Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Έπεσε η αυλαία στο Φεστιβάλ για τη Σαπφώ

Έκλεισε την αυλαία το Φεστιβάλ της Σαπφούς με την Stand Up Comedy παράσταση με τους Λάκη Λαζόπουλο, Ζήση Ρουμπο και Δημήτρη Χριστόφορίδη. Οι τρεις κωμικοί παρουσίασαν πριν από λίγη ώρα στις αποθήκες Σάπλιτζα στο Κάτω Κάστρο την παράσταση 《Mία μάνα του χθες του σήμερα και ένας πατέρας》 όπου αυτοσχεδίασαν μιλώντας για την μητέρα τον πατέρα και την οικογένειά.

Τις προηγούμενες μέρες

Κορυφώθηκε σήμερα  στο Κάστρο της Μυτιλήνης το Φεστιβάλ για τη Σαπφώ που η αυλαία του οποίου άνοιξε την Πέμπτη από την Ερεσό και πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στην γενέτειρα της ποιήτριας, στη Λέσβο. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ» με ομιλητές τους Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, με θεματική: «Ο ίλιγγος του Έρωτα. Η Σαπφώ και ο έρωτας μεταξύ γυναικών στην αρχαία Ελλάδα», Τασούλα Καραγεωργίου,  συγγραφέας μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, με θεματική: «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι», η Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité) με θεματική: «Οι ηρωίδες του μοντερνισμού» και ο Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Φρανκφούρτης Παναγιώτης Βερναρδάκης με τίτλο «Οι προκαταλήψεις περί ομοφυλοφιλίας της Σαπφούς-μια επιστημονική προσέγγιση».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου. Το βράδυ της ίδιας μέρας  στο Μουσείο Ερεσού έγινε απαγγελία ποιημάτων της Σαπφούς από την ηθοποιό Μαρκέλλα Γιαννάτου συνοδευόμενη από τη μουσικό Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι, πεντίρ).

Ο Λάκης Λαζόπουλος με το ζεύγος Μουτζούρη στο Ιερό  των Μέσων

Η Στεφανία Γουλιώτη και η Λουκία Μιχαλοπούλου στο ιερό των Μέσων με τις “Σιλουέτες” διαβάζουν κείμενα από τη σύγχρονη λογοτεχνία εμπνευσμένα από τη Σαπφώ

Χθες νωρίς το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού πραγματοποιήθηκε κοινωνική συζήτηση και ομιλίες για το δικαίωμα των γυναικών στον σεξουαλικό προσανατολισμό με συντονίστρια την κ. Παρασκευοπούλου και ομιλητές τις Ευγενία Γιακουμοπούλου Ι Επικεφαλής της Μονάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (SOGI), Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλλα Μπελιά Ι Πρόεδρος Σωματείου «Ουράνιο Τόξο», Βενετία Καντσά Ι Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Η Στεφανία Γουλιώτη με τον Περιφερειάρχη και τη Λουκία Μιχαλοπούλου στο Ιερό των Μέσων και στα δεξιά ο Λάκης ΛαζόπουλοςΗ Δήμητρα Μουτζούρη με τη Στεφανία Γουλιώτη.

Λάζόπουλος στη μέση και από αριστερά ο διευθυντής του γραφείου του Χαράλαμπου ΑθανασίουΙγνάτης Γουδής και δεξιά ο Σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Ηλίας Κουνιαρέλης.

Παράλληλα στις 20:30 στο Ιερό των Μέσων, Αγία Παρασκευή παρουσιάστηκε το έργο «Σιλουέτες» με τις Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία  Μιχαλοπούλου. Πρόκειται για θεατρικό  αναλόγιο γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ,  με κείμενα  εμπνευσμένα  από μυθικές προσωπικότητες της αρχαιότητας (Αντιγόνη, Φαίδρα, Κλυταιμνήστρα, Σαπφώ) με κοινό  άξονα τον απόλυτο έρωτα, σαν αρρώστια  και σαν προορισμό. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img