Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κλειστά και φέτος τα πάρκα!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Αγανάκτηση γονέων για τις σφραγισμένες επί 3 χρόνια παιδικές χαρές στην πόλη και τα χωριά
  • «Η πανδημία και η αποχή των μηχανικών από τις δημοπρασίες μας πήγαν πίσω», δηλώνει ο Στρ. Τζιμής

Κλειστά για τρίτη συνεχή χρονιά θα παραμείνουν τα πάρκα του Δήμου Μυτιλήνης, αφού τα έργα που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από πέρυσι ώστε να καταστούν κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά, δεν έχουν ακόμη καν δημοπρατηθεί! Η Δημοτική Αρχή έχει δύο δικαιολογίες για να “απολογηθεί” σχετικά με την καθυστέρηση που καταγράφεται στην υλοποίηση των έργων, τον κορονοϊό και την αποχή των μηχανικών από τους διαγωνισμούς ανάθεσης, αλλά οι γονείς έχουν τα “χίλια δίκια” με το μέρος τους, δεδομένου ότι από το 2019 δεν υπάρχει ούτε μία παιδική χαρά στις γειτονιές για την ψυχαγωγία των παιδιών τους. Εύλογη, λοιπόν, είναι η αγανάκτηση των πολιτών για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που ακούνε τα τελευταία χρόνια, όπως και η απαίτησή τους να “τρέξει” έστω και τώρα ο Δήμος για να γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες, ούτως ώστε να προλάβουν τα παιδιά να χαρούν το καλοκαίρι.

Θυμίζουμε ότι το “λουκέτο” στις παιδικές χαρές μπήκε με εντολή Εισαγγελέα πριν από 3 χρόνια, επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, επειδή δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των παιδιών. Τότε είχαν ξηλωθεί όλα τα παιχνίδια από τα πάρκα και βρέθηκαν υπόλογοι στην δικαιοσύνη οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2019, η Δημοτική Αρχή Κύτελη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, είχε δεσμευτεί ότι ο Δήμος θα διαθέσει όσες πιστώσεις απαιτούνται για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να ξανανοίξουν τα πάρκα. Μάλιστα, πέρυσι ο ίδιος επέστρεψε την χρηματοδότηση των 258.000 ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση 17 πάρκων σε όλο το νησί από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” (προκαλώντας και την προσφυγή του Ταξιάρχη Βέρρου που δικαιώθηκε), υποστηρίζοντας ότι θα καθυστερούσαν τα έργα, ενώ παράλληλα είχε υποσχεθεί ότι φέτος θα παραδοθεί από μία τουλάχιστον παιδική χαρά σε κάθε Κοινότητα και πέντε στην Μυτιλήνη. Δυστυχώς όμως εκ του αποτελέσματος και έχοντας μπει ήδη στον Απρίλιο, φαίνεται ότι ούτε κι αυτό το καλοκαίρι θα ζωντανέψουν οι παιδικές χαρές που παραμένουν εγκαταλελειμμένες τόσο στη Μυτιλήνη, όσο και στα χωριά. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την αναβάθμιση 36 παιδικών χαρών, αλλά από αυτές έχουν δημοπρατηθεί μόλις εννιά και ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η εργολαβία. Πρόκειται για τα πάρκα στο Κάτω Τρίτος, τα Πηγαδάκια, τον Παλαιόκηπο, την Αγιάσο, την Πηγή, τα Λουτρά, την Μυχού, τον Ασώματο και την Αγία Μαρίνα, για τα οποία θα διατεθούν 400.000 ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου. 

Ο Δήμος έχει εξασφαλίσει επίσης χρηματοδότηση 540.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις παιδικές χαρές της Μόριας, της Επάνω Σκάλας, της Χρυσομαλλούσας, των Παμφίλων, του Αφάλωνα και των Πύργων Θερμής, αλλά ακόμη δεν έχει διεξαχθεί ο διαγωνισμός ανάθεσης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα πάρκα που έχουν ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο, με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ. Πρόκειται για τις παιδικές χαρές στην οδό Αδαίου, στη Μυτιλήνη, στον Παπάδο, το Πέραμα, την Παναγιούδα και την Καλλιθέα.

Επίσης, έχει υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης για το πάρκο Αγίου Ευδοκίμου, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί και πρόκειται να υποβληθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η συνολική ανάπλαση του πάρκου στο Ίππειος, με προϋπολογισμό 520.000 ευρώ. Ακόμη, ετοιμάζονται οι προτάσεις για την αναβάθμιση του πάρκου Νέων Κυδωνιών και της Σκάλας Μιστεγνών, ως τμήμα της ανάπλασης του γηπέδου ποδοσφαίρου, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που θα υποβληθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης. 

Τέλος, σε φάση μελετών βρίσκονται οι παιδικές χαρές στο Ακράσι, το Αμπελικό, το Μεγαλοχώρι, την Πλαγιά, τον Τρύγονα, τα Κεραμειά, την Συκούντα, τους Λάμπου Μύλους, την Κώμη, το Παλαιοχώρι, τον Πλακάδο, τον Σκόπελο και το Νεοχώρι.

Βόλτα με τα ποδήλατα στα άδεια πάρκα

Αναγνώστρια της εφημερίδας μας και εκπρόσωπος πολλών απεγνωσμένων γονιών που πηγαίνουν τα παιδιά τους να παίξουν στο μικρό πάρκο της εκκλησίας της Παναγίας στη Χρυσομαλλούσα δηλώνει ότι η αγανάκτηση έχει πλέον ξεχειλίσει με αυτό το ζήτημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί άμεσα από τον Δήμο: «Τόσα παιδάκια μαζεύονται να παίξουν μόνο με μια τσουλήθρα που έχει απομείνει και σκάβουν λακκούβες στο χώμα. Είναι ντροπή το νησί μας να στερείται τις παιδικές χαρές. Οι προδιαγραφές είναι να μπει ένας τάπητας και περίφραξη αν δεν κάνω λάθος. Μιλάμε για τα παιδιά μας, την παιδική αθωότητα και τη χαρά μιας κούνιας. Διαπιστώνω ότι και εν όψει του Πάσχα κοιτάμε την αισθητική και μόνο, καθαριότητα και βάψιμο των πεζοδρομίων, αντί ο Δήμος να έχει ως πρώτιστο μέλημα τις παιδικές χαρές. Είναι ντροπή».

Μια τσουλήθρα έχει απομείνει για την ψυχαγωγία των παιδιών στο παρκάκι της Παναγίας

Από την πλευρά του ο Στρατής Τζιμής υπόσχεται (και πάλι) ότι θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανοίξουν έστω ορισμένα πάρκα μέσα στο καλοκαίρι, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα. «Από μηδενική υποδομή και ανολοκλήρωτες μελέτες πριν από 1 χρόνο, έχουμε σήμερα δεκάδες ολοκληρωμένες μελέτες αλλά τα έργα καθυστέρησαν να δημοπρατηθούν λόγω της πολύμηνης αποχής των μηχανικών. Έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Τρέξαμε όσο γινόταν, αλλά η πανδημία μας πήγε πίσω, όπως όλους τους Δήμους της χώρας. Κανείς δεν γνώριζε πέρυσι αυτό που θα συνέβαινε και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί και στο μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img