Κυριάρχησε η ΔΑΚΕ σε καθηγητές και δασκάλους

  • Διατήρησε την πρωτιά στους καθηγητές η ΔΑΚΕ, ενώ για πρώτη φορά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και στους δασκάλους!
  • Ενίσχυσε τις δυνάμεις του το ΚΚΕ
  • Απώλειες συνεχίζει να μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μια ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους οι πολιτικές παρατάξεις στο δρόμο για την εκλογική χρονιά που έρχεται, ήταν οι χθεσινές εκλογές στα Υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Οι χθεσινές εκλογές δεν θα μπορούσαν να μην έχουν έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, με τα «επιτελεία» των Νομαρχιακών οργανώσεων να «ποντάρουν» πολλά στην παρουσία των παρατάξεών τους, σε αυτή την αναμέτρηση της κάλπης.

Νικήτρια αναδείχθηκε η ΔΑΚΕ, η οποία όχι μόνο ενίσχυσε τα ποσοστά της και διατήρησε την πρωτιά  στους καθηγητές, αλλά για πρώτη φορά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και στους δασκάλους, κάνοντας την έκπληξη αφού κατάφερε  να  προσπεράσει  στο «νήμα» το ΚΚΕ που διατηρούσε παραδοσιακά την πρώτη θέση στους δασκάλους. Παρότι έχασε την πρωτιά το ΚΚΕ διατήρησε τις δυνάμεις του στους δασκάλους, ενώ ενισχύθηκε στις εκλογές των καθηγητών περνώντας στη δεύτερη θέση,  αφήνοντας πίσω στην τρίτη θέση την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που είδε τις δυνάμεις της να μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Το επιτελείο της ΔΑΚΕ πανηγυρίζει ήδη από χθες τη διπλή πρωτιά, ενώ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ΠΥΣΠΕ η νίκη της ΔΑΚΕ, όπως αναφέρουν έμπειροι συνδικαλιστές, έχει όνομα και επώνυμο, καθώς ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, με το μεγάλο έργο του στα σχολεία  κερδίζει έδαφος για λογαριασμό της ΔΑΚΕ.

Το ΚΚΕ επίσης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα, αφού ενίσχυσε τις δυνάμεις του στους  καθηγητές  και διατήρησε τις δυνάμεις στο ακέραιο στους δασκάλους, παρά το ότι έχασε την πρωτιά. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα στο ΑΠΥΣΠΕ, όπου η παράταξη του ΠΑΜΕ συγκέντρωσε ακέραιες τις ψήφους (276) που είχε στις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια, πριν από δυο χρόνια.

Απώλειες μετρά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους καθηγητές, ενώ ενισχυμένη βγαίνει από τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου με επικεφαλής τη Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Χιωτέλλη δόθηκε μεγάλη μάχη το προηγούμενο διάστημα. Μια αξιοπρεπή πρώτη παρουσία  έκανε η παράταξη του ΚΙΝ.ΑΛ. στους καθηγητές, ωστόσο στους δασκάλους η παράταξη ΔΗΣΥ είδε τις δυνάμεις της να μειώνονται. Γενικά η ΔΑΚΕ και το ΚΚΕ είχαν μια σταθερή πολύ καλή παρουσία στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια τόσο των δασκάλων όσο και των καθηγητών διατηρώντας την ίδια εικόνα και στις δυο «κάλπες», όμως, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. (ΔΗΣΥ) έχουν διαφορετική παρουσία με αυξομειώσεις δυνάμεων στην κάλπη των δασκάλων και των καθηγητών. Η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Ριζοσπαστική Παρέμβαση) σχεδόν διατήρησε τις δυνάμεις της τόσο στους δασκάλους όσο και στους καθηγητές με πολύ μικρές απώλειες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα στις εκλογές για τους εκπροσώπους στα υπηρεσιακά συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση μόνο την ψηφοφορία σε Λέσβο και Λήμνο, έχουν ως εξής:

Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν ως εξής:

Στο ΑΠΥΣΔΕ μέχρι λίγο πριν τις 10 χθες το βράδυ είχαν βγει τα αποτελέσματα μόνο σε βάση Νομού (από Λέσβο και Λήμνο) και όχι συνολικά των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Με βάση τα αποτελέσματα μόνο του νομού Λέσβου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται η Χίος και η Σάμος, αυτά διαμορφώνονται ως εξής: