Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κοπή των ξερών πεύκων και παγίδες προτείνει το Μπενάκειο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που έγιναν στα ξερά πεύκα μετά από την αυτοψία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, εντομολόγου του εργαστηρίου βιολογικής καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Παναγιώτη Μυλωνά στα δάση των Παρακοίλων, του Κλαπάδου και της Αχλαδερής. Από τις αναλύσεις των δειγμάτων επιβεβαιώθηκε ότι για την ξήρανση εκατοντάδων πεύκων στα δάση του νησιού, ευθύνονται ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae, υποκοοικογένεια Scolytinae.

Αναλυτικότερα, από τον έλεγχο των δειγμάτων που συλλέχθηκαν τόσο από τα τμήματα φλοιού και ξύλου όσο και από τα άτομα εντόμων, διαπιστώθηκε προσβολή στα πεύκα από ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae, υποκοοικογένεια Scolytinae. Συγκεκριμένα βρέθηκαν άτομα από είδη Tomicus destruens, lps sp., Pissodes sp. και Pityopthorus sp. Τα συγκεκριμένα είδη είναι ιθαγενή στην Ελλάδα και προσβάλλουν τον φλοιό των πεύκων (φλοιοφάγα είδη).

Σύμφωνα με την έκθεση, για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος και την ελάχιστη παρέμβαση στο οικοσύστημα του πευκοδάσους συνιστάται η άμεση απομάκρυνση των ξηρών και προσβεβλημένων δέντρων ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των ξυλοφάγων εντόμων και να επιβραδυνθεί η εξέλιξή του. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στα δέντρα να ανταπεξέλθουν από προσβολές ξυλοφάγων εντόμων. Επιπλέον συνιστάται στις περιοχές που παρατηρούνται ξηράνσεις και θα απομακρυνθούν τα ξηρά δέντρα, να τοποθετηθούν παγίδες για την παγίδευση ενηλίκων ατόμων καθώς τα άτομα αυτών των ειδών εμφανίζουν συμπεριφορά συνάθροισης. Οι παγίδες που χρησιμοποιούνται είναι τύπου χοάνης με προσελκυστικό καϊρομόνες πτητικές ενώσεις.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο τον κ. Μυλωνά όσο και το Μπενάκειο Ινστιτούτο, δήλωσε πως πλέον, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, ο Δήμος σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία, θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις για να προστατευτούν τα πευκοδάση της Λέσβου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img