Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Καταθέσεις-«φωτιά» και εντάσεις στο Δικαστήριο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στις 30 Μαΐου αναμένεται να καταθέσουν και οι ενήλικες πλέον κοπέλες, που καταγγέλλουν τον καθηγητή

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη του κατηγορουμένου για ασελγείς χειρονομίες εκπαιδευτικού, που ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίστηκε την Παρασκευή με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας. Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά διαδικασία, από την οποία δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών και μαρτύρων, γονείς και συγγενείς παιδιών που καταγγέλλουν τον εκπαιδευτικό, κατέθεσαν στο Δικαστήριο όσα τους περιέγραψαν οι μαθήτριες, την ίδια στιγμή που η υπεράσπιση του κατηγορουμένου προσπαθούσε να “αποδομήσει” το κατηγορητήριο.

Τις καταγγελλόμενες ασελγείς χειρονομίες του εκπαιδευτικού από το 2016 έως και το 2018, όταν η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας και ακολούθησε τον δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά και το πώς αυτές φέρονται να επηρέασαν την ψυχολογία των παιδιών τους (με αναφορές μέχρι και σε απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοκτονικές τάσεις) περιέγραψαν μητέρες των μαθητριών, που κατήγγειλαν τον εκπαιδευτικό για την συμπεριφορά του στο σχολείο, αλλά και η καθαρίστρια του σχολείου, τα εγγόνια της οποίας φοιτούσαν σε αυτό. Αίσθηση προκάλεσε το ότι, όπως καταγγέλλουν, οι ασελγείς χειρονομίες του εκπαιδευτικού λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος που δίδασκε, με αποτέλεσμα όπως υποστήριξαν να γίνονται αντιληπτές και από άλλους μαθητές ή μαθήτριες πέραν εκείνων που φέρονται να έπεσαν θύματά του. Οι μαρτυρίες αυτών των παιδιών, άλλωστε, φαίνεται πως παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην υπόθεση, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν καταθέσει ήδη κατά την ανάκριση, που προηγήθηκε της εκδίκασης.

Πέραν των περιγραφών των καταγγελλόμενων πράξεων, αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά που έκαναν κάποιες εκ των μαρτύρων για τις υπογραφές που συγκέντρωσε ο κατηγορούμενος, από γονείς, που αφενός βεβαίωναν με αυτόν τον τρόπο πως ο εκπαιδευτικός δεν προέβη σε κάποια πράξη ή χειρονομία στα δικά τους παιδιά, αφετέρου εγγυόταν για την προσωπικότητά του και πως δεν θα ήταν δυνατό να έχει προβεί σε όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται. 

Η καθαρίστρια του σχολείου, μάλιστα, ενώ είχε υπογράψει τη σχετική δήλωση, την Παρασκευή εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, καθώς εκ των υστέρων τα εγγόνια της που φοίτησαν στο σχολείο υποστήριξαν πως γνώριζαν για τις συγκεκριμένες πράξεις. Αίσθηση προκάλεσε δε και ο ισχυρισμός της, πως πρακτικά υπέγραψε… μια λευκή κόλλα χαρτί και το κείμενο συμπληρώθηκε εκ των υστέρων, καθώς εμπιστευόταν τότε τον κατηγορούμενο, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε σ’ εκείνη πως οι μαθήτριες υπέβαλαν μήνυση εναντίον του καθώς τις έβγαλε έξω από την τάξη. Και άλλες μάρτυρες, όμως, αναφέρθηκαν σε πιέσεις, που φέρονται να δέχτηκαν γονείς, όπως επίσης και στο ότι αρκετοί εξ αυτών υπέγραψαν χωρίς να έχουν ρωτήσει καν τα παιδιά τους για να τους επιβεβαιώσουν ή μη τα όσα καταγγέλλονταν.

Στις λεπτομέρειες

Από την πλευρά της η υπεράσπιση του κατηγορουμένου προσπάθησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο στεκόμενη σε λεπτομέρειες, οι οποίες αναδείκνυαν ασάφειες και ενδεχομένως και αντιφάσεις στις καταθέσεις των μαρτύρων, σε μια διαδικασία κατά την οποία υπήρξαν και κάποιες μικρές στιγμές έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. 

Το… απουσιολόγιο των τάξεων για εκείνη την περίοδο, σε συνδυασμό με την αδυναμία των μαρτύρων να αναφερθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που υποστήριξαν πως παιδιά των οποίων οι μαρτυρίες επικαλούνταν οι ενάγοντες δεν ήταν παρόντα στον χώρο και τον χρόνο που φέρονται να έλαβαν χώρα οι καταγγελλόμενες ασελγείς χειρονομίες. Παράλληλα δεν έλειψαν και οι αναφορές στη χρονική απόσταση από την καταγγελλόμενη τέλεση των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται ο εκπαιδευτικός, μέχρι την αναφορά αυτών από τα παιδιά στους γονείς και έπειτα την χρονική στιγμή αντίδρασης των γονέων είτε με το να απευθυνθούν στη διευθύντρια του σχολείου, είτε και στις αρχές.

«Στηρίζεται το κατηγορητήριο»

«Οι μάρτυρες κατηγορίας επανέλαβαν στο Δικαστήριο με ακρίβεια όσα είχαν εισπράξει από τα παιδιά τους και επέμειναν στις κατηγορίες. Υπήρξε μια αγωνιώδης προσπάθεια από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου να αποδομήσουν την αξιοπιστία των μαρτύρων», δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο συνήγορος των καταγγελλουσών, Γιάννης Πετρέλλης, σχολιάζοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά να αποδειχθεί πως μια πληθώρα μαθητριών μεταφέρουν φαντασιώσεις, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας λόγος και κίνητρο για κάτι τέτοιο και με τις κατηγορίες να στρέφονται ενάντια σε έναν και μόνο συγκεκριμένο καθηγητή. Υποστήριξε, επίσης, πως σαφέστατα υπάρχει σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, αλλά πιστεύει πως στηρίζεται το κατηγορητήριο.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια της πολύκροτης αυτής υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στις 30 Μαΐου, οπότε και ορίστηκε η συνέχιση της δίκης, μεταξύ άλλων θα καταθέσουν και οι ενήλικες πλέον κοπέλες, που βρίσκονται μεταξύ των μηνυτών, που για πρώτη φορά μετά από το 2018 που βγήκε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση και ακολούθησε τον δρόμο της δικαιοσύνης θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον κατηγορούμενο και θα καταθέσουν στο δικαστήριο όσα οι ίδιες καταγγέλλουν πως βίωσαν.

- Advertisement -

More articles

spot_img