Συνέντευξη Τύπου έδωσαν, χθες το μεσημέρι, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα, Πανάγος Κουφέλος, με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Στρατή Τσομπανέλλη, ανακοινώνοντας επίσημα την επιβεβαίωση κρούσματος ευλογιάς σε ένα πρόβατο εκτροφής της περιοχής του Σιγρίου και, όπως προβλέπεται, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη σφαγή ολόκληρου του κοπαδιού (περίπου 100 πρόβατα).
Η ευλογιά που το τελευταίο διάστημα καταγράφει έξαρση στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τη Λέσβο συνέπεσε με το κρούσμα στο Σίγρι. Ωστόσο με τις μέχρι χθες ενδείξεις δεν προκύπτει ότι έχει νοσήσει άλλο ζώο, χωρίς βέβαια να αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να έχουμε νέα κρούσματα. Η νόσος της ευλογιάς δεν επηρεάζει άμεσα την οικονομία της Λέσβου, καθώς δεν επιβάλλεται καραντίνα παρά μόνο για 21 + 21 ημέρες σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την εστία, απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων, ενώ δεν επηρεάζεται η κατανάλωση κτηνοτροφικών προϊόντων. Ωστόσο προκαλεί ολοκληρωτική καταστροφή στον κτηνοτρόφο καθώς θανατώνεται ολόκληρο το κοπάδι του, αποζημιώνεται όμως και μάλιστα, όπως τόνισε χθες ο κ. Κουφέλος, μέχρι την τελευταία στιγμή που θα παραμένει στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη θα κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για τη διασφάλιση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Ο κ. Κουφέλος με αφορμή και την κριτική που ασκήθηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, σημείωσε ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και από πλευράς Περιφέρειας και από πλευράς Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Από τη δική του πλευρά ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής κ. Τσομπανέλλης μίλησε για τις αιμοληψίες που γίνονται στα πρόβατα και για τις παρεμβάσεις των κτηνιάτρων για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και την απομόνωση τυχόν άρρωστων ζώων που μπορεί να βρεθούν τις επόμενες ημέρες.
Το κρισιμότερο όλων είναι αυτό που επεσήμανε ο κ. Κουφέλος κατά την τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να κρύβουν τυχόν άρρωστα ζώα, καθώς ένα τέτοιο φαινόμενο είχε καταγραφεί στη μεγάλη κρίση της ευλογιάς που πέρασε η Λέσβος το 2017. Τότε για να μην στερηθούν την παραγωγή του γάλακτος πολλοί κτηνοτρόφοι έσφαζαν τα άρρωστα πρόβατα και τα πετούσαν ανεξέλεγκτα σε ρέματα και ποτάμια κρύβοντας το πρόβλημα, με συνέπεια να γίνει μία πολύ μεγάλη διασπορά της νόσου και να «γονατίσει» η βόρεια και κεντρική Λέσβος από τη νόσο. Όπως είπε ο κ. Κουφέλος, οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να κρύβουν το πρόβλημα αλλά να ενημερώνουν την Κτηνιατρική, καθώς όσοι επιχειρήσουν να λειτουργήσουν μόνοι τους χωρίς την αρμόδια υπηρεσία θα θέσουν σε κίνδυνο εκτός από το δικό τους κοπάδι και τα γειτονικά, μια και η εμπειρία του 2017 έδειξε ότι από τα νεκρά πρόβατα σε ρέματα και ποτάμια τα κορακοειδή μετέφεραν τη νόσο από περιοχή σε περιοχή. Αυτό, όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν θα πρέπει να γίνει τώρα ώστε να περιοριστεί στο Σίγρι το πρόβλημα, δεδομένου ότι στην περιοχή της Ερεσού είχαμε και στο παρελθόν κρούσμα ευλογιάς το οποίο παρέμεινε μεμονωμένο χωρίς επέκταση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το πώς βρέθηκε η ευλογιά στη Λέσβο εκτιμήθηκε ότι ενδεχομένως από τις επισκέψεις των Τούρκων τουριστών (δηλαδή η μεταφορά γίνεται με τα παπούτσια).
“Με το δάχτυλο στη σκανδάλη” η Ομοσπονδία
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πού είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου απ’ τη γείτονα χώρα; Πουθενά! Ούτε πριν, ούτε τώρα!!! Υπάρχουν επαρκή φάρμακα και απολυμαντικά να προμηθευτούν δωρεάν οι κτηνοτρόφοι, γιατί πολλοί ίσως δεν αντέχουν οικονομικά ακόμη ένα κόστος; Υπάρχουν κτηνίατροι για τον άμεσο έλεγχο στις εκτροφές; Έχουν ψεκαστεί τα λιμνάζοντα νερά λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας; Και το σημαντικότερο, υπάρχουν κονδύλια άμεσα διαθέσιμα στην Περιφέρεια για αποζημιώσεις από επιζωοτίες; Μήπως στη λογική της ατομικής ευθύνης βρήκανε κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι το άλλοθι για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες που είναι και οι μεγαλύτερες;», καταλήγει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία. |