Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

“Κατέβασαν ρολά” οι πρώτοι οικογενειακοί γιατροί

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


 • Αποσύρει, όπως φαίνεται, τις κυρώσεις για αύξηση των εισφορών για τους πολίτες ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης

Η είσοδος των φαρμακείων στην εγγραφή των πολιτών για το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού έχει επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία, η οποία εξελίσσεται με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς απ’ ό,τι πριν αποκτήσουν τη δυνατότητα εγγραφής πολιτών οι φαρμακοποιοί. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μέχρι την περασμένη Πέμπτη στη συμπλήρωση του πρώτου 7ημέρου, κατά το οποίο τα φαρμακεία έκαναν εγγραφές πολιτών, καταχωρήθηκαν στο σύστημα 700.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.  

Ο αριθμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για το διάστημα που διανύουμε, αν και σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι πιθανώς μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ΔΕΝ θα έχουν καταφέρει να εγγραφούν όλοι οι πολίτες στο σύστημα. Πράγμα που σημαίνει ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο της αναστολής των προστίμων, που έχει ανακοινώσει με την έναρξη του θεσμού ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, μιλώντας για 10% πρόσθετο βάρος στις εισφορές των ασφαλισμένων στη συμμετοχή, για όσους δεν έχουν εγγραφεί από την 1η Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους και από την Πρωτοχρονιά αυτό το ποσοστό θα ανέβει στο 20%!

 

Ο Απόστολος Βαλτάς

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σημείωσε πως «σας είχα πει εξαρχής σε προηγούμενο ρεπορτάζ ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στέκεται δίπλα στους πολίτες και αυτό το αποδεικνύουν κάθε μέρα στην πράξη τα μέλη μας από τα φαρμακεία τους. Είχα πει πως δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να επιβάλει πρόστιμα στους πολίτες δίνοντάς τους ένα πολύ μικρό διάστημα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, όταν τα φαρμακεία απέκτησαν τη δυνατότητα εγγραφής των πολιτών το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και όχι από τον Αύγουστο. Νομίζω ότι ο Υπουργός μας άκουσε και δεν τίθεται θέμα πλέον επιβολής 10% επιπλέον ποσοστού εισφοράς στον καθένα και θα προβλεφθεί η δυνατότητα να μπορεί ο κάθε πολίτης, αν θέλει, να απευθύνεται και σε δικό του γιατρό επί πληρωμή, χωρίς πρόσθετες εισφορές στα φάρμακά του»,  είπε ο κ. Βαλτάς.

 

Λίγοι γιατροί, πολύς κόσμος

Ουσιαστικά οι γιατροί που συμμετέχουν στο σύστημα μέχρι τώρα είναι 43, αν και εμφανίζονται 46 (ήταν 45 και προστέθηκε ένας), καθώς είναι διπλοεγγεγραμμένη μία γιατρός και τριπλοεγγεγραμμένος ένας άλλος γιατρός και οι δύο από το ΕΣΥ που καλύπτει και ιατρεία σε άλλα χωριά. Κατά τις ημέρες που μεσολάβησαν από τις 5 Σεπτεμβρίου που έκαναν το ρεπορτάζ τα Νέα της Λέσβου ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία μέχρι τώρα, στο σύστημα έχει προστεθεί τις τελευταίες ημέρες μόνο ένας παθολόγος και επίκειται η ένταξη ενός ακόμα ιατρού, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί, αλλά ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Από το σύνολο των 43 γιατρών που φαίνονται στο σύστημα, τρεις ιδιώτες έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό, δηλαδή τους 2.000 εγγεγραμμένους και ως εκ τούτου τα ονόματά τους έχουν κλειδώσει. Με άλλα λόγια δεν μπορούν να τους επιλέξουν άλλοι πολίτες. Οι άλλοι γιατροί έχουν ακόμα περιθώριο, αν και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις σε περίπτωση που για παράδειγμα μείνουν στο τέλος γιατροί που υπηρετούν στην πλευρά της Δυτικής Λέσβου, ενώ υπάρχουν λ.χ. πολίτες που δεν έχουν διαθέσιμο γιατρό να εγγραφούν από την περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης.  

