Πέρα από το νησί μας ονειρεύομαι συχνά διακοπές στις Κυκλάδες.
Κάθε καλοκαίρι, σαν σε μυστική συμφωνία με τον ήλιο, οι Κυκλάδες ντύνονται στα λευκά και υποδέχονται τους ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Το μπλε του Αιγαίου αγκαλιάζει τα νησιά με έναν τρόπο σχεδόν κινηματογραφικό – σαν να περπατάς μέσα σε πίνακα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, με soundtrack τους ήχους του ανέμου και των κυμάτων.
Πού να πας
Από τη Μύκονο μέχρι τη Σέριφο, οι επιλογές είναι πολλές και κάθε νησί κουβαλά τον δικό του χαρακτήρα. Η Μήλος με τις σεληνιακές της παραλίες και τη γαστρονομική της άνθιση, η Πάρος με το διαρκές της buzz από surfers, party people και λάτρεις της καλής ζωής, η Σαντορίνη με τις δραματικές της καλντέρες και τα πιο συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα της Μεσογείου. Αν ψάχνετε κάτι πιο ήσυχο, η Φολέγανδρος και η Κίμωλος προσφέρουν το απόλυτο slow living με κυκλαδίτικη χάρη.
Πού να μείνεις
Η τάση της εποχής είναι το boutique living. Ξενοδοχεία λίγων δωματίων με προσεγμένη αισθητική, ντόπια υλικά, και φιλοξενία που θυμίζει κάτι από «παλιό καλό ελληνικό καλοκαίρι». Στη Σίφνο, το Verina Terra συνδυάζει σύγχρονο design και άνεση, ενώ στη Μύκονο, το Bill & Coo Coast επαναπροσδιορίζει την έννοια της πολυτέλειας δίπλα στη θάλασσα.
Για τους λάτρεις της αυθεντικότητας, υπάρχουν και ανακαινισμένα κυκλαδίτικα σπίτια στο Airbnb ή μικρά οικογενειακά καταλύματα με αυλές γεμάτες βασιλικό.
Γεύσεις Κυκλάδων
Η γαστρονομία είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά των Κυκλάδων. Από ταπεινά καφενεία που σερβίρουν ρεβυθάδα στη Σίφνο και λαδένια στην Κίμωλο, μέχρι βραβευμένα εστιατόρια με σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Μην παραλείψετε ένα δείπνο στο Selene στη Σαντορίνη ή στο Nōema στη Μύκονο – εκεί όπου η παράδοση συναντά τη γαστρονομική καινοτομία.
Τι να κάνεις
Πέρα από τις κλασικές βουτιές σε παραλίες-όνειρο, όπως η Κολυμπήθρα στην Τήνο, η Σαρακήνικο στη Μήλο ή η Παχιά Άμμος στη Φολέγανδρο, οι Κυκλάδες προσφέρουν και εμπειρίες πέρα από το αναμενόμενο: Πεζοπορίες στα καλντερίμια της Αμοργού, οινογευσίες σε ηφαιστειακά terroir στη Σαντορίνη, ιστιοπλοΐα σε απόμερους κόλπους της Κουφονήσου.
Το κυκλαδίτικο καλοκαίρι είναι στάση ζωής
Οι Κυκλάδες δεν είναι απλώς καλοκαιρινός προορισμός. Είναι τρόπος να ζεις το φως, να ακούς τη σιωπή, να γεύεσαι τη θάλασσα. Είναι το λευκό των σπιτιών, το γαλάζιο του ουρανού, η ανεμελιά της νιότης και η υπόσχεση πως κάπου εκεί, ανάμεσα σε μια βόλτα στη Χώρα και ένα ποτήρι κρασί στο χείλος του γιαλού, θα ξαναβρείς τον εαυτό σου.
Μια συνταγή κυκλαδίτικη με καταγωγή από την Τήνο
Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό γοπίτσες ή µαριδάκι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι λάδι για το τηγάνι
Για τη σάλτσα:
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 δόντια σκόρδου ψιλοκοµµένο
3 κουταλιές αλεύρι
1/4 φλιτζανιού ξίδι
1/4 φλιτζάνι πετιµέζι
1 φλιτζάνι νερό, 1 κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουµε τα ψάρια, τα αλατίζουµε και τα αφήνουµε για λίγο στο αλάτι. Τα βάζουµε σε τρυπητό να στραγγίσουν, κι έπειτα τα αλευρώνουµε και τα τηγανίζουµε. Τα βάζουµε σε πιατέλα ρηχή. Ροδίζουµε το σκόρδο στο ελαιόλαδο και προσθέτουµε το αλεύρι ανακατεύοντας. Ρίχνουµε λίγο-λίγο το πετιµέζι, το ξίδι, το νερό και τη ζάχαρη, και τα ανακατεύουµε µε ξύλινη κουτάλα για να µη σβολιάσει. Προσθέτουµε νερό, αν χρειάζεται, για να πετύχουµε µια ρευστή σάλτσα και διορθώνουµε τη γεύση της ώστε να είναι γλυκόξινη. Έτσι όπως είναι ζεστή περιχύνουµε τα ψάρια. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Προσθέτουµε ένα κλαδί δεντρολίβανο, και αφαιρούµε το πετιµέζι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα ψάρια καλυµµένα µε τη σάλτσα αυτή µπορούσαν να διατηρηθούν αναλλοίωτα σε εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία κι έτσι οι αγρότες ή οι ψαράδες τα έπαιρναν µαζί τους όταν έκαναν 2-3 µέρες να επιστρέψουν στο σπίτι.