Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Κατεπείγουσα απογραφή δημητριακών και ελαίων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε υποχρεωτική άμεση απογραφή των αποθεμάτων αλεύρων, λαδιών και λιπασμάτων στη χώρα μας προχωρά το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε μία κίνηση να αποκτήσει την πλήρη εικόνα των αποθεμάτων που έχει η χώρα μας μπροστά στην κρίση και τις ελλείψεις που αρχίζουν να παρατηρούνται και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την Τροπολογία όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων (Ν.4916/2022 στο άρθρο 87 – ΦΕΚ 25/Α/28-03-2022) για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Μετά τα πλαφόν που εφαρμόζουν οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ στις πωλήσεις ηλιελαίου και αλεύρων, η κυβέρνηση προχωρά στην λήψη ειδικών μέτρων για να εξασφαλιστεί η επάρκεια ορισμένων προϊόντων για την αντιμετώπιση φαινομένων, όπως οι τεχνητές ελλείψεις και η αισχροκέρδεια. Βασικός άξονας του σχεδίου θα είναι να δηλώνονται όλα τα αποθέματα.

Η Τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

Επιβάλλεται, για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που μπορεί με Υπουργική Απόφαση να παρατείνεται, υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης Απόφασης δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων των οριζόμενων αγαθών.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει αθροιστική επιβολή κυρώσεων, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ). Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου των υπόχρεων επιχειρήσεων ή, εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν, μέσω των κωδικών πρόσβασης στο «TAXIS».

 

Η παρέμβαση Αθανάση

Ωστόσο το πρώτο διήμερο από την δημοσίευση της απόφασης η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν λειτουργούσε για τους δικαιούχους, με συνέπεια να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση καθώς οι επαγγελματίες φοβήθηκαν ότι θα υποστούν πρόστιμα χωρίς να ευθύνονται. Στο θέμα παρενέβη ήδη ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου Νίκος Αθανάσης, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα μέσω της διοίκησης του επιχειρηματικού φορέα επικοινώνησε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα Υπουργεία προκειμένου να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα.  Αν και μέχρι την Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη της περασμένης εβδομάδας, επίσημη απάντηση δεν είχε δοθεί, ο κ. Αθανάσης απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου σημείωσε ότι «θεωρούμε αδιανόητο να θέτουν από το Υπουργείο Ανάπτυξης ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο δύο ημερών για την απογραφή και ταυτόχρονα τόσο μεγάλα πρόστιμα σε μία δύσκολη περίοδο, ενώ θα περίμενε κανείς ένα εύλογο διάστημα λίγων ακόμα ημερών για να ενημερωθούν επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Ταυτόχρονα ενώ καλούν μέσα σε δύο ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που έχει δημοσιευτεί να κάνουν την απογραφή των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους οι συνάδελφοι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν λειτουργούσε».

Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου ξεκαθάρισε ότι το Επιμελητήριο δεν θα επιτρέψει καμία κύρωση σε επιχείρηση και επαγγελματία, υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτονόητο ότι αν προηγουμένως δεν τακτοποιήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης τους ηλεκτρονικούς του μηχανισμούς σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα γίνει δεκτό κανένα πρόστιμο.

spot_img

More articles

spot_img