 

Ο Παναγιώτης Προβέτζας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου  επεσήμανε ότι «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και αυτό σύντομα ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρρυθμίες και τα προβλήματα για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχουμε κάνει σημαντικές προτάσεις και νομίζω ότι θα ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο Υγείας, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη για ένταξη στο θεσμό των ιατρών που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες, παιδιάτρων και όσων επιθυμούν να λειτουργήσουν ως προσωπικοί ιατροί χωρίς εξαρτημένη σχέση από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα του θεσμού, ώστε να εξασφαλιστεί η ελευθερία επιλογής ιατρού. Μέσα από τις προτάσεις μας και τα υπομνήματα που έχουμε προσυπογράψει οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ουσιαστικά προσπαθούμε να προστατέψουμε το Υπουργείο Υγείας και την κοινωνία από την επανάληψη της αποτυχίας του 2018 που είχε ο οικογενειακός γιατρός. Πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθούν θέματα, όπως για παράδειγμα οι προβλέψεις σχετικά με την παραπομπή ασθενών που περιορίζονται μόνο στο δημόσιο τομέα και τους συμβεβλημένους γιατρούς, καθώς συντηρούν το συνήθη αλλά αντιπαραγωγικό διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού τομέα κατά την άποψή μας.

Όλα τα ζητήματα τα έχουμε θέσει βήμα προς βήμα παρακολουθώντας την εξέλιξη των πραγμάτων και παρεμβαίνοντας ώστε να φτάσουμε από το νέο έτος να μιλάμε για ένα πλήρες, θέλω να πιστεύω, λειτουργικό σύστημα ή έστω με πολύ μικρές αρρυθμίες, καθώς το χρονικό περιθώριο που θέτει ο Υπουργός μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το θεωρώ ανέφικτο, όσο δεν υπάρχει πληθώρα γιατρών σε κάποιες περιοχές της χώρας. Στη Λέσβο ο αριθμός των συναδέλφων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι σημαντικός και πολλαπλάσιος απ’ ό,τι είχε συμβεί στις προηγούμενες προσπάθειες για εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Ωστόσο χρειάζονται κι άλλοι και γι’ αυτό το Υπουργείο δεν θα πρέπει να κάνει βεβιασμένες κινήσεις», είπε ο κ. Προβέτζας.

Οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον στη Λέσβο έχουν ως ακολούθως και είναι και ιδιώτες και του ΕΣΥ και τα ονόματά τους δημοσιεύτηκαν πρώτα από τα Νέα της Λέσβου στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα έχουμε υπογραμμίσει τους τρεις γιατρούς που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των ασθενών, ενώ με έντονα γράμματα έχουμε επισημάνει τον γιατρό που έχει προστεθεί στο σύστημα τις τελευταίες ημέρες (και εντός της εβδομάδας θα εμφανιστεί ένας ακόμα στο ηλεκτρονικό σύστημα).

 1. ΚΟΚΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 2. ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 3. ΓΕΩΡΓΕΛΛΗ ΚΛΑΙΡΗ
 4. ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
 5. ΔΟΥΚΑΚΗ ΜΥΡΣΙΝΗ
 6. ΚΥΤΕΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
 7. ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
 8. ΜΑΚΡΗ ΣΤΕΛΛΑ
 9. ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
 10. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 11. ΤΣΑΜΟΥΡΑΣ ΝIKΟΛΑΟΣ
 12. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΥΜΕΩΝ
 13. ΧΑΤΖΗΒΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ
 14. ΠΑΥΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
 15. ΡΟΥΣΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
 16. ΧΟΥΡΜΟΥΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 17. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΜΑΡΙΓΩ
 18. ΒΛΑΧΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
 19. ΓΕΛΑΓΩΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
 20. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
 21. ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ ΔΟΥΚΑΣ
 22. ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 23. ΜΕΣΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 24. ARABATZOGLOU RITA-IONELA-PETRUTA
 25. ΚΑΡΑΜΒΑΣΗ ΑΝΘΟΥΣΑ
 26. ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 27. ΡΟΥΣΟΥ ΣΒΕΤΛΑΝΑ
 28. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
 29. ΑΝΤΩΝΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
 30. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
 31. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 32. ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
 33. ΓΚΟΥΛΙΑΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 34. ΚΑΚΝΑΒΑΤΟΥ ΖΗΝΟΒΙΑ
 35. ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 36. ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 37. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 38. ΔΟΥΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
 39. ΟΘΜΑΝΙ ΣΑΜΙΡ-ΣΤΕΦΑΝΟΣ
 40. ΣΟΥΒΑΤΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
 41. ΣΑΝΤΖΗΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 42. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
 43. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img