Ράβω τη στολή μου για το πάρτι της Αποκριάς.
Αυτή τη χρονιά θα είναι η στολή της πριγκίπισσας.
Μιας πριγκίπισσας από τα παραμύθια του Άντερσεν ή από εκείνα των Αδελφών Γκριμ.
Πριγκίπισσα με τα λαμπερά φορέματα, τα αστραφτερά διαδήματα και τα αραχνοΰφαντα πέπλα. Η φετινή στολή θα έχει όμως και μαγικό ραβδάκι. Για να αποκατασταθεί η τάξη και η ηθική.
Η καλή πριγκίπισσα θα αγγίξει με το μαγικό της ραβδάκι ό,τι χρειάζεται για να δοθεί μια νέα λάμψη στη ζωή μας. Και τότε θα γίνει χαμός. Κομφετί, γιρλάντες, μπαλόνια και γιορταστικά γαϊτανάκια θα δώσουν το στίγμα. Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα και την αγνότητα και είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής με τη μεγάλη νηστεία που διαρκεί 40 μέρες, όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Ταυτόχρονα ετοιμάζω τα καθαροδευτεριάτικα.
Τι αφράτες ταραμοσαλάτες, τι σουπιές με σπανάκι, τι λαγάνες, τι γαρίδες τυλιγμένες σε κανταΐφι, τι χταποδάκια στο πετιμέζι… τι να λέω τώρα. Όλη η μυτιληνιά/ελληνική παράδοση θα περάσει από το τραπέζι μας.
Μα να σας πω, η φτώχεια θέλει καλοπέραση δεν λέγανε;
Ανασκουμπωθείτε και μπείτε σε κάθε διαδικασία που χαλαρώνει την ψυχή και το πνεύμα.
Ο Γαϊδαρανήφορος
Όταν ήμασταν παιδάκια η μεγάλη γιορτή με τους πελώριους χαρταετούς γινόταν στον Γαΐδαρανήφορο. Μαζευόμασταν εκεί να θαυμάσουμε κάτι πελώρια κατασκευάσματα από σοβαρούς καλλιτέχνες που είχαν τη φιλοδοξία να αμολήσουν “καλούμπα” για να πετάξουν με το αγέρι που έπνεε σ’ αυτόν τον αγναντερό λόφο της πόλης, τους πελώριους χαρταετούς που είχαν σχήμα δεινοσαύρου, μεγάλου αυτοκινουμένου, απομίμηση αεροπλάνου και άλλα σχήματα που δεν θυμάμαι πια. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν φωτογραφίες από την εποχή αυτή και δεν έχω εικόνα και πληροφόρηση γιατί σταμάτησε, τι απέγινε, ποιοι το διοργάνωναν.
Αυτό το happening αναμφίβολα ήταν μια από τις εκδηλώσεις που δημιουργούσαν αυτήν την ΜΕΓΑΛΗ εικόνα που έχω στο μυαλό μου για το νησί μας.
Νοστιμιές
Φτιάξτε σπιτικά μεζεδάκια με ταραμά. Μην διστάσετε να κάνετε σάλτσα με ταραμά για την πατατοσαλάτα ή την πρασινάδα σας. Προσθέστε ταραμά στους πατατοκεφτέδες ή στους ρεβιθοκεφτέδες. Και όταν μιλάμε για ταραμά εννοούμε το λευκό, εκείνον χωρίς χρωστικές. Ας αποφύγουμε τον λεγόμενο ταραμοπολτό ο οποίος είναι αναμεμειγμένος με αμυλούχες ουσίες.
Προσοχή στα θαλασσινά. Πρέπει να είναι φρέσκα, να ξέρουμε από πού έχουν αλιευτεί.
Το χταπόδι, οι σουπιές και τα καλαμάρια πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και να έχουν δέρμα σφιχτό, ελαστικό και γυαλιστερό, με τις βεντούζες και τα πλοκάμια τους να είναι αρκετά σκληρά. Οι ακριβοί αστακοί, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια θα πρέπει να κινούν τα πόδια και τις κεραίες τους, να έχουν γυαλιστερό κέλυφος, να είναι ολοζώντανα.
Τα διάφορα οστρακοειδή, στρείδια, μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές να είναι ζωντανά και να μοσχοβολάνε.
Διαλέξτε υπέροχο ταχίνι, χαλβά, τουρσιά, λαγάνα με μπόλικο σουσάμι – προσοχή στις απομιμήσεις.
Βάλτε στο τραπέζι τα κλασικά μας φασόλια πιάζ, ραπανάκια, μπόλικες ελιές μαριναρισμένες με καυτερή πιπεριά και δεντρολίβανο και ουζάκια.
Και μην ξεχάσετε να στολίσετε μ’ ένα βάζο γεμάτο καθυστερημένες ανθισμένες αμυγδαλιές που ξεπρόβαλλαν με το που πήρε λίγο πίσω το κρύο της βαρυχειμωνιάς.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!
Σέλινο στο ξίδι
Υλικά
3 ματσάκια σέλινο καλά πλυμένο
1/4 λίτρου ξίδι δυνατό
8 γαρίφαλα
25 γρ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
2 κ.σ. κόλιαντρο σποράκια σπασμένα
1 ξυλάκι κανέλα
10 κόκκους μπαχάρι
20cl λάδι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σέλινα, κρατώντας τις καρδιές, και τα αφήνουμε σε ένα δροσερό μέρος. Βράζουμε το ξίδι μαζί με τα μπαχαρικά και το λάδι για 6 λεπτά. Το περνάμε από το τρυπητό και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε έπειτα σε ένα μπολ το ξίδι και βουτάμε μέσα του το σέλινο.
Σερβίρουμε στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και σε όλα τα τραπεζώματα με ούζο.