Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Λιμουζίνες για τα λαγωνικά του Λιμενικού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο για τη μεταφορά του σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών που διαθέτει πρόκειται να παραλάβει το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στην αντικατάσταση του παλιού στόλου των οχημάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας, εξοπλίζοντας ταυτόχρονα και νέες ομάδες με χρήση σκύλων ανιχνευτών ναρκωτικών που έχουν εν τω μεταξύ συσταθεί και λειτουργούν σε περιοχές της Ελλάδας.

Η προμήθεια του οχήματος για το λιμεναρχείο Μυτιλήνης εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής προμήθειας 13 νέων οχημάτων που διανέμονται πανελλαδικά, δυο για το Βόρειο Αιγαίο, καθώς ενισχύεται και το Λιμεναρχείο Χίου όπου πρόκειται να συσταθεί ομάδα με σκύλο ανιχνευτή ναρκωτικών.

Τα νέα οχήματα μάρκας Peugeot 308 για τους σκύλους του Λιμενικού

Πρόκειται για αυτοκίνητα του γαλλικού εργοστασίου της Peugeot και ο τύπος του είναι το 308,  ενώ είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενεί σε άνετες και καλά κλιματιζόμενες συνθήκες στον πίσω χώρο με φιμέ κρύσταλλα για να μην ενοχλείται από τους διερχόμενους ο σκύλος ανιχνευτής ναρκωτικών.

Σημειώνουμε ότι οι σκύλοι ανιχνευτές τόσο στην αστυνομία όσο και στα λιμεναρχεία είναι “χρεωμένοι” σε συγκεκριμένα στελέχη μέχρι να βγουν εκτός υπηρεσίας. Ειδικά διαμορφωμένα είναι και τα οχήματα που τους μεταφέρουν, καθώς τα λαγωνικά θα πρέπει να είναι προστατευμένα από τη ζέστη και τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών μέσα στα αυτοκίνητα.

Τα συγκεκριμένα οχήματα που προμηθεύτηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας έχουν το καθένα αξία περίπου στα 25.000 ευρώ, ενώ η τελετή παράδοσης έγινε χθες παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου στον Πειραιά.

Τα τρία από αυτά τα οχήματα κατευθύνονται στις νέες ομάδες ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών που θα συσταθούν στις Λιμενικές Αρχές Βόλου, Χίου και Σύρου, ενώ θα αντικαταστήσουν παλιά οχήματα στη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών του Αρχηγείου του Λιμενικού και στις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Χανίων, Καβάλας, Μυτιλήνης, Ρόδου και Ναυπλίου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την διάρκεια της τελετής στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το Λιμενικό Σώμα, καταπολεμά κάθε μορφής οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αλλά και προϊόντων λαθρεμπορίου».

«Ενισχύουμε», τόνισε, «το Λιμενικό Σώμα με νέα επιχειρησιακά μέσα και συστήματα, επενδύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα επιμορφώνοντας και εκπαιδεύοντας τα στελέχη μας μέσα από συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του Σώματος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει δεσμευθεί ότι θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο για να ενισχύσει με σύγχρονα μέσα το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στην αποστολή του».

Τέλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού, Αντιναύαρχος, Γεώργιος Αλεξανδράκης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για να διασφαλίσει την συνέχεια και την συνέπεια στην αποστολή του οφείλει: Να εκσυγχρονίζει και να ανανεώνει τα επιχειρησιακά μέσα του, να επενδύει στην διαρκή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού για την αποτελεσματική χρήση των νέων και καινοτόμων μέσων, και να καλλιεργεί δεσμούς συνέργειας και ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας με οργανισμούς και φορείς εντός και εκτός Ελλάδος».

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και άλλα υπηρεσιακά στελέχη.

Προκειμένου να τονίσουμε τη σπουδαιότητα των σκύλων ανιχνευτών ναρκωτικών, αρκεί να θυμίσουμε τις «ένδοξες μέρες» του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης όταν τροφοδοτούσε τις συζητήσεις πανελλαδικά για τις επιτυχίες του, μπλοκάροντας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών χάρη στο ζήλο και τις οσφρητικές ικανότητες ενός βελγικού ποιμενικού, της Σάντυ. Πρόκειται για ένα σκυλί που έχει σημαδέψει το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης με το πέρασμά του, το οποίο πέθανε το 2013 σε μεγάλη ηλικία με ελλιπή ιατρική περίθαλψη, καθώς εκείνη την περίοδο το Κράτος έκοβε ακόμα και τα απολύτως αναγκαία για τα σκυλιά που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των ναρκωτικών, αποτελώντας το κλειδί για τις μεγάλες επιτυχίες με κατασχέσεις ποσοτήτων ουσιών στα λιμάνια. Σε αντίθεση με εκείνη την περίοδο σήμερα το Κράτος φαίνεται να δείχνει όχι μόνο την ευαισθησία να στηρίξει τη συγκρότηση νέων ομάδων διαθέτοντας σκυλιά ανίχνευσης ναρκωτικών και τα μέσα για τη μεταφορά τους, αλλά ανανεώνει ακόμα και το στόλο των αυτοκινήτων που μεταφέρουν τα λαγωνικά.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img