Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Λάθος έκφραση…

του Βασίλη Χατζηελευθερίου

*** ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ  ή ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ; Αυτό που με πολλή υπερηφάνεια – έπαρση και πολιτική λεβεντιά έλεγε ο Ανδρέας (ΠΑΣΟΚ, τι ωραία χρόνια;), ότι η υφαλοκρηπίδα μας είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ και ο παλμός στο ενθουσιασμένο ακροατήριο δονούσε το σύμπαν πέρα-δώθε, ήταν πέρα για πέρα ΛΑΘΟΣ. Διότι, πού να καθίσουν να σκεφθούν οι ενθουσιώδεις τότε και ευρισκόμενοι σε «σοσιαλιστικό» παραλήρημα συγκεντρωμένοι ακροατές, ότι αν το εννοούσε ο Ανδρέας με την σωστή διάσταση-έννοια της γραμματολογικής και ετυμολογικής ερμηνείας της λέξης, τους παραπλανούσε ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΑ (εδώ που τα λέμε, είχε ο Άντριου ειδικότητα). Δυστυχώς το ίδιο λάθος επαναλαμβάνουν αρκετοί στις ανακοινώσεις τους, χωρίς καν να τους προβληματίσει το σωστό ή το λάθος της έκφρασης π.χ. διάβασα κάτι προχθές σε ανακοίνωση μιας δημοτικής μας παράταξης ότι: «Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ…». Λάθος. Και εξηγούμαι.  Αδιαπραγμάτευτο είναι κάτι που ακόμη δεν έχει διαπραγματευθεί, και που στην επικείμενη  συζήτηση που θα γίνει για αυτό το θέμα, το αποτέλεσμα της οποίας (συζήτησης) μπορεί να είναι ή αρνητικό ή θετικό, απλά δεν έχει έρθει προς συζήτηση ακόμη ή δεν μας ΕΠΕΒΑΛΑΝ να το συζητήσουμε διεξοδικά και οριστικά (όπως π.χ. το όνομα της Β. Μακεδονίας). Η σωστή αλλά και ΤΙΜΙΑ φράση-έκφραση είναι ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ. Δηλαδή ό,τι και να γίνει, όσο και να μας πιέσουν, με όποιους συνομιλητές και να βρεθούμε και κάτω από όποιες συνθήκες για το συγκεκριμένο θέμα, ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ και ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ, στις δικές μας θέσεις με αδιάσειστα επιχειρήματα, χωρίς να παρεκκλίνουμε τρίχα από τις αρχικές μας θέσεις. Λοιπόν ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ και όχι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ!!!! (απούλητη – μη πωλούμενη, ασυζήτητη – μη συζητήσιμη, ανοίκιαστη – μη ενοικιαζόμενη κλπ. – κλπ. – κλπ.).

***Πέθανε ο Μίκης και «χαμήλωσε» η Ελλάδα. Τώρα ας «βολευτούμε» με το Ελλαδάκι του σήμερα…

*** Μ’ αρέσει που διάφοροι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έβαζαν συνεχώς μουσικά σκουπίδια και απόβλητα, με τον θάνατο του Μίκη, θυμήθηκαν ότι υπάρχει κι αυτός ο συνθέτης και έβαλαν και κάποια τραγούδια του!!! Τώρα όμως πρέπει αμέσως να ξεπλύνουν τον σταθμό τους, και να επιστρέψουν στην «χορτοδιασκέδαση»…

*** Πάντως στο κεντρικό λιμάνι της Μυτιλήνης, και όχι στον εμπορικό λιμένα όπου υπάρχει αρκετός χώρος και υποδομές παρκάρουν όλα τα πολεμικά πλοία, αλλά και τα πλοία του Λιμενικού. Γιατί; Και ο Δήμος έχει δυσανασχετήσει αρκετές φορές για την ρύπανση που προκαλούν αυτά τα πλοία, αλλά και αρκετοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται επί του λιμένος (ξενοδοχεία – εστιατόρια – καφέ κλπ.). Αποτέλεσμα; ΜΗΔΕΝ. Μπράβο στον κ. Λιμενάρχη και στο Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού για την «συνεννόηση και κατανόηση» με τις αρχές και τους πολίτες αυτής της πόλης!!!!!! Η αδιαφορία στα καλύτερά της. Και μετά σου λέει θέλουμε τουρισμό και εξέλιξη!!!!!! 

*** Τι; Το γιαούρτι είναι 3%; Βάλ’ το  αμέσως για φόρτιση…