Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Κλείστε το τηλέφωνο στο “λογιστή σας”!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μετά τα κρούσματα απάτης της περιόδου 2017-2018 ένας νέος κύκλος, αυτή τη φορά με άτομα που δηλώνουν ότι είναι οι λογιστές επιχειρηματιών, βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά της Μυτιλήνης
  • «Να είναι επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες, ακόμα και τη φωνή του λογιστή τους να ακούσουν στο τηλέφωνο, να μην πειστούν ότι είναι αυτός», ζητά ο Παναγιώτης Τατάκης μέχρι να βρει άκρη η αστυνομία

Νέος κύκλος με απάτες έχει θορυβήσει επιχειρηματίες του τόπου μας. Προς τούτο μάλιστα παρεμβαίνει και η Ένωση Φοροτεχνικών Λέσβου, μέσω του Προέδρου της Παναγιώτη Τατάκη, χτυπώντας συναγερμό και καλώντας κάθε πολίτη να μην εμπιστευτεί ποτέ τραπεζικά του στοιχεία όταν το άτομο που του τα ζητά από το τηλέφωνο φέρεται να είναι ο λογιστής του! 

Μετά από έναν μεγάλο κύκλο κατά τον οποίο άγνωστα άτομα κατάφεραν την περίοδο του 2017-2018 να αποσπάσουν ακόμα και σημαντικά χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες πείθοντας τα θύματά τους να τα καταθέσουν σε συγκεκριμένους λογαριασμούς σε τράπεζες της Μυτιλήνης, αυτή τη φορά καταγράφεται οργανωμένη προσπάθεια υφαρπαγής αριθμών χρεωστικών καρτών με στόχο να «ξαφρίσουν» τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών του τόπου μας.  

Σύμφωνα με την Ένωση Φοροτεχνικών Λέσβου, μέχρι τώρα ένας αριθμός επιχειρηματιών που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας έχει δεχτεί τηλεφωνήματα από αγνώστους που δηλώνουν ότι επικοινωνούν από το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται η επιχείρηση, ζητώντας τους αριθμούς των καρτών για να γίνει πίστωση χρημάτων, που είτε περιμένουν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ή επικαλούνται οι άγνωστοι ότι τους επιστρέφει η Εφορία και πρέπει γρήγορα να δώσουν τους αριθμούς για να μην χαθεί το ποσό.  

Όπως αναφέρει μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών, Παναγιώτης Τατάκης «το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς αυτή τη φορά καλώντας τα θύματά τους δηλώνουν υπάλληλοι των δικών μας γραφείων. Να σας αναφέρω ότι σε τρεις δικούς μου πελάτες έγινε τηλεφωνική επικοινωνία από άγνωστα άτομα που δήλωσαν ότι επικοινωνούν από το γραφείο του Παναγιώτη Τατάκη και ζήτησαν τον αριθμό της κάρτας του επιχειρηματία για να του κατατεθούν στο λογαριασμό χρήματα από επιστροφή».  

Τα θύματα 

Στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις οι πελάτες του κ. Τατάκη επικοινώνησαν μαζί του για να ρωτήσουν αν μπήκαν τα λεφτά, αφού όμως είχαν εκχωρήσει τους αριθμούς των καρτών τους!  Όπως εξηγεί ο ίδιος «τους έσωσα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς αντιλαμβανόμενοι ότι δεν είχε πάρει υπάλληλος του γραφείου μου τους αριθμούς των καρτών τους αλλά κάποιοι άγνωστοι, έτρεξαν γρήγορα επικοινωνώντας με τις τράπεζές τους και ακυρώνοντας τις κάρτες», είπε ο κ. Τατάκης. Και συνέχισε: «Δεν σας κρύβω ότι έμεινα εμβρόντητος ακούγοντας αυτό που είχε συμβεί, καθώς τρομάζει το γεγονός ότι ήξεραν οι άγνωστοι με ποια λογιστικά γραφεία συνεργάζονται οι επιχειρηματίες που πήγαν να εξαπατήσουν. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για τηλέφωνα που κάνουν φτωχοδιάβολοι στη λογική “παίρνω 10 επιχειρηματίες και όποιος πέσει στην παγίδα”, αλλά για οργανωμένο έγκλημα με έρευνα σε ισολογισμούς και στοιχεία επιχειρήσεων για να ξέρουν πώς και πού θα κινηθούν και να γίνονται πειστικοί και να εξαπατούν τα θύματά τους».  

Όπως εξήγησε, σκοπεύει να ενημερώσει και την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ώστε να κινηθούν διαδικασίες παρότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιο θα είναι το επόμενο τηλεφώνημα σε επιχειρηματία που θα «χτυπήσουν» οι άγνωστοι για να μπορέσει να τους πιάσει. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών στην εφημερίδα μας, «αυτές οι τηλεφωνικές προσπάθειες εξαπάτησης επιχειρηματιών έχουν γίνει και σε πελάτες αρκετών λογιστικών γραφείων μέχρι τώρα και τουλάχιστον με τις καταγγελίες που έχουν περιέλθει στη διάθεσή μας δεν καταγράφονται κάποιες αστοχίες. Δηλαδή έπαιρναν ως λογιστές με το όνομα του λογιστικού γραφείου που επικαλούνταν στον επιχειρηματία να είναι το γραφείο με το οποίο συνεργάζεται. Θεωρώ ότι το ζήτημα είναι σοβαρό, πρέπει να παρέμβουν και οι αστυνομικές αρχές, αλλά πρωτίστως μέχρι να βρεθεί κάποια άκρη – γιατί φαντάζομαι ότι ένα τέτοιο κύκλωμα έχει πλοκάμια σε όλη τη χώρα και το πιθανότερο τηλεφωνούν και από άλλη περιοχή της Ελλάδας – οι επιχειρηματίες ακόμα και τη φωνή του λογιστή τους να ακούνε στην άλλη άκρη του τηλεφώνου να μην πειστούν να δώσουν αριθμούς καρτών. Αυτά τα στοιχεία δεν τα ζητά κανείς και δεν τα δίνουμε ποτέ από το τηλέφωνο».

Μέχρι τώρα από το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν αναφερθεί στην Ένωση Φοροτεχνικών από επιχειρηματίες που τους ζητήθηκαν οι αριθμοί των καρτών τους από τα υποτιθέμενα λογιστικά γραφεία με τα οποία συνεργάζονται, μόνο μία περίπτωση επαγγελματία έδωσε τους αριθμούς του και μέχρι να αντιληφθεί την απάτη έκαναν πληρωμές οι άγνωστοι από τον τραπεζικό του λογαριασμό, ωστόσο ο ίδιος δεν αναφέρει το ύψος του ποσού!

spot_img

More articles

spot_img