με «Θεομήτωρ»

 

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Πρόνοιας για παραχώρηση των εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, πριν από λίγες ημέρες, μετά από όλα όσα είχαν προηγηθεί – εκ πρώτης όψης – ερμηνεύθηκε σαν μια ενέργεια που ήρθε να «νομιμοποιήσει» ουσιαστικά την παρουσία της δομής εκεί, αφού το «Θεομήτωρ» ως δομή του Υπουργείου Πρόνοιας θα μπορούσε να παραχωρήσει τη χρήση στη ΜΚΟ που σήμερα λειτουργεί εκεί. Η αναφορά όμως στην σχετική απόφαση ότι παραχωρούνται για «αποκλειστική» χρήση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παραχώρησης του χώρου για άλλη χρήση.

Από την άλλη μεριά, τη χρονική στιγμή που βγήκε η απόφαση, δεδομένου του γεγονότος ότι η ΜΚΟ που λειτουργεί στο ΠΙΚΠΑ φέρεται να πρωτοστάτησε στην κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, ερμηνεύθηκε ως έμμεση… «έξωση». Και σε αυτό όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αρνούνται τη «ρήξη» στις σχέσεις με την υπεύθυνη της ΜΚΟ, απαντούν ότι «πρακτικά αυτό δεν ευσταθεί γιατί δεν μπορεί μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να εκδοθεί μια τέτοια απόφαση».

Η Διοικήτρια του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Βόλτσιου, από την πλευρά της τονίζει ως προς το θέμα αυτό ότι εδώ και δυο μήνες είχε ξεκινήσει η συζήτηση με το Υπουργείο μετά από δική της πρόταση.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση