ΚΥΤ σε μέγεθος «χωριών» στο Βόρειο Αιγαίο

Spread the love

Με τα επίσημα εγκαίνια του νέου ΚΥΤ στη Σάμο να έχουν πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ήδη μεταφερθεί από την παλιά δομή στο Βαθύ στη νέα, με παρουσίαση των εγκαταστάσεων σήμερα σε δημοσιογράφους των νησιών και βέβαια με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νησί αύριο, είναι σαφές πως από την πλευρά της Κυβέρνησης το ΚΥΤ-μεγαθήριο στη θέση Ζερβού είναι αυτό το διάστημα το μεγάλο όπλο της επικοινωνίας της μεταναστευτικής της πολιτικής. Η πολιτική αυτή ξεκινά και σταματά στη δημιουργία των φαραωνικών δομών φιλοξενίας σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τις οποίες αν και θα περίμενε κανείς να τις αφουγκράζεται ο Χιώτης Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κλείνει επιδεικτικά τα αυτιά του, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τους σχεδιασμούς Κυβέρνησης και Ε.Ε., που καθιστά τα νησιά μόνιμα κέντρα διερχομένων.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μανώλης Λογοθέτης, παρουσιάζει τον χάρτη του ΚΥΤ στον Νότη Μηταράκη

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μηταράκης δημοσίευσε έναν μεγάλο όγκο υλικού, που παρουσιάζει τη δομή, και το οποίο περιλαμβάνει ένα βίντεο από την κατασκευάστρια εταιρεία με την πορεία των εργασιών, αλλά και δεκάδες φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις και τα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Το παρών σε αυτά έδωσαν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της task force της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, Μπεάτε Γκμίντερ, ο Βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο (κατά πως φαίνεται υπό παραίτηση) Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και εκπρόσωποι οργανώσεων, που θα έχουν παρουσία μέσα στην ελεγχόμενη δομή. 

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Νότης Μηταράκης στα εγκαίνια

Πώς να μην είναι ικανοποιημένη η Μπεάτε Γκμίντερ από την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε. από τον Νότη Μηταράκη;

Μικρές πολιτείες

Οι εικόνες αυτές επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων τα όσα εύκολα μπορούσε να διαπιστώσει κανείς από τις προδιαγραφές των σχετικών διαγωνισμών. Σε μια έκταση μεγαλύτερη των 150 στρεμμάτων, τα 14 από τα οποία είναι οι χώροι διαμονής, με παιδικές χαρές, χώρους άθλησης και χωρητικότητα 3.000 ατόμων, αναφερόμαστε φυσικά όχι απλά σε μια δομή προσωρινής φιλοξενίας, αλλά πολύ περισσότερο σε ένα… χωριό. Και μπορεί η περίπτωση της Σάμου να είναι κάπως ιδιαίτερη, καθώς πράγματι η προηγούμενη δομή φιλοξενίας βρισκόταν μέσα στο Βαθύ, και η μετεγκατάστασή της εκτός αστικού ιστού να αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων, η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος όμως με δομές-μαμούθ μάλλον ξεφεύγει από τα θέλω των τοπικών κοινωνιών.

Τα τουρνικέ για την ελεγχόμενη είσοδο/έξοδο διαμενόντων στο ΚΥΤ

Αθλητικές εγκαταστάσεις και…

…παιδικές χαρές στη νέα δομή φιλοξενίας

Στις εγκαταστάσεις του ΕΟΔΥ στο νέο ΚΥΤ της Σάμου

Ειδικά για τη Λέσβο, όπου τα προβλεπόμενα μεγέθη και χαρακτηριστικά για τη Βάστρια, τα έργα στην οποία αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του χρόνου, αφορούν μια σημαντικά μεγαλύτερη δομή των 240 στρεμμάτων, 41 από τα οποία (υπερδιπλάσια σε σχέση με τη Σάμο) δομημένα και με χωρητικότητα στα 5.000 άτομα, αντιλαμβανόμαστε ότι συζητάμε για μια μικρή πολιτεία και μάλιστα σε δασική, προστατευόμενη περιοχή. Και κυρίως για μια «πολιτεία», που δεν ανταποκρίνεται στις προοπτικές μείωσης του μεταναστευτικού πληθυσμού, ώστε αυτός να είναι κάτω των 2.000 ατόμων έως το τέλος του έτους (όπως ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε στον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου), ούτε φυσικά στη συνέχιση της αποσυμφόρησης και της διατήρησης των μεταναστευτικών ροών σε μηδαμινά επίπεδα. Εκτός και αν δεν είναι αυτά τα δεδομένα…

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση