Επιφυλάξεις εκφράζουν οι ξενοδόχοι – σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον – σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για τις προοπτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων έλλειψης προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Από την πλευρά των ξενοδόχων επιβεβαιώνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αποσαφήνισαν όμως τα χαρακτηριστικά του, από τα οποία προκύπτει πως το προφίλ των προσφύγων και μεταναστών στην παρούσα φάση δεν τους καθιστά απαραίτητα την ιδανική λύση για την επίλυσή του, ενώ φαίνεται πως γενικότερα η συζήτηση αφορά πρωτοβουλίες του Υπουργείου οι οποίες δεν προκύπτουν πρωτίστως από αίτημα των ξενοδόχων.
«Υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση σωστά καταρτισμένων υπαλλήλων, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά σε όλη την επικράτεια», δηλώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρης Αβαγιανός. Επιπλέον, όπως εξηγεί, τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας έφεραν μεγάλες ανατροπές στον κλάδο της φιλοξενίας, όπου μεταξύ άλλων προσωπικό που εποχιακά απασχολούνταν σε ξενοδοχειακές μονάδες κατά τη διετία της κρίσης «μεταπήδησαν» σε άλλους κλάδους απασχόλησης. Με λίγα λόγια επιβεβαιώνεται η έλλειψη προσωπικού, η οποία ωστόσο έχει περισσότερο ποιοτικά και λιγότερο ποσοτικά χαρακτηριστικά, καθώς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία απαιτείται μεταξύ άλλων να έχουν εξαιρετική γνώση Αγγλικών και ενδεχομένως και άλλων ξένων γλωσσών.
«Εάν υπήρχε η κατάλληλη εκπαίδευση και νοοτροπία και εφόσον έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες απασχόλησης εργαζομένων, που προέρχονται από την τοπική κοινωνία, θα συζητούσαμε το ενδεχόμενο απασχόλησης προσφύγων και μεταναστών στα ξενοδοχεία» σημειώνει ο κ. Αβαγιανός, μεταφέροντας τη θέση της Ένωσης Ξενοδόχων.
Πρωτοβουλία Υπουργείου;
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα έχει υπάρξει σχετική αλληλογραφία μεταξύ του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου, και της Υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη, όπου ο πρώτος πρότεινε την απασχόληση προσφύγων και μεταναστών (έπειτα από σχετική εκπαίδευση εντός των δομών φιλοξενίας τους) για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού σε ξενοδοχειακές μονάδες, με την πλευρά του Υπουργείου όχι απλά να ανταποκρίνεται θετικά, αλλά ουσιαστικά να υπερθεματίζει.
Μάλιστα, της συγκεκριμένης αλληλογραφίας προηγήθηκαν πρωτοβουλίες του Υπουργείου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος πριν δύο εβδομάδες περίπου οργάνωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Εβδομάδα Καριέρας στη Φιλοξενία. Κατά τη διάρκειά της 350 πρόσφυγες έδωσαν συνεντεύξεις και ήρθαν σε επαφή με 23 διαφορετικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και 36 εκπροσώπους τους στην Αθήνα και 12 εταιρείες και 20 εκπροσώπους τους στη Θεσσαλονίκη. Οι τομείς για τους οποίους εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλευράς των επιχειρήσεων και υπήρξαν το αντικείμενο των συνεντεύξεων ήταν οι υπηρεσίες οροφοκομίας, καθαριστές και καθαρίστριες, βοηθοί κουζίνας και γενικών καθηκόντων. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν φιλοξενούμενοι από τα camps Οινοφύτων, Μαλακάσας, Ριτσώνας, Σερρών, Δράμας, Κλειδιού, Βαγιοχωρίου, Καβάλας και Νέας Καβάλας, ενώ στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα το παρών έδωσε και η κ. Βούλτεψη. Μάλιστα, για τη δράση αυτή η Υφυπουργός κάνει λόγο και στην απάντησή της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, για να ενισχύσει την θετική της ανταπόκριση στο αίτημα που υπέβαλε.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, λοιπόν, το ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης φαίνεται να λαμβάνει πρωτοβουλίες προς αντιμετώπιση ενός προβλήματος… πριν αυτό επισημανθεί από το συλλογικό όργανο του κλάδου, όπου εντοπίζεται, γεγονός που επισημαίνουν και άλλοι ξενοδόχοι του νησιού μας. Σημειώνουν, μάλιστα, πως σε αντίθεση με άλλα ζητήματα πίσω από τα οποία «πέφτει» η Ομοσπονδία τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως το έθεσε στην Κυβέρνηση, αλλά… «δεν καίγεται και τόσο, για να το κυνηγήσει».