ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρία από το Σεπτέμβριο στη Μυτιλήνη

Από αριστερά, ο υπεύθυνος του ομίλου "Πρόσβαση" Μιχάλης Πιτσίλκας, η Πρόεδρος της Συνεξέλιξης Αναστασία Σκούρτσου, η Αντιπρόεδρος της Συνεξέλιξης Μαρία Βατή και το στέλεχος του Ομίλου Κωνσταντίνος Βαλιώτης
  • Αντιπροσωπεία του ομίλου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη και είχε συνεργασία με το σύλλογο «Συνεξέλιξη» 

Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Μυτιλήνη από τον ιδιωτικό όμιλο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Πρόσβαση», παρέχοντας διέξοδο για απασχόληση, δημιουργικότητα, επικοινωνία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Μυτιλήνη ο υπεύθυνος του ομίλου, Μιχάλης Πιτσίλκας και με την αμέριστη στήριξη από τον σύλλογο “Συνεξέλιξη” δρομολογήθηκε η λειτουργία του ιδιωτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης. 

Το Κέντρο θα λειτουργεί 11 μήνες το χρόνο σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, και θα εξυπηρετεί παιδιά και ενήλικες από 5 μέχρι 55 ετών, αρκεί να έχουν πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ. Η «Συνεξέλιξη» ανέλαβε πρωτοβουλία για την συγκέντρωση αιτήσεων προκειμένου να στηριχθεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς απαιτείται τουλάχιστον 50 αιτήσεις προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί. 

«Η «Συνεξέλιξη» αγκαλιάζει αυτό το εγχείρημα του Ομίλου γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια δομή που θα βοηθήσει πάρα πολλά παιδιά είτε  βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, είτε έχουν διάφορες ιδιαιτερότητες. Είναι ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης, όπως λέει και ο τίτλος. Προσφέρει ευκαιρίες ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης παιδιών και ενηλίκων. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το ΚΔΑΠ δεν αντικαθιστά το σχολικό πλαίσιο και δεν συγκρούεται με τις ατομικές συνεδρίες που παρέχουν οι ιδιώτες θεραπευτές», τονίζει μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» η Πρόεδρος της «Συνεξέλιξης» Αναστασία Σκούρτσου.

Ο υπεύθυνος του ομίλου «Πρόσβαση» κ. Πιτσίλκας είπε στα «Νέα της Λέσβου» ότι το νέο κέντρο που θα λειτουργήσει στη Μυτιλήνη από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι το 7ο ΚΔΑΠ του ομίλου, καθώς ήδη λειτουργεί ανάλογες δομές σε διάφορες περιοχές της χώρας.   

«Υπήρξε ενδιαφέρον από πλευράς της Λέσβου, για τη λειτουργία ενός ΚΔΑΠ για άτομα με ειδικές ανάγκες στο νησί. Βρήκαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και στήριξη από το  σύλλογο «Συνεξέλιξη». Για το λόγο αυτό ήρθαμε στο νησί, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ανάγκη γιατί υπήρξε ανταπόκριση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος που κάναμε, οπότε προχωρήσαμε άμεσα και στην επιλογή του χώρου όπου θα λειτουργήσει. Άμεσα ξεκινάνε και οι εργασίες για να είναι έτοιμο την 1η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο κ. Πιτσίλκας.   

Ο ίδιος τόνισε ότι «στόχος είναι να δημιουργηθεί  ένα προστατευμένο περιβάλλον όπου θα έχουν  τη δυνατότητα παιδιά και ενήλικες – χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία και την ιδιαιτερότητα – να δραστηριοποιηθούν σε εσωτερικές και εξωτερικές δράσεις. Αρκεί μόνο τα άτομα που θα υποβάλλουν τις αιτήσεις να έχουν έντυπο ΚΕΠΑ που να πιστοποιεί το ποσοστό αναπηρίας. Αυτό που είναι προαπαιτούμενο είναι πάνω από 67% αναπηρία σε ισχύ». 

Στο Κέντρο τα μέλη θ’ ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, όπως μαγειρική, γυμναστική, κουκλοθέατρο, καραόκε, παζλ, αλλά και με εξωτερικές δραστηριότητες σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους, όπως π.χ.  ιππασία, ποδόσφαιρο, μπάσκετ.

Πολύ σημαντική είναι η στήριξη που παρέχει το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε άτομα με αναπηρία μεγαλύτερης ηλικίας. «Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται μέσα στο σπίτι έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν. Να κάνουν παρέες και να απασχοληθούν δημιουργικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι  τους μαθαίνουμε  να μπορούν να εξυπηρετούνται αυτόνομα», επισημαίνει ο κ. Πιτσίλκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των παιδιών με λεωφορεία από όλη τη Λέσβο για να παρακολουθούν τα προγράμματα του ΚΔΑΠ

Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Πρόσβαση» με έδρα τη Μυτιλήνη δέχεται εκδήλωση ενδιαφέροντος στο γραφείο της Συνεξέλιξης κάθε Τρίτη 9 π.μ. -12 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι γονείς να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα: 2251026334 και 6975751772.

Υ.Γ.: Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων.