Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Καθυστερεί ο “Τουρισμός για όλους”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • 10 διανυκτερεύσεις στα νησιά μας

Μια εβδομάδα πίσω πήγε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” και όπως είπε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η ψηφιακή πλατφόρμα δεν ήταν έτοιμη για να ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Το πρόγραμμα αφορά 200.000 πολίτες με εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ
  • Οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ
  • Έγγαμοι με 1 παιδί: Έως 29.500 ευρώ
  • Έγγαμοι με 2 παιδιά: Έως 31.000 ευρώ

Εάν υποβληθούν περισσότερες από 200.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει κλήρωση για να μοιραστούν τα voucher στους δικαιούχους. Το πιθανότερο είναι ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει κλιμακωτά, ανάλογα με τον ΑΦΜ, όπως είχε γίνει και πέρυσι.

Όπως είναι γνωστό, φέτος το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της ψηφιακής άϋλης κάρτας ύψους 150 ευρώ. Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την άυλη κάρτα για τη διαμονή του σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιθυμεί, αλλά και για την πληρωμή τουριστικού πρακτορείου.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Δεν θα μπορούν να λάβουν το επίδομα όσοι έχουν ήδη λάβει voucher για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022, αλλά και όσοι επιλεγούν για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023. Αυτό θα ισχύει ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσουν μέχρι 31/7/2022 τα voucher που έχουν λάβει.

Οι αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet του κάθε δικαιούχου στο tourism4all.gov.gr. Εκεί θα συμπληρώνονται τα στοιχεία της διεύθυνσης και τα στοιχεία επικοινωνίας. Αν ο δικαιούχος έχει πιστοποιητικό αναπηρίας εν ισχύ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, τότε πρέπει να επισυναφθεί το σχετικό πιστοποιητικό. Αν ο δικαιούχος χρήζει βοηθείας θα πρέπει να επιλεγεί το ΝΑΙ στο αντίστοιχο πεδίο και να συμπληρωθεί το όνομα και ο ΑΜΚΑ του συνοδού. Παράλληλα καταχωρούνται τα στοιχεία των ωφελούμενων μελών.

Με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης όλων των πεδίων επιλέγετε ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Εφόσον συμφωνείτε με την προεπισκόπηση της αίτησης, επιλέγετε ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Ακολουθεί μήνυμα επιτυχούς υποβολής της αίτησης με το σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε την υποβληθείσα αίτηση για το αρχείο σας. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβετε το σχετικό μήνυμα απόρριψης της αίτησης με την ακριβή αιτιολόγηση.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που υλοποιείται για τρίτη χρονιά φέτος, είναι αυξημένος ώστε να καλυφθεί το κόστος διαμονής για διακοπές και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για τον Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Στο τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για τα voucher που μπορούν να διεκδικήσουν όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε Σάμο ή Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο και να επωφεληθούν της επιδότησης «North Evia-Samos Pass», την οποία θα λάβουν μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στο κινητό τους, με δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών NFC. Το Freedom Pass φτάνει το ανώτερο το ποσό των 300 ευρώ και θα αφορά διακοπές στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου και 150 ευρώ για τους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img