Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Κατέθεσαν οι εργάτριες σε βάρος του προϊσταμένου τους

Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των καταθέσεων των δύο γυναικών μόνιμων εργατριών καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης, που στράφηκαν μόλις τις προηγούμενες ημέρες ενάντια σε άτυπο προϊστάμενο τον οποίο κατήγγειλαν για πιεστική και απαξιωτική συμπεριφορά σε βάρος τους με ροζ αποχρώσεις και υπονοούμενα, καθώς και για διαπόμπευσή τους σε άλλους υπαλλήλους του ίδιου τομέα.

Για 2 ώρες κατέθετε χθες η μία από τις δύο υπαλλήλους, ενώ είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η κατάθεση της άλλης γυναίκας. Η διενέργεια της Προκαταρκτικής Έρευνας, η οποία έχει ανατεθεί σε υπάλληλο με βαθμό διευθύντριας, ξεκινά αρχικά από την καταγραφή των καταθέσεων και την απάντηση σε ερωτήματα από τις δυο γυναίκες που κατήγγειλαν τον προϊστάμενο τους. Άμεσα αναμένεται να κληθεί και ο προϊστάμενος για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις.

Παραμένει άγνωστο και είναι υπό την κρίση της διευθύντριας που διεξάγει την Προκαταρκτική Έρευνα, αν και είναι πιθανό να γίνει αυτό, να κληθούν δηλαδή και άλλοι εργαζόμενοι να δώσουν καταθέσεις για να φωτιστεί περισσότερο η σχέση των δύο πλευρών και να τεκμηριωθούν και με άλλους μάρτυρες τα όσα ισχυρίζονται οι δύο γυναίκες ότι ο προϊστάμενός τους, τους είχε κάνει το βίο αβίωτο.

Οι δύο γυναίκες έχουν δίπλα τους τόσο την Εριφύλη Χιωτέλλη όσο και την Νίκη Τσιριγώτη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς και τις ανεξάρτητες Δημοτικές Συμβούλους Εριφύλη Γιαννάκα και Βάσω Χοχλάκα, ενώ την υπόθεσή τους ανέλαβε ο δικηγόρος Νίκος Χωριατέλλης.  

 

Η παρέμβαση Κύτελη

Εν τω μεταξύ με την Προκαταρκτική Έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη παρενέβη χθες ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, υπογραμμίζοντας ότι έχει δώσει εντολή να μπει «το μαχαίρι στο κόκαλο», δηλαδή να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν. Αν και ο κ. Κύτελης είχε αποφύγει μέχρι τώρα να τοποθετηθεί, η χθεσινή του παρέμβαση έγινε με αφορμή την κλήση σε απολογία που έλαβε η μία από τις δύο καταγγέλλουσες για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της, ακριβώς το προηγούμενο βράδυ της ημέρας που κατήγγειλαν με την συνάδελφό της τον προϊστάμενό τους!

Πρόκειται για συμβάν που σημειώθηκε τη νύχτα της 12ης προς 13η Οκτωβρίου, δηλαδή ένα βράδυ πριν την καταγγελία των δύο εργατριών. Κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας, η μία από τις δύο εργάτριες φέρεται να καταγγέλθηκε στον προϊστάμενο από κατοίκους της περιοχής της Ακαδημίας για πλημμελή άσκηση καθηκόντων, καθώς δεν άδειασε κάδους στην περιοχή, αν και το απορριμματοφόρο που κάνει την αποκομιδή υποχρεούται να τους αδειάζει όλους σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται τα σκουπίδια. Ο άτυπος προϊστάμενος φέρεται να ενημερώθηκε από δημότες και να μετέβη ο ίδιος παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της αποκομιδής των απορριμμάτων, οπότε και προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο με τη μία από τις δύο γυναίκες (η δεύτερη καταγγέλλουσα εργάζεται σε άλλο συνεργείο και δεν εμπλέκεται στην υπόθεση), βγάζοντάς την «στην αναφορά», δηλαδή ενημερώνοντας την διευθύντρια της υπηρεσίας για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων από πλευράς της. 

Την επόμενη μέρα οι δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον προϊστάμενο και μάλιστα την ώρα που βρίσκονταν στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα, Ηρακλή Κουντουρέλλη, για να παραδώσουν τις καταγγελίες τους, η μία από τις δύο καταγγέλλουσες κλήθηκε από την προϊσταμένη του τομέα που υπηρετεί για να δώσει εξηγήσεις προφορικά. 

Με άλλα λόγια αυτό που φαίνεται να αποτέλεσε την τελευταία σταγόνα για να προχωρήσουν στην καταγγελία του προϊσταμένου τους οι δύο γυναίκες ήταν και το επεισόδιο που σημειώθηκε το προηγούμενο βράδυ με τη μία από τις δύο, πέραν όλων των άλλων που έχουν προηγηθεί και καταγγέλλονται από πλευράς τους. 

