Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Λύση για το Μιχαλέλειο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Δεν αναλαμβάνουμε καμία Διοίκηση αν προηγουμένως δεν εξοφληθούν τα χρέη που υπάρχουν μέχρι σήμερα», δηλώνει ο Γ. Ξανθούλης

Την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και του Μιχαλέλειου Γηροκομείου Πλωμαρίου αποφάσισε η Δημοτική Αρχή, σε συνέχεια και της ειλημμένης πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για οικονομική στήριξη του Ιδρύματος. Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παλαιό Δημαρχείο, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου, Στρατή Κύτελη, με την συμμετοχή στελεχών της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Ηρακλή Κουντουρέλλη και υπηρεσιακών στελεχών, με θέμα την διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν το Γηροκομείο τους τελευταίους μήνες.

Μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για την στήριξη του Ιδρύματος από το Δήμο, στην σύσκεψη αποφασίστηκε για άλλη μια φορά ομόφωνα απ’ όλους τους παρευρισκόμενους ότι η πολιτική βούληση, τόσο του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, όσο και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, είναι να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικού τύπου προβλήματα που αφορούν στη σύννομη δυνατή χρηματοδότηση από μέρους του Δήμου Μυτιλήνης του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας, ούτως ώστε άμεσα να καλυφθούν τα υπάρχοντα χρέη, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος με την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων έναντι εργαζόμενων και προμηθευτών και προς όφελος και των τροφίμων. 

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνει η προγραμματική σύμβαση, αλλά σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση είναι να υπάρξει διοίκηση στο Ίδρυμα που να αναλάβει τα καθήκοντά της, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου και μέλη της Διοίκησης τα μέλη του Τ.Σ.. 

Κλείνοντας, ο Δήμος καλεί τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πλωμαρίου και τα μέλη του να αναλάβουν τη διοίκηση του Ιδρύματος, προκείμενου να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση με τις υπογραφές και των δύο μερών. «Κατόπιν τούτων είναι καταδικαστέα η όποια εργαλειοποίηση του εν λόγω θέματος απ’ όπου και αν προέρχεται, όταν το ζητούμενο είναι η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Να αναγνωρίσουν τα χρέη»

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Πλωμαρίου, Γιάννης Ξανθούλης, δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ότι τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας δεν πρόκειται να αναλάβουν την Διοίκηση, αν προηγουμένως ο Δήμος δεν αναλάβει τις ευθύνες του για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί: «Το βασικό ζητούμενο είναι να αναγνωριστούν τα χρέη που υπάρχουν έως σήμερα και να εξοφληθούν. Μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια επειδή είχε μειωθεί ο αριθμός των τροφίμων που φιλοξενούσε το Γηροκομείο και κατ’ επέκταση είχαν μειωθεί και τα έσοδά του. Δεν μπορεί η νέα Διοίκηση να φορτωθεί αυτές τις οφειλές προς το προσωπικό και τους προμηθευτές και πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθούλη, οι 12 εργαζόμενες του Ιδρύματος παραμένουν απλήρωτες εδώ και 3 μήνες και το ποσό που τους οφείλεται είναι περίπου 25.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους από την περασμένη Τετάρτη. Την ίδια ώρα, υπάρχει ένα σημαντικό χρέος, του ίδιου ύψους σε προμηθευτές και κάθε μήνα που περνάει το χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Πλωμαρίου τονίζει επίσης ότι παραπλανήθηκε από τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 επιχειρήθηκε να περάσει η Διοίκηση του Ιδρύματος στα χέρια του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ με έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ξεκαθάριζε ότι η Διοίκηση δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Σύμφωνα με επίσημη απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, στις 8 Ιουλίου του 2022 θα έπρεπε να είχε γίνει παράδοση – παραλαβή της Διοίκησης από τον Δήμο στο Τοπικό Συμβούλιο, που όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img