Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καζάνι που «βράζει» η εκπαίδευση

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε αναβρασμό βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η εκπαίδευση, με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και μαθητές να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, εντός των ημερών, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει εκ νέου συλλαλητήριο σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Σαπφούς και καλεί όλους τους μαθητές και φοιτητές να δώσουν δυναμικό παρόν, αλλά και τους εκπαιδευτικούς να ενώσουν τις φωνές τους με τη νεολαία όλης της χώρας. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που μαθητές, φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας, αφού και την προηγούμενη Πέμπτη είχε διοργανωθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς και ειρηνική πορεία εντός της Ερμού. 

Αναλυτικότερα «βράζει» η εκπαίδευση σε όλη τη χώρα με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας να διαδέχονται η μια την άλλη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε καταλήψεις πανεπιστημίων της χώρας, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται και εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές, οι οποίοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος της τηλεκπαίδευσης και την επιβολή απουσιών σε μαθητές των σχολείων που πραγματοποιούν κατάληψη. Οι μαθητές εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νέο σχέδιο νόμου όσον αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα και για την τράπεζα θεμάτων και τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς. Παράλληλα οι αντιδράσεις για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις στις καταλήψεις των σχολείων σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Λέσβο ολοένα και αυξάνονται. 

Το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο με σχετική ανακοίνωση καταγγέλλει τις πρακτικές της κυβέρνησης για την στοχοποίηση των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα συμμετέχει στη σημερινή διαμαρτυρία των φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς. Πιο συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης της ΝΔ, που στοχοποιεί τους αγώνες των μαθητών, οι οποίοι εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κυβερνητικών πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση αντί να ακούσει τις έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες της νεολαίας μας, προσαρμόζει ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Μοναδική απάντηση είναι η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας εργαζομένων, μαθητών, απέναντι στην ποινικοποίηση των αγώνων, κόντρα στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου που τσακίζει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Διαδηλώνουμε μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές, την Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Σαπφούς».

Η ΕΛΜΕ Λέσβου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου από την πλευρά του ενημερώθηκε ότι διατάχθηκε προανακριτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία της Λέσβου και εκφράζοντας την αντίδρασή του εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις αυτές που αφορούν μεγάλο αριθμό σχολείων έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και αποτελούν έκφραση της αντίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών) στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα για την κατάργηση της ίσης και δωρεάν πρόσβασης των μαθητών/τριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων, καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με εξετάσεις κατά το πρότυπο της τράπεζας θεμάτων ακόμα και στο γυμνάσιο. 

Πιο συγκεκριμένα η ΕΛΜΕ Λέσβου αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η προανακριτική έρευνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό που εξυπηρετεί. Αλήθεια, ποινικό αδίκημα διαπράττουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που αγωνίζονται για τα κεκτημένα και κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και τους νόμους δικαιώματά τους ή είναι υποχρέωσή τους η υπεράσπισή τους κατά τις επιταγές του ίδιου του Συντάγματος; Το σχολείο δεν είναι σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι καταδότες των μαθητών τους. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες στην υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μαθητών μας και των οικογενειών τους με παιδαγωγική ευθύνη και πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού μας ρόλου. Αυτές οι κινήσεις δε μας τρομοκρατούν, αντίθετα αποδεικνύουν τον αυταρχικό κατήφορο και τον πανικό όσων εναρμονίζονται με την κυβερνητική επιλογή για διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης...».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου

Την δική του παρέμβαση κάνει ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις που κάνουν οι μαθητές στα σχολεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του: «Καταδικάζουμε  την εισαγγελική  παρέμβαση  της  αστυνομίας, στην  κατάληψη  των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου, στον Μανταμάδο και όπου αλλού, απέναντι  στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, στην εισαγγελική παραγγελία, η εισαγγελέας ζητά από τους διευθυντές να γίνουν καταδότες και να λογοδοτήσουν γιατί δεν πήραν μέτρα. Η απόφαση αυτή «ξεχείλισε το ποτήρι». Βέβαια  μόνο «κεραυνός  εν αιθρία» δεν είναι. Είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης, των υπουργών και των ορισμένων, από αυτή, προϊσταμένων, να συκοφαντούν τούς  αγώνες των μαθητών, να χλευάζουν τα αιτήματά  τους, να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν  τη σχολική κοινότητα. Ας το ακούσουν καλά. Τα παιδιά μας δεν είναι τρομοκράτες. Έχουν ιδανικά και παλεύουν για το μέλλον τους. Παλεύουν και διεκδικούν  να έχουν όσα πρέπει να έχουν και μπορεί να έχουν. Αυτή λοιπόν η εισαγγελική παρέμβαση, αντί να απευθύνεται στους διευθυντές και στους μαθητές, πρέπει να απευθυνθεί  σε όλους όσους με την πολιτική τους ιδιωτικοποιούν την παιδεία, και την κάνουν εμπόρευμα. Σε όλους όσους τις ζωές και τα όνειρα των παιδιών μας τα κάνουν βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους».

spot_img

More articles

spot_img