Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Κατέθεσαν προσφυγή για τη Βάστρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Στην κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής μεταναστών στη Βάστρια μέχρις ότου εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες, προχώρησε η Περιφέρεια. Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ πριν λίγες μέρες, που αφορούσε την υπό κατασκευή δομή στη Λαμία και η οποία ακύρωνε την Υπουργική Απόφαση που υποβάθμιζε την κατηγορία της άδειας που απαιτούνταν για δομές έως 5.000 ατόμων, με αποτέλεσμα να απαιτείται η έκδοση πιο «αυστηρών» αδειών, γεγονός που σαφέστατα επηρεάζει και το έργο της δομής στη Λέσβο.

Ειδικότερα, με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης χωροθέτησης και κατασκευής δομής στη θέση “Λουτρά Θερμοπυλών” του Δήμου Λαμιέων, αφού κρίνει πρακτικά άκυρη την Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας οι δομές χωρητικότητας έως 5.000 ατόμων κατατάσσονται στην κατηγορία Β για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, αντί της Α2, που ίσχυε και διατηρεί την απόφαση με την οποία η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση ισχύει μόνο για δομές χωρητικότητας έως 3.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως και για τη δομή της Βάστριας, η σχεδιαζόμενη χωρητικότητα της οποίας υπερβαίνει τα 3.000 άτομα και φτάνει έως και τα 5.000, απαιτείται αδειοδότηση κατηγορίας Α2.

Ακριβώς αυτό αποτελεί και βάση της προσφυγής της Περιφέρειας, η οποία ζητά να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να προχωρήσουν οι ενέργειες για τη «σωστή» αδειοδότηση του έργου. Αδειοδότηση, η οποία όμως δεν είναι εύκολη καθώς σε αντίθεση με την περίπτωση της Λαμίας, όπου ουσιαστικά τα παρακείμενα ιαματικά λουτρά επηρέασαν την εξέλιξη της υπόθεσης, για τη Βάστρια το εργοτάξιο συνορεύει με περιοχή Natura και βρίσκεται εντός ζώνης Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), γεγονός που γεννά αισιοδοξία πως όχι μόνο η προσφυγή θα γίνει δεκτή, αλλά το έργο θα ναυαγήσει, καθώς όλα συγκλίνουν πως η περιοχή της Βάστριας περιβαλλοντικά είναι η πλέον ακατάλληλη για ένα τέτοιο έργο. 

Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι στο οποίο συνηγορούν και το Δασαρχείο – με σχετική τοποθέτηση του Δασάρχη ενώπιον του Δικαστηρίου κατά την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Περιφέρεια και οι Κοινότητες Κώμης και Νέων Κυδωνιών – και οι Πυροσβέστες μέσω συνδικαλιστών τους, που σημειώνουν πως δεν θα επέλεγαν το συγκεκριμένο σημείο για την κατασκευή της δομής.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις