Η αναμονή τέλειωσε.
Είμαστε προ των πυλών.
Συγκεκριμένα βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την μεγάλη γιορτή.
Χριστούγεννα!
Τα δέντρα φωταγωγήθηκαν.
Τα λαμπιόνια έχουν παραταχθεί στα κτίρια, στα δέντρα, στις αυλές και τις βεράντες
Οι δρόμοι γέμισαν φωτάκια.
Τα τραπεζώματα ετοιμάζονται.
Τα ψώνια πήραν φωτιά.
Ε, πώς δηλαδή, έτσι θα περάσουν οι γιορτές;
Κάθε τέτοια εποχή παντού στον κόσμο διαχέεται μια μοναδική μυρωδιά.
Από βούτυρο, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, γουρουνάκια καλοψημένα, γυαλιστερές γαλοπούλες, βασιλικές πίτες.
ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ το άγχος, την αβεβαιότητα, την ακρίβεια, τη θλίψη για τους λαούς που υποφέρουν, τις προσδοκίες και τον εκνευρισμό που συχνά φέρνουν, σε πολλούς οι μέρες, οι γιορτές αυτές του χρόνου είναι οι πιο λαχταριστές και αγαπησιάρικες.
Τα δώρα, οι συγκεντρώσεις, τα μαγειρέματα, τα πάρτι, τα γλυκά, τα ποτά, το κρύο έξω, οι μουσικές, η ιδέα της θαλπωρής και του γιορτινού πνεύματος, οι ψευδαισθήσεις όλα συντελούν στο να χαλαρώνουμε και να μπούμε στο παιχνίδι.
Αφήστε για λίγο τις δύσκολες σκέψεις, ξεχαστείτε και αφεθείτε στη γιορτή.
Όλοι κάτι θα κάνουμε, κάτι θα μας ξυπνήσει, θα μας γλυκάνει, θα μας δώσει ενέργεια και θα μας βάλει ακόμη πιο έντονα στο πνεύμα της γιορτής.
Φέτος μια ευχή κυριαρχεί:
Ειρήνη και Υγεία στον Κόσμο
και
να πάψουμε να δηλητηριάζουμε τον αέρα, το νερό και το χώμα.
για να πάψει έτσι να δηλητηριάζεται και η ψυχή μας.
Brownies σοκολάτας
Υλικά για 10 άτομα
- 190 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι απλό
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- ¼ κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά
- Άχνη ζάχαρη και κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο. Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν. Σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μία φόρμα για κέικ 20Χ30 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε για 45’-50΄λεπτά. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Κόβουμε τα brownies σε μικρά κομματάκια, κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και το κακάο και τα πασπαλίζουμε.
Κέικ σιροπιαστό με φουντούκια
Υλικά
- 10 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια φουντούκια τριμμένα
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά
- λίγη βανίλια
Υλικά για σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε την βανίλια, τους κρόκους, τη φρυγανιά και τα φουντούκια. Ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια τετράγωνη φόρμα 25Χ25 εκ., βάζουμε το μίγμα και ψήνουμε για 45΄- 1 ώρα. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε ρόμβους και το σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5.΄