Στολίσατε το δέντρο;

Spread the love

Ε, φυσικά ναι. Κι αν δεν είχατε κέφι για δέντρο είμαι σίγουρη πως  κάποια  λαμπάκια  στολίσατε εδώ κι εκεί στα διάφορα φυτά, ρίξατε λίγη χρυσόσκονη για να λάμψουν τα τζάμια στα παράθυρα, στολίσατε με αστέρια το σπίτι, με όποιο τρόπο.

Το τραπέζι σίγουρα γέμισε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, πήρατε δωράκια για τους αγαπημένους σας και ετοιμάζεστε για τη μεγάλη γιορτή του χρόνου.

 

Το τραπέζι της καρδιάς

Φέτος θέλω να ετοιμάσω ένα τρυφερό τραπέζι. Ψάχνομαι στα παλιά περιοδικά μου για ιδέες, στα σάιτ του διαδικτύου, στα blogs και στα κανάλια με τις ατελείωτες μαγειρικές εκπομπές. Μου φαίνονται όλα τα ίδια και τα ίδια. Όμως τα θεωρώ δύσκολα για τα κέφια μου, αλλά σαν παραπάνω πρωτότυπα από την ισχυρή μου παράδοση.

Δεν επιλέγω γκουρμεδιές πεπερασμένες, βαρέθηκα τα περιοδικά με τις δηθενιές και πάω παρακάτω στην ψυχική μου διάθεση για να μελώσω την καρδιά των αγαπημένων μου καλεσμένων χωρίς τέτοια. Για τα παιδιά θέλω μαμαδίστικες λιχουδιές που θα τις ονοματίσω χριστουγεννιάτικες.

 

Κάνω σκέψεις

Με την αποξένωση της ευμάρειας που είχαμε ζήσει και συνηθίσει, τώρα καλούμαστε να κάνουμε μια στροφή στην πραγματικότητα και μαζί στην αλληλεγγύη και στις αρχές μιας ειλικρινούς συνύπαρξης. Είναι εποχή για προσιτά καράτια – αφήστε τα άλλα τα ακριβά για άλλες εποχές – για  αυθεντικές γεύσεις, απλές συνταγές, γεμάτα χαμόγελα.

-Η γαλοπούλα με συνεπαίρνει πάντα. Έτσι μου κάνει γιορτή και Χριστούγεννα. Γεμιστή και πασαλειμμένη με μαρμελάδα κράνμπερι και sherry.

-Το γουρουνόπουλο θα μπει στη γάστρα με κυδώνια.

– Η πάπια δεν θα αγοραστεί φέτος, παραείναι ακριβή.

– Η κότα μπορεί να αντικαταστήσει τη γαλοπούλα.

– Το chardonay μπορεί να γίνει μοσχάτο Λήμνου.

-Τα πορτσίνι να αντικατασταθούν από αμανίτες- πευκίτες από τα δάση της Κουτσουμπάρας.

-Το ραντίτσιο θα γίνει λαχανίδα σοτέ με ελαιόλαδο “Μάκαρα”, τα γαλλικά τυριά μπορεί να γίνουν χιδηριώτικα λαδοτύρια σερβιρισμένα με πελτέ κυδώνι και σύκα Ερεσού.

Το μενού σχεδόν είναι έτοιμο.

Με ντόπια και παραδοσιακά, που ουδόλως φυσικά υστερούν σε γκλαμουριά από τα άλλα εκείνα τα ξενικά που μας φαίνονται πάντα πιο γκουρμέ…

Όσο για το γλυκό, επιλέγω μια κρέμα καραμελέ με πρόβειο γάλα – αν βρω – μια απλή μους σοκολάτας, αλλά με την καλύτερη κουβερτούρα που υπάρχει και φυσικά μια πετριανή χειροποίητη πλαντζέτα – θα βρω μια κυρία απ’ το χωριό να της την παραγγείλω.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

i-kaluteri-suntagi-gia-ti-galopoula-twn-xristougennwn-w_hr

 

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα ψωμιού

Υλικά

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
  • 1 μήλο
  • φρέσκια ρίγανη
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. βούτυρο πρόβειο

 

Για τη μαρινάδα

  • 5 λίτρα νερό
  • 3 λεμόνια κομμένα στη μέση
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • 1 μάτσο φρέσκο κόλιαντρο
  • 5 κουταλιές της σούπας μέλι ή πετιμέζι
  • 250 γρ. αλάτι χοντρό
  • 4 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους σπασμένες
  • 4 κουταλιές της σούπας κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κλαδί δεντρολίβανο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί

 

Για τη γέμιση

  • 1 χούφτα βερίκοκα ξερά
  • 1 χούφτα κάστανα βρασμένα
  • 1 χούφτα σταφίδες μαύρες
  • 1 χούφτα κάσιους
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 150 γρ. βούτυρο χωρισμένο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • θυμάρι
  • 600 γρ. ψωμί τριμμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • λίγο σέλερι, ένα μήλο πράσινο

 

Για την κράνμπερι σος

  • 1 κονσέρβα σάλτσα έτοιμη- αυτή που έχει ολόκληρο το φρούτο

 

Για τη σάλτσα ψωμιού

  • 200 γρ. γάλα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζωμό ή νερό
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 200 γρ. τριμμένο ψωμί τοστ
  • βούτυρο

 

Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα

Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2 μέρες.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα κρυώνουμε και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο. Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

  • Βάζουμε το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω ταψάκι με νερό και ψήνουμε στους 160 βαθμούς. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να αποκτήσει κριτσανιστή κρούστα.

 

Για τη γέμιση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με σκόρδο και αλατοπίπερο στο μισό βούτυρο. Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε ελαφρά και  βάζουμε σε πιατέλα.

 

Για τη σάλτσα ψωμιού

  • Βάζουμε το γάλα με το γαρίφαλο και τη δάφνη να βράσει. Αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά. Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.  Προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο.

Σερβίρουμε με ζεστή κράνμπερι σος και πατάτες φούρνου.

 

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση