Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Κυριακή κοντή γιορτή


  • Σιδερένια παπούτσια στα επιτελεία των κομμάτων των υποψήφιων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, καθώς έχουν μείνει λίγες ημέρες πριν την εκλογική μάχη 
  • Οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις για τους υποψηφίους της αυτοδιοίκησης την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή

Λίγες ημέρες χωρίζουν τους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο μας από την ετυμηγορία της κάλπης, καθώς την προσεχή Κυριακή αναμένεται να αναδειχθούν, από τον πρώτο γύρο, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, δεδομένου πως σε κάθε Δήμο έχουμε τρεις υποψηφιότητες, ενώ στην Περιφέρεια με 5 υποψηφιότητες, ο επόμενος Περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου θα αναδειχθεί μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

 

Στα επιτελεία

Στα επιτελεία των υποψηφίων τα στελέχη έχουν φορέσει σιδερένια παπούτσια για την προώθηση των συνδυασμών, ενώ οι περιοδείες είναι ασταμάτητες πρωί και απόγευμα, όπως και οι επαφές για να επικοινωνήσουν τα προγράμματα και τις προτεραιότητές τους.

Μπαίνοντας από σήμερα στην εβδομάδα των κεντρικών προεκλογικών ομιλιών των υποψηφίων τόσο για την Δευτεροβάθμια όσο και για την Πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, τα φώτα πέφτουν πρώτα στην Περιφέρεια, καθώς η Νέα Δημοκρατία επιστρατεύει κυβερνητικά στελέχη για την προώθηση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο είναι πιθανό να προλογίσει αύριο Τρίτη το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο Υπουργός Εργασίας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης

Αυτές οι κινήσεις γίνονταν παρασκηνιακά από τις προηγούμενες ημέρες με στόχο να φέρουν τον Υπουργό στη Μυτιλήνη, τον οποίο ενδέχεται να συνοδεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και άλλοι βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία δεν κρύβει ότι στο Βόρειο Αιγαίο έχει ρίξει όλο το βάρος για να προωθήσει τον υποψήφιο που στηρίζει και εν προκειμένω τον κ. Στεφανή, ο οποίος στο μικρό διάστημα που είχε μπροστά του για να κάνει προεκλογική εκστρατεία  κατάφερε  μεν να συστηθεί, να γνωρίσει και να τον γνωρίσουν οι κάτοικοι των νησιών μας, ωστόσο βλέπει απέναντί του τον Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος παρά το κυνηγητό που έχει δεχθεί από το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να είναι μία υπολογίσιμη δύναμη, αποδεικνύοντας ότι η συνεχή επαφή που είχε με τις κοινωνίες των νησιών μας είναι το μεγάλο του ατού που τον κρατάει ψηλά. Η ομιλία του κ. Μουτζούρη προγραμματίζεται για την Τετάρτη στη Μυτιλήνη, νωρίς το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ αύριο Τρίτη θα έχει ομιλία και στη Δυτική Λέσβο στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Λέγεται μάλιστα ότι τις ομιλίες του Πρύτανη αναμένεται να προλογίσουν σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περάσουν το μήνυμα ότι μεταξύ Μουτζούρη και Στεφανή ουδείς είναι λιγότερο νεοδημοκράτης! 

Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Βάσω Χοχλάκα έχει προγραμματίσει για απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την ομιλία της, καταφέρνοντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς η υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε από τις τελευταίες, να κάνει μία αξιοπρεπή προεκλογική εκστρατεία, καλύπτοντας και τους τρεις Νομούς του Βόρειου Αιγαίου και διεκδικώντας την ανατροπή, δηλαδή να είναι η ίδια η μια από τους δύο μονομάχους που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο. Αν και σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, θα παραμείνει ως ένας ισχυρός παίκτης-ρυθμιστής των Περιφερειακών εκλογών, η ίδια όμως βάζει ψηλά τον πήχη καθώς δεν στηρίζεται μόνο από το κόμμα της, που ούτως ή άλλως έχει αυξημένη δύναμη, αλλά και από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων, που δεν είναι μικρές στα νησιά μας. 

Στο άλλο στρατόπεδο η Αγλαΐα Κυρίτση, που κατεβαίνει για άλλη μία θητεία με τη στήριξη του ΚΚΕ, αλλά και με προσωπικές επιρροές στην ευρύτερη αριστερά, όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε επαφές με πολίτες και εκπροσώπους φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενώ έχοντας στα χέρια της το ατού της αύξησης της δύναμης του κόμματός της σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, προσδοκά την ισχυροποίηση της θέσης της ώστε να μπορεί να ασκεί ακόμα πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Τέλος, ο συνδυασμός “Ανταρσία στο Αιγαίο”, με επικεφαλής τον Νίκο Μανάβη, κάνει τον αγώνα επιδιώκοντας για άλλη μία – αυτή τη φορά – πενταετία να εκπροσωπηθεί ο χώρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βόρειου Αιγαίου.

 

Στο Δήμο Μυτιλήνης

Στο Δήμο Μυτιλήνης ο Παναγιώτης Χριστόφας έχοντας το πλεονέκτημα να ανακοινώσει πρώτος και μάλιστα σχεδόν ένα χρόνο πριν την υποψηφιότητά του για το Δήμο Μυτιλήνης, κατάφερε να προηγηθεί στις επαφές με την τοπική κοινωνία ως υποψήφιος Δήμαρχος έναντι των αντιπάλων του, κερδίζοντας έδαφος, όπως αυτό είναι λογικό. Ταυτόχρονα έχει στηρίξεις από όλους τους πολιτικούς χώρους και τη λεγόμενη «ομάδα Γαληνού», καθώς κατεβαίνουν γνωστά ονόματα υποψήφιοι μαζί του. Μάλιστα ο κ. Χριστόφας έχει και ένα ανέλπιστο δώρο, όπως έχουμε ξαναγράψει, καθώς τον υποστηρίζει ο απερχόμενος Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και με προσωπικά τηλεφωνήματα που κάνει στην ύπαιθρο και στη Μυτιλήνη. 

Στην απέναντι πλευρά ο Πανάγος Κουφέλος έχοντας μαζί του τους διαφωνούντες του απερχόμενου Δημάρχου κατάφερε να κερδίσει το χαμένο έδαφος ακολουθώντας ένα πυρετώδες πρόγραμμα επαφών και περιοδειών, ενώ ταυτόχρονα στελέχωσε και εκείνος με ισχυρά ονόματα το ψηφοδέλτιό του σε περιοχές όπου προπορευόταν ο αντίπαλός του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ένα ντέρμπι μεταξύ των δύο υποψήφιων Δημάρχων, αν και κάποιοι άλλοι εκτιμούν άνετο προβάδισμα του Παναγιώτη Χριστόφα ή του Πανάγου Κουφέλου, ο οποίος έχει πίσω του και το μηχανισμό του κυβερνητικού Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου.

Ανάμεσα στους δύο υποψηφίους μία γυναίκα, η Νίκη Τσιριγώτη, με θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κάνει τις επαφές της αναδεικνύοντας μέσα από τις περιοδείες της τα ζητήματα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα για την εργατική τάξη, καθώς και τα γενικότερα ζητήματα από τις διεθνείς και οικονομικοπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν το Αιγαίο και την περιοχή μας. Με δοκιμασμένα στελέχη από το ΚΚΕ στο πλευρό της διεκδικεί την ψήφο, με την υπόσχεση ενός Δήμου που θα λειτουργεί για τα συμφέροντα των αγροτών, των εργατών και γενικότερα των ασθενέστερων.

 

Στη Δυτική Λέσβο

 Στη Δυτική Λέσβο ο απερχόμενος Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, έχοντας καταφέρει να συγκροτήσει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους και μεταγραφές από τη Ν.Δ., είναι το φαβορί των εκλογών και μάλιστα κάποιες μετρήσεις, οι οποίες δεν έχουν επίσημη μορφή, φέρονται να τον δείχνουν αρκετά μπροστά από τον αντίπαλό του, που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, Απόστολο Αλατζά

Πολύ καλή πορεία φαίνεται ότι έχει και το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Συκά που στηρίζει το ΚΚΕ και είναι και ο ίδιος απερχόμενος επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου. Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, έχει δώσει αέρα νίκης στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον κ. Συκά να βάζει ψηλά τον πήχη προσδοκώντας σε μία ακόμα καλύτερη θέση στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής από αυτήν που έχει τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Από την άλλη πλευρά ο κ. Αλατζάς έχοντας στη διάθεσή του τη στήριξη του κυβερνητικού Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου, από το γραφείο του οποίου πέφτουν τα τηλέφωνα βροχή στα χωριά, καθώς και στηρίξεις από άλλους χώρους, όπως από την ομάδα Γιαζιτζόγλου που κατεβαίνει μάλιστα με το ψηφοδέλτιό του, προσδοκά να διαψεύσει τις εκτιμήσεις που τον τοποθετούν στα μετόπισθεν!

Μέχρι τώρα το τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο στο αυτοδιοικητικό σκηνικό της Λέσβου και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ την Παρασκευή τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται τυπικά η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Ωστόσο τα έμπειρα στελέχη των επιτελείων τόσο των υποψήφιων Περιφερειαρχών όσο και των υποψήφιων Δημάρχων γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μεγάλο στοίχημα, ακόμα και για ανατροπές, «παίζεται» την τελευταία νύχτα πριν τις κάλπες, καθώς από τη λήξη της προεκλογικής περιόδου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ουσιαστικά ξεκινά μία… άλλη προεκλογική περίοδος, που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img