ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ NATURA: «Μια μεγάλη ομάδα νησιωτών αποκλείονται από τις χρήσεις γης»

Όπως φαίνεται από το χάρτη, σχεδόν όλη η Λέσβος είναι ζώνες Natura
Spread the love

Σοβαρά ζητήματα και αδικίες σε βάρος των κατοίκων της περιοχής μας επισημαίνει η Β’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, αναφορικά με την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που βρίσκεται σε διαβούλευση για τις χρήσεις γης των ζωνών, που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura. Ο πρόεδρος της Β’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, Μάκης Γιακουμής, με τη διοίκηση και σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιοχής μας έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με τους βουλευτές και άλλους φορείς από τους οποίους ζητά τις παρεμβάσεις τους, ώστε να γίνουν ουσιαστικές διορθώσεις στο τελικό σχέδιο που θα γίνει νόμος του Κράτους.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μάκης Γιακουμής

Ο κ. Γιακουμής υπενθυμίζει ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους εκπροσωπώντας τους 10 Κυνηγετικούς Συλλόγους των νησιών της Περιφέρειάς μας και τους 4.500 κυνηγούς-νησιώτες, από την πρώτη ημέρα της διαβούλευσης άρχισε να επεξεργάζεται τις πληροφορίες των μελετών, οι οποίες ουσιαστικά καθορίζουν τις χρήσεις γης για κάθε ζώνη μέσα στις περιοχές Natura. Ποιες επιτρέπονται όπως και σήμερα, ποιες επιτρέπονται με προϋποθέσεις και ποιες απαγορεύονται εντελώς. 

Όπως τονίζει ο  ίδιος «οι μεγάλοι μας Σύλλογοι (Χίου, Μυτιλήνης, Λήμνου, Σάμου) από τις πρώτες ημέρες έλεγξαν τους χωρικούς περιορισμούς των περιοχών τους, ενώ ταυτόχρονα ως Ομοσπονδία προσπαθούσαμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο αποκλείονται τόσοι πολίτες από τεράστιες περιοχές των νησιών μας. Πολίτες που ανήκουν σε αναγνωρισμένα σωματεία και περιορίζονται ήδη από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο».

Εξηγώντας αναλυτικότερα ο κ. Γιακουμής για να κατανοήσουν οι αναγνώστες το μέγεθος του προβλήματος, σημείωσε: «Για να καταλάβετε το μέγεθος των απαγορεύσεων που «προτείνονται» για την θήρα, θα σας αναφέρω το εξής: Αυτή τη στιγμή οι υφιστάμενες απαγορεύσεις θήρας εκτείνονται σε 173 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km2), οι επιπλέον απαγορεύσεις είναι 179 Km2.  Δηλαδή έρχονται να αυξήσουν τις χωρικές απαγορεύσεις κατά 103% απευθείας. Απαγορεύσεις οι οποίες δεν αιτιολογούνται καν επαρκώς και οι οποίες γίνονται σε νησιωτικά περιβάλλοντα, τα οποία ήδη έχουν τους περιορισμούς μετακινήσεων». 

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας υπογραμμίζει ότι αυτό που φέρνει ανησυχία και απόγνωση στους κυνηγούς και τους φορείς τους είναι η αντίφαση, καθώς ενώ οι ίδιοι οι μελετητές αναφέρουν ότι η θήρα ΔΕΝ αποτελεί απειλή ή πίεση για το μεγαλύτερο κομμάτι του συνόλου των περιοχών, την ίδια στιγμή οι ίδιοι και πάλι προτείνουν την απαγόρευσή της σε τεράστιες εκτάσεις. «Αφού λοιπόν η δραστηριότητά μας δεν αποτελεί απειλή γιατί περιορίζεται περισσότερο από κάθε άλλη;» διερωτάται ο κ. Γιακουμής,  παρατηρώντας πως «ασχέτως με το αν είσαι κυνηγός ή όχι, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Μια μεγάλη ομάδα νησιωτών ενώ αντικειμενικά αλλά και μέσω της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης δεν αποτελούν πίεση, αποκλείονται από τους χρήστες γης. Και αυτό είναι κατάφωρα άδικο». 

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους επισημαίνει ακόμα ότι την ίδια στιγμή το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ως διαχειριστικό μέτρο τη θήρα και για το θέμα του αγριοκούνελου στην Λήμνο, αλλά και για το θέμα του αγριόχοιρου στη Σάμο. Επομένως επιπλέον περιορισμοί θα αύξαναν το πρόβλημα και τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα των νησιών μας. 

«Τα μέλη μας δεν είναι άνθρωποι από «άλλον πλανήτη», είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν και ζουν στα νησιά μας, όπως όλοι μας, ακρίτες: Αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, εργαζόμενοι στον αστικό ιστό, κ.ά. και νιώθουν απροστάτευτοι όταν συντελούνται τέτοιες αδικίες», αναφέρει καταλήγοντας ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.  

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση