Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Λέσβιος καθηγητής τιμάται από την Ακαδημία Αθηνών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ο Λέσβιος καθηγητής Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Harvard, με καταγωγή από τη Βρίσα, Ευάγγελος Γραγουδάς θα τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, με τελετή υποδοχής του ως αντεπιστέλλοντος μέλους στις 18 Οκτωβρίου, στις 19:00. Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής, ο ακαδημαϊκός, Χαράλαμπος Ρούσσος, θα παρουσιάσει τον καθηγητή κ. Γραγουδά, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Θεραπεία των κακοήθων μελανωμάτων του οφθαλμού με πρωτόνια».

Ο κ. Γραγουδάς έχει συμβάλει σημαντικά στο πεδίο έρευνας σχετικά με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, γεγονός που έχει αλλάξει την κλινική πρακτική και έχει βελτιώσει τα κλινικά αποτελέσματα σε ασθενείς με παθήσεις οι οποίες προκαλούν τύφλωση και είναι απειλητικές για τη ζωή.

Ο Λέσβιος καθηγητής ολοκλήρωσε την ιατρική του εκπαίδευση στην Αθήνα το 1965 και την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης το 1973 και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Σε αυτήν έγινε μόνιμος καθηγητής με ειδικά προικοδοτημένη/χρηματοδοτούμενη έδρα (Charles Edward Whitten Distinguished Professor of Ophthalmology), καθώς και επίτιμος διευθυντής του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς στο “Massachusetts Eye and Ear Infirmary”, το οποίο αποτελεί το Οφθαλμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ταυτόχρονα είναι τιμημένος και με την καθηγητική έδρα “Γραγουδά” από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Με την έρευνά του έχει συμβάλει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και θεραπειών στην οφθαλμολογία. Έχει 3 FDA εγκεκριμένες θεραπείες για ασθενείς με οφθαλμολογικές παθήσεις. Το 1975 ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη μέθοδο εκπομπής δέσμης πρωτονίων στα μάτια για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από μελάνωμα. Σήμερα, η μέθοδος εφαρμόζεται σε δεκάδες κέντρα παγκοσμίως, έχοντας δοκιμαστεί σε πάνω από 15.000 ασθενείς. Πριν από τη συγκεκριμένη θεραπεία η αφαίρεση των ματιών σε ασθενείς που έπασχαν από μελάνωμα έφτανε το 90%. Στις αρχές του 2000, μαζί με την πρώην μαθήτριά του και νυν Πρόεδρο του ΜΕΕΙ, καθηγήτρια, Τζόαν Μίλερ (Joan Miller) του Χάρβαρντ εφάρμοσαν την πρώτη φαρμακοθεραπεία για τη διαχείριση της υγρής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με τη φωτοδυναμική θεραπεία (PDT). 

Λίγα χρόνια αργότερα μαζί με τους επιστήμονες Τζόαν Μίλερ του Χάρβαρντ και τον ομοεθνή Ελληνο-αμερικανό καθηγητή Αντώνιο Άδαμη (Anthony Adamis) εφάρμοσαν την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την υγρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας με τις ενδοφθάλμιες ενέσεις αντιαγγειακών ουσιών (αντι-VEGF). Αυτή η τελευταία θεραπεία έχει εφαρμογές σε πολλαπλές αγγειακές παθήσεις του οφθαλμού και έχει εφαρμοστεί σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, οδηγώντας σε μείωση των ποσοστών τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Γι’ αυτήν την προσφορά τιμήθηκε μαζί με τους συνεργάτες του με το ύψιστο διεθνές βραβείο οφθαλμολογίας “ANTÓNIO CHAMPALIMAUD VISION AWARD”, που είναι γνωστό και ως “Nobel της Οφθαλμολογίας”.

Έχει λάβει πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων και βραβείων, όπως: το «Academy Honor Award» της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Ακαδημίας, το βραβείο «Jules Gonin Lectureship» από το Ίδρυμα Έρευνας Αμφιβληστροειδή, το βραβείο μειζόνων ερευνητών στην έρευνα για την αποτροπή της τύφλωσης, το βραβείο «Senior Scientific Investigators Award» της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Ακαδημίας, το μετάλλιο «J.Donald M.Gass» της επιστημονικής κοινότητας ωχράς κηλίδας, το μετάλλιο «Arnall Patz» της επιστημονικής κοινότητας ωχράς κηλίδας, το βραβείο «Mildred Weisenfeld Award for Excelence in Ophthalmology» του οργανισμού έρευνας στην όραση και την οφθαλμολογία (ARVO).

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: http://www.academyofathens.gr/el/sessions/20221018

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img