Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Λαμπερές Προετοιμασίες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Κάθε τέτοια εποχή έχω μια αίσθηση πληθωρική και λαμπερή!

Τα Χριστούγεννα για να τα νιώσει κανείς σωστά πρέπει να τα σκηνοθετήσει όσο πιο λαμπερά μπορεί.

Ας δώσουμε, λοιπόν, έμφαση  στην  εικονική πολυτέλεια και ας δημιουργήσουμε με στιλ και χαριτωμένες λεπτομέρειες τη λαμπρή γιορτή, στη βεράντα ή στον κήπο, στη γειτονιά μας. Επιδιώκω μια ξεχωριστή νότα αυτές τις μέρες.

Κάνω μια αναδρομή, ξεφυλλίζω τα παλιά τετράδια.

Στο νησί μου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν μοναδικά χριστουγεννιάτικα γλυκά και φαγητά.

Παρέλαση από μελομακάρονα, τα αγαπημένα μας φοινίκια, κουραμπιέδες, δίπλες, η περίφημη βασιλόπιτα της Αγιάσου.

Τα Χριστούγεννα, βέβαια, είναι γιορτή διεθνής, εξ ορισμού. Οι χριστουγεννιάτικες γεύσεις δεν έχουν σύνορα.

Συχνά τα Χριστούγεννα μ’ αρέσει να κάνω ένα ταξίδι στον κόσμο της γεύσης σε άλλες χώρες.

Επιλέγω κι άλλες… παραδοσιακές λιχουδιές.

Μ’ αρέσουν πολύ τα English style Χριστούγεννα. Σαν κι αυτά που κάναμε όταν ζούσαμε στην Αυστραλία.

Οι γαλοπούλες γεμισμένες με αποξηραμένα φρούτα και κάστανα, οι φρουτένιες πουτίγκες με την μπράντι σος, τα αστεράκια μπισκότα.

Κοσμοπολίτικα Χριστούγεννα με τα παραμύθια να ποζάρουν αριστοτεχνικά, ανάμεσα στο Messiah του Hendel και στις glam παραστάσεις των Ballet Theaters. Οι λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, γίνονται φανταστικές αυτές τις μέρες.

Οι μπάντες παιανίζουν τα κάλαντα, οι χριστουγεννιάτικες αγορές δίνουν την αίσθηση ενός λαμπερού  και χλιδάτου πανηγυριού. Τα ζαχαρωτά, τα φρούτα, τα φοντάν και τα σοκολατένια  πτι φουρ χορεύουν μαζί με τα λαμπιόνια και τα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τις ολοφώτεινες από το λαμπερό «αστέρι» φάτνες.

Η αυτοσυντήρηση της ανθρώπινης ψυχής κάνει  ένα πρόσκαιρο delete στα προβλήματα. Η ανθρωπότητα παραμερίζει το άγχος.

Πάμε μαζί!

 

Plum pudding

H περίφημη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από την βρετανική κουζίνα.

Δίνω μια αυστραλέζικη παραλλαγή, που την έχω φτιάξει πολλές φορές και τη θεωρώ την καλύτερη  ever.

Μπορεί να προετοιμαστεί μέχρι και δυο μήνες πριν τις γιορτές.

Οι Εγγλέζες νοικοκυρές κόβουν τα φρούτα με ψαλίδι, βουτώντας το κάθε τόσο στο νερό, για να μην κολλάει.

Σερβίρεται με σάλτσα παχιά κρέμα (clotted cream) και σος μπράντι.

 

Υλικά

  • 400 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
  • 250 σταφίδες μαύρες
  • 150 γρ. γλασέ κερασάκια
  • 250 γρ. χουρμάδες
  • 100 γρ. ξερά βερίκοκα
  • 150 γρ. κόντιτα
  • 200 μεγάλες κρητικές σταφίδες με κουκούτσι
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. άσπρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού mixed spice
  • 1  ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ φλιτζ. δυνατό ρούμι

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε τα φρούτα και τα αφήνετε με το ρούμι 2-3 μέρες να μαριναριστούν. Μετά τα βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε το νερό, τη λευκή και μαύρη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε τη σόδα. Μόλις κρυώσει το μίγμα, προσθέστε το ρούμι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και τα μπαχαρικά και τα προσθέτετε στο μίγμα.

 

α’ τρόπος με βράσιμο

Αλείφετε με βούτυρο ένα σκεύος πουτίγκας (χωρητικότητας 4 λίτρων). Βάζετε μέσα το μίγμα. Το κλείνετε και το βάζετε σε κατσαρόλα με βραστό νερό να βράσει για 4 – 6 περίπου ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο κι άλλο ζεστό νερό.

Αφήνετε την πουτίγκα να κρυώσει και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε. Τη μέρα του σερβιρίσματος την σιγοβράζετε για άλλες δυο ώρες. Τη σερβίρετε ζεστή.

 

β’ τρόπος σε ατμό μέσα σε τουλπάνι

(Μπορεί να φαίνεται πιο πολύπλοκος αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει)

Αγοράζετε ύφασμα κάμποτο  65χ65 εκατοστά.  Το βράζετε μέσα σε νερό για 30 λεπτά. Το βγάζετε με προσοχή για να μην καείτε και το στύβετε καλά. Το απλώνετε στον πάγκο της κουζίνας και το πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι.

Βάζετε το μίγμα της πουτίγκας στη μέση και αφού πιάσετε τις 4 γωνίες του πανιού, σχηματίζετε μια μπάλα. Δένετε το πανί σφιχτά, αφήνοντας 3 εκατοστά περιθώριο να φουσκώσει το μίγμα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε νερό και βυθίζετε μέσα το πανί με την πουτίγκα. Τη βράζετε για 6 ώρες και άλλες 2 ώρες για ζέσταμα τη μέρα του σερβιρίσματος. Την κρεμάτε στο κελάρι ή σ’ ένα ξηρό μέρος για να σιτέψει. Είναι καλό να παρασκευαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

 

Σάλτσα μπράντι

  • 250 γρ. βούτυρο
  • ½ φλιτζ. άχνη ζάχαρη
  • ¼ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλιτζ. μπράντι

Χτυπάτε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για να αφρατέψει. Προσθέτετε την κρέμα και το ποτό. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μήνες.

 

Οι καλύτεροι κουραμπιέδες είναι πάντα της μαμάς 

Υλικά 

  • 800 γρ. βούτυρο μαλακωμένο κομμένο σε κύβους
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 5 κ.σ.  μπράντι
  • 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό, ίσως και λίγο λιγότερο
  • 2  1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 500 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρντισμένα, ανάλατα, τριμμένα λεπτά

 

Εκτέλεση 

Χτυπάμε το βούτυρο  στο μίξερ με 100 γρ. από την άχνη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τη βανίλια, το μπράντι, το μισό από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια, ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή  ζύμη που να μπορούμε να πλάσουμε.

Βάζουμε τα αμύγδαλα στη ζύμη και ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια, μέχρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.

Δίνουμε στους κουραμπιέδες ό,τι σχήμα θέλουμε με κουπ πατ ή πλάθοντας στο χέρι.

Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες στο ταψί και τους ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Ξεφουρνίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ την υπόλοιπη άχνη, ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο και τους βουτάμε μέσα στην άχνη μέχρι να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη.

Τιπ: Η μαμά έβαζε και μερικά μισοσπασμένα ασπρισμένα αμύγδαλα για να χτυπάνε στο δόντι.

 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img