Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Καταθέτουν για τα επεισόδια στη Βάστρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Στα Δικαστήρια Μυτιλήνης θα προσέλθουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαΐου για να καταθέσουν για τα επεισόδια που είχαν σαν αποτέλεσμα το κάψιμο των μηχανημάτων της ΤΕΡΝΑ το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου στη Βάστρια. Πρόκειται για αυτοδιοικητικούς, για τους οποίους, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ, σχηματιζόταν δικογραφία χωρίς βέβαια αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουν κάποια κατηγορία. Στις 4 Μαΐου αντίστοιχα θα καταθέσουν τα άτομα τα οποία ταυτοποιήθηκαν και στων οποίων τις κατοικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσα στον Μάρτιο.

Θυμίζουμε πως το απόγευμα της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου το παλλεσβιακό συλλαλητήριο στην περιοχή της Βάστριας ενάντια στη δημιουργία της νέας δομής, κατέληξε σε επεισόδια από μικρή ομάδα διαδηλωτών, που είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη μηχανήματα που βρίσκονταν στο σημείο για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας. Για τα επεισόδια αυτά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα τέσσερα άτομα, στα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο πλημμεληματικές πράξεις και πιο συγκεκριμένα για φθορά ξένης περιουσίας από κοινού και διατάραξη κοινής ειρήνης από κοινού και ορίστηκε ρητή δικάσιμος για τις 26 Μαΐου, οπότε και θα βρεθούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης. Παράλληλα σχηματιζόταν δικογραφία σε βάρος 6 ακόμη ταυτοποιημένων ατόμων για ηθική αυτουργία στα γεγονότα της Βάστριας, μεταξύ των οποίων δύο πρόεδροι Κοινοτήτων και δύο στελέχη του Κ.Κ.Ε..

Λίγες εβδομάδες αργότερα είχαμε την ταυτοποίηση πέντε ακόμη ατόμων, κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Νέων Κυδωνιών, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Στο σπίτι τους, παρουσία δικαστικού λειτουργού, πραγματοποιήθηκε έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρούχα τα οποία φέρονται να φόραγαν κατά το χρόνο διάπραξης έκνομων ενεργειών, με το ανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε να υποβάλλεται αρμοδίως για τη συνέχιση της διαδικασίας.

 

Δικαστικό «μπρα ντε φερ»

Οι εξελίξεις αυτές, βέβαια, καθιστούν τον Μάιο ιδιαίτερα «θερμό» μήνα για το δικαστικό σκέλος της δημιουργίας της νέας δομής στη Βάστρια, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τα επεισόδια στο σημείο, όσο και με την προσφυγή της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων Κώμης και Νέων Κυδωνιών με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στο Ελληνικό Δημόσιο, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και την ΤΕΡΝΑ. Πέραν των καταθέσεων που θα κληθούν να δώσουν αυτοδιοικητικοί και πολίτες την ερχόμενη εβδομάδα, στις 13 Μαΐου συζητούνται τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ όπως αναφέραμε παραπάνω δύο εβδομάδες αργότερα, στις 26 του ίδιου μήνα έχει οριστεί η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων.

Και αυτό καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έγινε δεκτή η αίτηση προσωρινής διαταγής της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων για παύση των εργασιών στο δασικό τμήμα της Βάστριας, εάν δεν υπάρχει προηγούμενη άδεια της Διεύθυνσης Δασών, μέχρι και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και με τα όσα έχει πρακτικά προαναγγείλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου θα υπάρξουν νομικές ενέργειες και για άλλα σημεία του εργοταξίου, στα οποία – όπως υποστηρίζουν – έχουν εντοπιστεί περιβαλλοντικές παρατυπίες.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις