Λικέρ από τα χεράκια σας

Spread the love

Η αλήθεια είναι πως σήμερα υπάρχουν στην αγορά εξαιρετικά λικέρ, σε διάφορες γεύσεις και  για όλα τα γούστα. Η δημιουργία όμως ενός σπιτικού λικέρ δεν παύει να προκαλεί την διάθεση και να χαμογελά στην παράδοση. Μην διστάζετε να μπείτε στην διαδικασία. Είναι εύκολη και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει! 

Από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι συνήθιζαν να φτιάχνουν στα νοικοκυριά τους κρασί, άλλα οινοπνευματώδη ποτά και λικέρ. Ανάλογα με την περιοχή και τα υλικά του κήπου, κάθε σπιτικό δημιουργούσε τη δική του συνταγή. Τα μυστικά περνούσαν από γενιά σε γενιά και μέχρι σήμερα πολλοί μύστες παρασκευάζουν ακόμα με μεράκι εύγευστα λικέρ.

 

Μερικά βασικά

Τα λικέρ είναι και παραείναι αλκοολούχα ποτά. Μην τα υποτιμάτε καθώς η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη ανεβάζει τους αλκοολικούς βαθμούς τόσο, που τα κάνει να ευθύνονται περισσότερο από άλλα ποτά για την κλήση της τροχαίας στα  alcotest.

-Κατά τον μεσαίωνα τα λικέρ είχαν βάση το κρασί, το μέλι, ρίζες και άνθη φυτών. Οι μοναχοί, τα είχαν για πάσα νόσο … γι’ αυτό τα πρότειναν σαν θεραπευτικά γιατροσόφια σε διάφορες ασθένειες. 

-Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ποικίλλει από 16ο -55ο, ένα μέσο όρο δηλαδή περί τους 40ο

-Τα λικέρ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Εκχύλισης, απόσταξης και κρεμώδη, με κρέμα γάλακτος. Στα λικέρ εκχύλισης συμπεριλαμβάνονται τα λικέρ με φρούτα και βότανα.

-Τα λικέρ με κρέμα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Καταναλώστε τα σύντομα.

-Φυλάξτε τα μακριά από το φως και την υγρασία. 

 

Σπιτικά λικέρ

Γίνονται  εύκολα χωρίς αποστακτήρες, και διαθέτουν την μαγεία του χειροποίητου. Είτε έχουν σαν βάση τους τα φρούτα, είτε γίνονται από εκχύλιση ή βύθισμα σε αλκοόλ δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Επιδέχονται «βάψιμο», για ν’ αποκτήσουν πιο ελκυστικό χρώμα. Προτιμείστε φυσικά προϊόντα, όπως καραμέλα, χυμούς από κόκκινα φρούτα, ή πράσινο από σπανάκι. Το φιλτράρισμα γίνεται για να γίνουν τα λικέρ διαυγή με χάρτινα φίλτρα (σαν κι αυτά του γαλλικού καφέ ή άλλο διηθητικό χαρτί).

 

Παίξτε με τη γεύση, πειραματιστείτε, δοκιμάστε

Όλα τα φρούτα μπορούν να μας δώσουν λικέρ. Εσπεριδοειδή, βύσσινα, κεράσια, βερίκοκα, μήλα, κυδώνια. Διαλέξτε ό,τι θέλετε, στον καιρό του. Τότε μόνο τα αρώματά τους θα δώσουν στο λικέρ που θα φτιάξετε την ένταση που του αξίζει. Χρησιμοποιείστε μπαχαρικά με επιλογή και φειδώ. Κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο. Τολμήστε με ξερό τζίντζερ, κάρδαμο, κόκκους πιπεριού, φασόλι πραγματικής βανίλιας, ακόμα και σαφράν ή κόλιαντρο. Η καθαρή, καλής ποιότητας αλκοόλη (οινόπνευμα), το μπράντι, η βότκα είναι τα πιο κατάλληλα αλκοολούχα για τα σπιτικά λικέρ.  Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ακόμα και τσίπουρο ή ούζο. Απαραίτητο συστατικό η ζάχαρη, σιρόπι ζάχαρης, ακόμα και το μέλι.

Να θυμάστε πως η καλή πρώτη ύλη είναι το άλφα και το ωμέγα.

 

Με άποψη

Στα δικά μου λικέρ δεν χρησιμοποιώ ποτέ χρωστικές. Το φυσικό χρώμα επικυρώνει τη σπιτική προέλευση. Τα σερβίρω σπάταλα σε κάθε γεύμα. Διάφορα μπουκάλια με στιλ, παρουσιάζονται με νάζι σε ασημένιο δίσκο με παλιά και μοντέρνα ποτηράκια. Ενίοτε σερβίρω μαζί θρυμματισμένο πάγο… και τότε πια χρειάζομαι ποτήρια του port ή τουλίπες για κοκτέιλ. 

Τα συστήνω για τα απογεύματα με καφέ και φυσικά  afterdinner, για χώνεψη. Τα λικέρ μου βρίσκουν κι άλλες χρήσεις. Μουσκεύω σ’ αυτά τα σαβαγιάρ για τις τούρτες, ή προσθέτω στο γλάσο σοκολάτας, αντί για άλλο ποτό. Σβήνω το πιπεράτο φιλέτο με λικέρ για μια… άλλη γεύση!

 

Ραταφιά από σταφύλια και ξερά βερίκοκα

Ραταφιά, είναι σπιτικό λικέρ της γαλλικής province. Η λέξη υποδηλώνει ένα γλυκό απεριτίφ με 2/3 χυμό φρέσκου σταφυλιού (μούστου), και 1/3 μπράντι. Αν και ξεκίνησε σαν σπιτικό λικέρ, σε μερικές περιοχές της Γαλλίας κάποιοι οινοπαραγωγοί του έδωσαν status. Χρησιμοποίησαν επιλεγμένες ποικιλίες και το εμφιαλώνουν. Στη Charentes φτιάχνεται από την ποικιλία PinotNoir, ενώ πολύ γνωστή είναι η RatafiaChampenois από την Καμπανία.  

Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται αγγελικές, μαύρα φραγκοστάφυλα, κεράσια, σμέουρα, πορτοκάλια που μουλιάζονται στο γλυκό απόσταγμα και δίνουν μια ξεχωριστή γεύση.

Υλικά για 2 1/2  λίτρα περίπου

  • 1 κιλό σταφύλια
  • 400 γρ. ξερά βερίκοκα
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 λίτρα βότκα

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σταφύλια. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα. Βάζουμε τον πολτό των σταφυλιών και τα κομματάκια των βερίκοκων σε μια μεγάλη γυάλα και σκεπάζουμε με τη βότκα. Κλείνουμε τη γυάλα. Αφήνουμε σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι για 2-3 εβδομάδες, ανακατεύοντας κάθε μια-δυο μέρες μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Σουρώνουμε με λεπτό τουλπάνι, πιέζουμε να βγει όλος ο χυμός και μοιράζουμε το ποτό σε μπουκάλια. Διατηρούμε στο ψυγείο. 

Τιπ

  1. Διατηρείται για πολλά χρόνια μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια, χωρίς να χάνει τη γεύση της.
  2. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι άλλη ζάχαρη για ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα. 
  3. Σερβίρετε σε ποτηράκια του λικέρ σκέτη ή σε ποτήρια του κοκτέιλ με θρυμματισμένο πάγο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση