Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος κατέθεσαν χθες στον Κ. Μουτζούρη οι τουριστικοί πράκτορες, που μιλούν για μια ακόμη χαμένη χρονιά λόγω έλλειψης συντονισμού και οργάνωσης

«Δεν πάει άλλο, βουλιάζουμε!», φώναξαν χθες στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού μας, που συναντήθηκαν με τον Κώστα Μουτζούρη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την μη αναστρέψιμη κατάσταση με την τουριστική κίνηση στη Λέσβο, την ώρα που όλη η υπόλοιπη Ελλάδα μετρά μεγάλα κέρδη από τις αφίξεις εδώ και 4 μήνες, δηλαδή από τον Απρίλιο που άνοιξε η σεζόν. 

Πολλά τουριστικά γραφεία, όπως και ξενοδοχεία, βρίσκονται ένα βήμα πριν βάλουν λουκέτο και μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική, την προσφυγική αλλά και την υγειονομική κρίση τα τελευταία 2 χρόνια, ζητούν έμπρακτη στήριξη από τους τοπικούς φορείς και κυρίως συνεργασία και στοχευμένες κινήσεις για την προσέλκυση επισκεπτών. Για τον σκοπό αυτό συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια μικρή, ευέλικτη Ομάδα Εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωπος της Περιφέρειας, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, της Ένωσης Ξενοδόχων και του Γραφείου Τουρισμού του ΕΟΤ, η οποία θα αναλάβει αφενός την άμεση επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με την εικόνα του νησιού προς τα έξω και αφετέρου τον συντονισμό για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσαν οι τουριστικοί πράκτορες ήταν η δημιουργία προβλήτας στο λιμάνι της Μυτιλήνης μετά και από την προχθεσινή ακύρωση της προσέγγισης του κρουαζιερόπλοιου “Riviera” λόγω των ισχυρών ανέμων, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι αυτό το ζήτημα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν κι άλλα λιμάνια που δεν έχουν προβλήτα, όπως η Σαντορίνη, όπου όμως οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων φθάνουν κάθε χρόνο τις 1.000, υπονοώντας ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα για την μειωμένη κίνηση και στον τουρισμό κρουαζιέρας.

Εξίσου σημαντική ήταν η πρόταση για την σύναψη συμφωνιών με εταιρείες χαμηλού κόστους εισιτηρίων για πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, τόνισε ότι όπως συνέβη με την εταιρεία “Rainbow” που φέρνει στο νησί μας τουρίστες από την Πολωνία και λίγο έλειψε να ακυρώσει τις πτήσεις λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος αλλά παρενέβη η Περιφέρεια που δεσμεύτηκε για την διάθεση 30.000 ευρώ και το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, έτσι θα πρέπει να συμβεί και με άλλες εταιρείες, όπως η “Jet 2”, η “Correndon” και η “Apollo”, ώστε να παραμείνουν στο νησί μας και να ενισχύσουν τις πτήσεις τους τα επόμενα χρόνια. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης, Άρης Λαζαρής, ο Ταμίας, Σταύρος Ρεπάνης και το μέλος, Παναγιώτης Σπανέλλης στάθηκαν και στην εικόνα που επικρατεί σήμερα στο λιμάνι, με τα πολεμικά πλοία αλλά και τα παρατημένα ΙΧ στο Τελωνείο, καθώς και στα προβλήματα εξυπηρέτησης στο Αεροδρόμιο, τονίζοντας ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για την βελτίωση της κατάστασης στους χώρους υποδοχής των επισκεπτών, που αποτελούν και την πρώτη εντύπωση για τους τουρίστες. 

Κραυγή αγωνίας ακούστηκε και από τον Πρόεδρο Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Αιγαίου, Ραφαήλ Βαριάμη, ο οποίος τόνισε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για έναν ακόμη χρόνο θα αναγκαστούμε να φύγουμε από το νησί. Δαπανώνται τόσα χρήματα κάθε χρόνο από άσχετους οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις ανάγκες του νησιού και δεν βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα».

Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οποίος συμφώνησε με την λήψη άμεσων μέτρων για την βελτίωση της εικόνας του νησιού, τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται η υλοποίηση ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου με μετρήσιμα αποτελέσματα για να γίνει το νησί μας θελκτικός προορισμός για Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Ο Κ. Μουτζούρης άκουσε με προσοχή τις προτάσεις των συμμετεχόντων, δηλώντας διατεθειμένος «να δεχτεί υποδείξεις» από τους παράγοντες του τουρισμού για τους τρόπους αξιοποίησης των 500.000 ευρώ που διαθέτει κάθε χρόνο η Περιφέρεια για την τουριστική προβολή. Όπως δήλωσε, «αποφασίσαμε την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, με την Περιφέρεια να είναι επικεφαλής και με την συμμετοχή εκπροσώπων του Τουρισμού και του Επιμελητηρίου αλλά και του ΕΟΤ. Παθογένειες και προβλήματα ετών δεν μπορούν να διορθωθούν εν μια νυκτί. Η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα στις νήσους μας, αυτό το αντιλαμβάνονται οι φορείς του κλάδου και είναι ο λόγος που ζήτησαν την σύσκεψη».

Από την πλευρά του, ο Π. Χατζηκυριάκος επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά γιατί λειτουργούμε με λάθος τρόπο. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, να συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με κοινούς στόχους. Χρειάζεται δουλειά από τώρα για του χρόνου. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες γιατί τα έχουμε εξαντλήσει όλα».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img