Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

«Κλείνει ο Καρά Τεπές, ανοίγει η Βάστρια»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στη Λέσβο βρέθηκε χθες ο Υπουργός Μετανάστευσης και είδε από κοντά τα έργα που εκτελούνται από τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου με χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου

«Μέσα στο 2023 θα κλείσει η δομή στο Μαυροβούνι και θα ανοίξει η Βάστρια», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, που επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα που εκτελούνται στους δύο Δήμους με χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου. Όπως ανέφερε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ήδη έχουν ολοκληρωθεί κατά 50% οι εργασίες στο κατασκευαστικό κομμάτι της νέας δομής και τα συνεργεία προχωρούν αναμένοντας και την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βάσει της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο ίδιος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών που προχωρούν με βάση το σχέδιο που είχε παρουσιάσει εξ’ αρχής το Υπουργείο.

Από την συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες ο Ν. Μηταράκης

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2020 που ανέλαβε τα καθήκοντά του έως σήμερα έχουν περιοριστεί δραστικά οι μεταναστευτικές ροές, όπως και οι επιπτώσεις αυτών στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ την 4ετία 2015 – 2019 είχαν εισέλθει στην χώρα μας 643.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ο αντίστοιχος αριθμός επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είναι 32.000. «Έκλεισαν πολλές δομές και πλέον στο Μαυροβούνι έχουμε λιγότερους από 2.000 διαμένοντες, μιλάμε για έναν αριθμό επτά φορές μικρότερο από αυτόν που υπήρχε στη Μόρια. Το Κέντρο στην Βάστρια βρίσκεται εκτός αστικού ιστού και η χωρητικότητά του είναι 3.000 άτομα, όπως είχαμε συμφωνήσει εξ’ αρχής με τον Δήμο. Επιπλέον, θα υπάρχει το ΠΡΟΠΕΚΑ, το Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών που θα είναι μια κλειστή δομή, έως 2.000 ατόμων», είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός τονίζοντας ότι «σχεδιάσαμε ένα Κέντρο με αυτή την χωρητικότητα ώστε να μην χρειαστεί δεύτερο και η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Το μεσημέρι, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη και με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, όπου έγινε παρουσίαση των έργων που υλοποιούνται στον Δήμο με χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου. Ο Ν. Μηταράκης περιηγήθηκε στην περιοχή του Αφάλωνα και συγκεκριμένα σε έκταση η οποία βρισκόταν υπό κατάληψη και τελικά αποδόθηκε στον Δήμο Μυτιλήνης και μετατράπηκε σε γήπεδο. Έπειτα, επισκέφθηκε την παιδική χαρά που κατασκευάστηκε στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, ενώ στη συνέχεια, μετέβη στην περιοχή του Μαυροβουνίου, όπου και επιθεώρησε το ΚΥΤ. 

Από την σύσκεψη στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Κατά τη συνάντηση ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «το μεταναστευτικό πλέον δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους του νησιού. Νομίζω, πλέον, τα νούμερα, τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Η Μυτιλήνη πλέον έχει επιστρέψει σαφέστατα στην κανονικότητα». 

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης επεσήμανε: «Το νησί μας, πλέον, μπαίνει σε μία κανονικότητα και μπαίνουμε πια σε μία ανάπτυξη. Ο κόσμος έχει πια εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας για να βαδίσουμε μαζί και να δώσουμε, πλέον, στο νησί μας μία άλλη προοπτική και μία ώθηση, η οποία θα δώσει την παγκόσμια αίγλη και τον πολιτισμό, τον οποίο το νησί μας δικαιούται».

Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στην διαχείριση του μεταναστευτικού, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει συνολικά 22.207.885,16 ευρώ, από τα οποία 10.415.100 ευρώ αφορούν την χρηματοδότηση 20 έργων υποδομής μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, 5.020.637,00 ευρώ αφορούν έκτακτες επιχορηγήσεις – αποζημιώσεις και 6.772.148,16 αφορούν ενιαία δημοτικά τέλη.

Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης είχε περιοδεύσει στη δυτική Λέσβο και επισκέφθηκε τα υπό εξέλιξη έργα στην περιοχή που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Ο Υπουργός επέβλεψε τις εργασίες στο νέο γήπεδο 5Χ5 στον Λεπέτυμνο, την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στον περιφερειακό δρόμο της Συκαμιάς, όπως και το νέο γήπεδο 5Χ5 στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο. Επίσης, επισκέφθηκε το σημείο περισυλλογής σωσιβίων στον Μόλυβο, απ’ όπου και τόνισε πως «είναι σημαντικό, πλέον το μεταναστευτικό που βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν βιώνουμε πια τις δύσκολες στιγμές που βιώσαμε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα δύσκολα χρόνια των ανοιχτών συνόρων».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης στα έργα που εκτελούνται στη δυτική Λέσβο

Σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στην διαχείριση του μεταναστευτικού, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει λάβει συνολικά 3.743.185,95 ευρώ, από τα οποία 2.040.873,95 ευρώ αφορούν την χρηματοδότηση 6 έργων υποδομής μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και 1.702.312,00 ευρώ αφορούν σε έκτακτες επιχορηγήσεις – αποζημιώσεις, καθώς και ενιαία δημοτικά τέλη.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, σημείωσε πως «έχουμε αφήσει πίσω τη μεταναστευτική κρίση. Πρέπει να πιστωθεί στον κ. Υπουργό ότι έχουν ελεγχθεί πλέον οι ροές».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img