Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Κατεβασμένα ρολά» μέχρι τις 2 Φλεβάρη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων έπειτα από απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Η αποχή των δικηγόρων, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του Νοεμβρίου, θα πάρει παράταση μέχρι τις 2 Φλεβάρη και ως εκ τούτου τα δικαστήρια που ήταν προγραμματισμένα γι’ αυτό το διάστημα – πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων – θα αναβληθούν

Αναλυτικότερα αμετακίνητοι φαίνεται να παραμένουν οι δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα, αφού αναγνωρίζουν τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο επάγγελμά τους. Με νέα ανακοίνωσή τους αναφέρουν την συνέχιση της αποχής και πιο συγκεκριμένα τονίζουν ότι προτεραιότητες και δικαιώματα των δικηγόρων, όπως «η διατήρηση των υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών, η κατάργηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους δικηγόρους, η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, η ριζική αναμόρφωση του σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας, η ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων, η προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, η εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρείες και η άρση καταχρηστικών συμπεριφορών δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη». 

Όπως αποφασίστηκε στην Ολομέλεια των Προέδρων οι δικηγόροι θα απέχουν από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα. Παράλληλα η αποχή των δικηγόρων θα συνεχιστεί και για δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ, για δίκες Νομικής Βοήθειας, ενώ η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα περιλαμβάνει την αποχή και από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, τραπεζών και funds.

Και οι δικηγόροι στη Μυτιλήνη

Την ίδια γραμμή με την πλειοψηφία των δικηγορικών συλλόγων θα ακολουθήσει και ο δικηγορικός σύλλογος Μυτιλήνης, ο οποίος έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησαν τα μέλη του, αποφάσισε – λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων – την συνέχιση της αποχής από τις δίκες, η οποία πλέον μετράει κάτι παραπάνω από 2 μήνες, με πλήθος δικαστηρίων να έχουν μετατεθεί για το επόμενο διάστημα

Ωστόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποτελεί έναν από τους συλλόγους που εξέφρασαν από την αρχή την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκειά τους σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις, όπως τη διοργάνωση δύο συλλαλητηρίων στην Πλατεία Σαπφούς σε συνεργασία με άλλους φορείς και συλλόγους του νησιού, τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τη συμβολική κατάληψη του δικαστικού κτιρίου τους προηγούμενους μήνες, αλλά και την αποχή των δικηγόρων από τις δίκες ήδη από τις αρχές του Νοέμβρη. Ο κλάδος των δικηγόρων αποτελεί έναν από τους κλάδους που θα πλήξει έντονα το νέο φορολογικό σχέδιο και η επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στα 10.920 ευρώ. 

Ο Πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης, μιλώντας στην εφημερίδα μας ανακοίνωσε την συνέχιση της αποχής των δικηγόρων και εδώ στο νησί μας μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος. Ο ίδιος τόνισε συγκεκριμένα: «Πραγματοποιήσαμε συνάντηση τα μέλη του συμβουλίου εδώ στην Μυτιλήνη. Λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση που πήρε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίσαμε και εμείς την συνέχιση της αποχής μέχρι τις 2 Φλεβάρη με τα ίδια πλαίσια. Από εκεί και πέρα θα ξανακάνουμε συνάντηση την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, προκειμένου να αποφασίσουμε εκ νέου την συνέχιση ή όχι της αποχής. Μέχρι τότε τα δικαστήρια πλην εξαιρέσεων που ίσχυαν και τις προηγούμενες ημέρες δεν θα πραγματοποιηθούν και θα αναβληθούν για αργότερα. Οπότε συνεχίζουμε την αποχή μέχρι τις 2 Φλεβάρη και θα δούμε τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα».

spot_img

More articles

spot_img