Ωστόσο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η Προκαταρκτική Έρευνα για τις καταγγελίες των δύο γυναικών προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι μία από τις δύο έλαβε την κλήση για απολογία την τρέχουσα εβδομάδα, δηλαδή πριν καλά-καλά δώσει χθες την κατάθεσή της για την καταγγελία που κάνει. Μάλιστα της καταλογίζουν άλλη μία κατηγορία ότι όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις από την διευθύντριά της είχε απαξιωτική συμπεριφορά.

Κύκλοι της Δημοτικής Αρχής ανέφεραν χθες ότι η διαδικασία αυτή είναι καθαρά τυπική και κινείται από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών, εφόσον ο προϊστάμενος τον οποίο στη συνέχεια η ίδια κατήγγειλε είχε αναφέρει την εργάτρια στη διευθύντρια της υπηρεσίας για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της. Η δεύτερη καταγγέλλουσα δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα και δεν έχει καταγγελίες για την υπηρεσία της.

 

Ποιος άτυπος προϊστάμενος;;;

Το μείζον ζήτημα που δεν έχει αναδείξει μέχρι τώρα καμία πλευρά έχει να κάνει με το ερώτημα ποιος άτυπος προϊστάμενος;;; Οι δύο γυναίκες κατήγγειλαν έναν συνάδελφό τους, ο οποίος έχει προσληφθεί στο Δήμο ως εργάτης καθαριότητας και ο οποίος τους έδινε εντολές ως άτυπος προϊστάμενός τους, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από πουθενά και δεν καλύπτεται από καμία νομοθεσία, καθώς δεν έχει το δικαίωμα αυτός ο εργάτης να ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου! 

Όσο πάντως ο ίδιος συνεχίζει να παραμένει στο πόστο του οι δύο γυναίκες δεν επανέρχονται στην εργασία τους, καθώς ανανέωσαν με γνωμάτευση άλλου παθολόγου τους λόγους της αναρρωτικής άδειας και παρακολουθούνται από ψυχολόγο, όπως δηλώνουν. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Αλεξίου, είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Ηρακλή Κουντουρέλλη, από τον οποίο ζήτησε να κάνει αποδεκτό το αίτημα των δύο γυναικών για επαναφορά στα καθήκοντα που ασκούσαν στα απορριμματοφόρα και να μην έχουν καμία επαφή με τον συνάδελφό τους.

 

Η ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΤΕΛΗ 

«Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή για τις εν λόγω καταγγελίες, δόθηκε εντολή από το Δήμαρχο να πραγματοποιηθεί άμεσα ΕΔΕ και να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ευθύνες και κυρώσεις που θα προκύψουν. 

Φυσικά, για το διάστημα που βρίσκεται η υπόθεση σε διερεύνηση και μέχρι να υπάρξει το τελικό πόρισμα της ΕΔΕ, οι εμπλεκόμενοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα καθαριότητας που ανήκουν. Το γεγονός ότι προέκυψε, μετά από παράπονα δημοτών, θέμα μη άρτιας εκτέλεσης των καθηκόντων της εργασίας για μια από τις καταγγέλλουσες, μετά το περιστατικό για το οποίο διεξάγεται η ΕΔΕ, υποχρεώνοντας την προϊσταμένη αρχή της υπηρεσίας της, να την καλέσει σε διοικητική απολογία, όπως νομίμως προβλέπεται και υποχρεούται η υπηρεσία να πράξει, δεν έχει καμιά σχέση με την προς διερεύνηση υπόθεση, που έτσι και αλλιώς είναι σε εξέλιξη. 

Η προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων που επιχειρούν με τη διαστρέβλωση των γεγονότων και τη μεροληπτική παρουσίαση της υπόθεσης να συκοφαντήσουν τη Δημοτική Αρχή και τον ίδιο το Δήμαρχο θα πέσει στο κενό. Ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την παραμικρή υπόνοια συγκάλυψης, ζητώντας η έρευνα να φθάσει στο κόκκαλο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. 

Ας μην έχει κανείς λοιπόν την παραμικρή υποψία ότι η υπόθεση δεν θα εξεταστεί με την πρέπουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα και με αίσθημα ευθύνης. Η εντολή από μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου για έρευνα σε βάθος όλων των καταγγελλόμενων είναι σαφής και δεν σηκώνει παρερμηνείες από κανέναν. 

Εν αναμονή λοιπόν της έρευνας της υπόθεσης και του τελικού πορίσματος της ΕΔΕ, καλό είναι όλοι να περιμένουν και να μην επιχειρούν να «παρέμβουν», διαστρεβλώνοντας και δημιουργώντας εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, όταν το ζητούμενο είναι η αναζήτηση της αλήθειας και η απόδοση ευθυνών, όπου πραγματικά αποδειχθεί. Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης προσωπικά, εγγυώνται ότι δεν θα επιτρέψουν, για κανέναν λόγο, η υπόθεση αυτή να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και εντυπώσεων σε βάρος της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου».