Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

«Κυψέλη» επιχειρηματικότητας


  • Σε έτος-σταθμό προδιαγράφεται το 2022 για το Επιμελητήριο Λέσβου, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα και να αρχίσουν οι χώροι να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των μελών του
  • Προχωρούν οι εργολαβίες ώστε να λειτουργήσουν στο ισόγειο “θερμοκοιτίδες” για νεοφυείς επιχειρήσεις και στον β’ όροφο Business Center για όλες τις επιχειρήσεις

Έτος σημαντικών εξελίξεων για το Επιμελητήριο Λέσβου αναμένεται το 2022, καθώς ο κορυφαίος επιχειρηματικός φορέας του τόπου με μία σειρά από έργα που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και νέες παρεμβάσεις, φιλοδοξεί να φέρει κοντά του περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους επιχειρηματίες, να κάνει δηλαδή ένα σημαντικό άνοιγμα στα μέλη του. Το Επιμελητήριο του αύριο προβλέπει τη μετατροπή του κτιρίου σε έναν πολυχώρο ανοιχτό για φορείς και επιχειρήσεις που θα διατίθεται και θα καλύπτει κάθε ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως «θερμοκοιτίδα» για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Το συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου

Τα στάδια των αλλαγών

Η αρχή έγινε τον προηγούμενο χρόνο με την δρομολόγηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισής του που ολοκληρώθηκε το έτος που διανύουμε, επιλύοντας τα ενεργειακά προβλήματα του κτιρίου του Επιμελητηρίου, το οποίο είχε ανακατασκευαστεί επί προεδρίας του Παναγιώτη Μαθιέλλη, αποτελώντας για την εποχή του με τα δεδομένα προ 20ετίας ένα από τα σύγχρονα – μέσα και έξω – κτίρια της Μυτιλήνης. Ωστόσο για εκείνη την περίοδο οι ενεργειακές αναζητήσεις δεν ήταν ακόμα στο προσκήνιο. Επί της ουσίας μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Επιμελητηρίου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εργολαβίες που αφορούν το αμφιθέατρο και το φουαγέ, ενώ η επόμενη φάση περιλαμβάνει διαφορετικά έργα που θα εκτελεστούν στο ισόγειο του κτιρίου και στον δεύτερο όροφο. 

Στο ισόγειο πρόκειται να διαμορφωθούν οι εγκαταστάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να υποστηρίζονται νεοφυείς επιχειρήσεις για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, έχοντας εξασφαλισμένη στέγαση και υποστήριξη για διάστημα από 6 μήνες μέχρι ένα χρόνο, ανάλογα με την περίπτωση, ώστε στη συνέχεια να εναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις στις οποίες θα δίνουν τη θέση τους. Με αυτό τον τρόπο το Επιμελητήριο Λέσβου εκτός από την διάθεση των χώρων για τις ανάγκες των επιχειρήσεων μελών του, ουσιαστικά θα έχει και έμπρακτο ρόλο καθοδήγησης για νεοφυείς επιχειρήσεις, τις οποίες θα οδηγεί στα πρώτα τους βήματα ώστε να αναπτύξουν όλες τις δυνατότητες και να εξαντλήσουν τις προοπτικές ακόμα και για επέκτασή τους εκτός λεσβιακών συνόρων. Στο χώρο του ισογείου θα μπορούν να στεγάζονται ταυτόχρονα 6 διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και το διάστημα της παραμονής της καθεμιάς θα εξαρτάται από την εξέλιξή της.

Το φουαγέ στον 1ο όροφο του Επιμελητηρίου από ένας άδειος χώρος έχει μετατραπεί σε έναν μικρό συνεδριακό χώρο για παρουσιάσεις, συνεδριάσεις και συναντήσεις

Στον β’ όροφο

Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν και στον δεύτερο όροφο του κτιρίου όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένας μικρός συνεδριακός χώρος και το Business Center. Πρόκειται για ένα κομμάτι του κτιρίου που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις του τόπου για τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα κάποια επιχείρηση που χρειάζεται να κάνει κάποια παρουσίαση σε πελάτες της ή συναντήσεις και δεν διαθέτει δικούς της χώρους, για όλα αυτά θα μπορεί χωρίς οικονομική επιβάρυνση να χρησιμοποιεί τους συγκεκριμένους χώρους του Επιμελητηρίου, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με όλα τα μέσα για να μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες ενέργειες και δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διοργανώσουν δράσεις που ίσως μέχρι τώρα αποφεύγουν μη διαθέτοντας τον απαιτούμενο χώρο και με την ολοκλήρωση πλέον της εσωτερικής ανάπλασης και αναδιαρρύθμισης των χώρων του Επιμελητηρίου το κτίριο μετατρέπεται στο εσωτερικό του σε έναν πολυχώρο για τις επιχειρήσεις, μία κυψέλη, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του επιχειρηματικού φορέα, Βαγγέλης Μυρσινιάς, για την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα και τις νέες επιχειρήσεις.

«Βάλαμε έναν δύσκολο στόχο ως διοίκηση στο Επιμελητήριο, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, να ταράξουμε τα νερά, μακριά από λογικές απλής διαχείρισης των πραγμάτων και να μετατρέψουμε το κτίριο του Επιμελητηρίου σε ένα πολυεργαλείο για τα ίδια τα μέλη του», είπε χθες απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο κ. Μυρσινιάς. 

Και συνέχισε: «Αυτό δεν ήταν εύκολο, απαιτούσε εξαρχής έναν πολύ καλό προγραμματισμό και σχεδιασμό, συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτά τα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Όταν στην αρχή μιλούσαμε για αυτόν τον σχεδιασμό κάποιοι δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι θα γίνουν τόσα πολλά μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο στο κτίριο του Επιμελητηρίου και όλα αυτά με οικονομική κρίση, αλλά και τώρα τα τελευταία χρόνια με την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Αυτό το όραμα έχει αρχίσει να παίρνει πια σάρκα και οστά. Χαιρόμαστε κάθε μέρα που βλέπουμε τα αποτελέσματα, το σπουδαιότερο όμως θα είναι όταν αυτοί οι χώροι θα καταστούν λειτουργικοί και θα έρθουν οι ίδιοι επιχειρηματίες να τους χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες τους. Αυτό, αν θέλετε, θα είναι η δική μας επιβράβευση και ηθική ικανοποίηση γι’ αυτό που καταφέραμε να προσφέρουμε με μεθοδικότητα, θέλοντας να διαμορφώσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες για το Επιμελητήριο του αύριο, το οποίο θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές για να συνεχίσουν και, γιατί όχι, να προχωρήσουν ακόμα πιο μπροστά», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Άλλος χώρος το Συνεδριακό Κέντρο με νέα καθίσματα, διαμορφώσεις και σύγχρονα μέσα για παρουσιάσεις και φιλοξενία εκδηλώσεων

Οι συνεδριακοί χώροι

Στην παρούσα χρονική συγκυρία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η εκ βάθρων ανακαίνιση του συνεδριακού κέντρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, καθώς ο χώρος προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών μας με τις εργασίες να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και πλέον ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες από την εγκατάσταση των καλωδιώσεων για τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων.

Ακριβώς δίπλα από αυτόν τον χώρο, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Επιμελητηρίου, έχει διαμορφωθεί το φουαγιέ. Αυτός είναι ένας μικρότερος συνεδριακός χώρος που μπορεί να φιλοξενεί συνεδριάσεις αλλά και παρουσιάσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις για τις ανάγκες επιχειρήσεων και άλλων φορέων και θα διατίθεται χωρίς κάποιο αντίτιμο.

Ο χώρος θα φιλοξενεί τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρηματικού φορέα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν το αμφιθέατρο και αναφερόμαστε στην Ολομέλεια της διοίκησης του Επιμελητηρίου, καθώς επίσης και άλλες δραστηριότητες, συνεδριάσεις τοπικών φορέων και επιχειρηματικές συναντήσεις.

Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου, Νίκος Αθανάσης, «αυτός ο χώρος θα λειτουργεί ανεξάρτητα ή και με το Business Center και θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από τοπικούς φορείς, αλλά πρωτίστως από τις επιχειρήσεις για τις ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα παρουσιάσεις. Η μετατροπή του εσωτερικού του κτιρίου του Επιμελητηρίου σε έναν πολυχώρο ουσιαστικά προβλέπει τη λειτουργία ενός πλέγματος σε τρεις ορόφους, ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο για να μπορεί κάθε επιχείρηση να καλύπτει από την πιο μικρή ανάγκη, όπως μια επιχειρηματική συνάντηση, μέχρι και μία μεγαλύτερη δραστηριότητα που θα μπορεί για παράδειγμα να είναι η παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών σε πελάτες, αντιπροσώπους κλπ.».

Με την ολοκλήρωση αυτό το διάστημα των εργασιών στον 2ο όροφο και την παράδοση του συνεδριακού κέντρου και του φουαγέ οι επόμενες εργολαβίες αναμένεται να εξελιχθούν σε δύο μέτωπα, στο ισόγειο για την διαμόρφωση των χώρων που θα λειτουργήσουν ως θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και στον δεύτερο όροφο όπου το σύγχρονο Business Center μαζί με όλα τα άλλα έργα που έχουν ολοκληρωθεί θα μετατρέψουν το κτίριο του Επιμελητηρίου σε πόλο έλξης για τα μέλη του.