Έτσι μετά από δυο ολόκληρα χρόνια πανδημίας, κλεισούρας, περιορισμούς, κανόνες, απολυμαντικά, μάσκες, φούσκες, έρχεται η Άνοιξη.
Κυριολεκτικά μαζί με τον Μάρτη του 2022.
Τα πάνω-κάτω, η κατάσταση «ακορντεόν», η αλλαγή ζωής για όλους μας, δείχνουν όλα να παίρνουν τον δρόμο της χαλάρωσης. Σταδιακά και με προσοχή, με την Όμικρον να είναι τριγύρω μας ακόμα… αλλά παρ’ όλα αυτά, ναι, παίρνουμε τη ζωή μας πίσω.
Και εκεί που αισθανόμαστε πως ήρθε πλέον η ώρα να χορέψουμε, να κάνουμε πάρτι, να βγούμε και να ξεσαλώσουμε, στο καπάκι έρχεται η βοή του πολέμου.
Με ανησυχία, ανασφάλεια, ερωτηματικά και πόνο για όλους όσους βρίσκονται μέσα σ’ αυτή τη δίνη και για όλους εμάς που θα υποστούμε τα επακόλουθα.
Μα τι στο καλό;
Διάγουμε, λέει, την εποχή του Υδροχόου.
Σ’ αυτή την εποχή, λένε οι αστρολόγοι θα λάβουν χώρα σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Υδροχόος συνδέεται άμεσα με το Γανυμήδη, γιο του βασιλιά Τρώα. Ήταν ο πιο ωραίος από τους ανθρώπους, γι’ αυτό και ο Δίας, μεταμορφωμένος σε αετό τον άρπαξε, για οινοχόο του ιδίου και των υπόλοιπων θεών, και τον ανέβασε στον Όλυμπο. Τον απάλλαξε από τα γηρατειά και τον έκανε αθάνατο.
Τώρα τι ακριβώς σημαίνει η εποχή του Υδροχόου δεν έχω εντρυφήσει για να πω.
Η ματαιότητα της ζωής, η συντριβή από την άγονη προσπάθεια, η αιώνια διαμάχη μεταξύ γενεών και ο πόνος που απαιτεί η διαδικασία της διαδοχής, είναι ολοφάνερο ότι μας απασχολούν όλους κατά καιρούς.
Μας βρίσκω ξανά με μια βαθιά ρωγμή, με πληγές και πλήγματα.
Πολιτικά και αμυντικά, είμαστε πάλι ανίσχυροι.
Και πολλά ρήγματα θα δημιουργηθούν, αναπόφευκτα.
Θα ψάχνουμε όλοι στα έγκατα της ύπαρξής μας την πηγή της δημιουργίας, γιατί έχουμε ανάγκη για φως και ορίζοντα.
Ωστόσο, το φως που κρύβεται μέσα μας θα μας βγάζει σε όλες τις εποχές, στην επιφάνεια.
Θα μας μαγνητίσει, όπως η θάλασσα, την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Για να πάμε ξανά μπροστά και πάνω.
Ουφ!
Βρε, για καθίστε καλά.
Ευζωία θέλουμε, όχι πόλεμο!
Οι αγκινάρες με γαρίδες της Καθαρής Δευτέρας
Υλικά
10 μέτριες αγκινάρες, φρέσκες, καθαρισμένες ή κατεψυγμένες
1/2 κιλό μικρές φρέσκες καθαρισμένες γαρίδες
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. φρέσκο σπανάκι baby
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαγιονέζα χωρίς αυγό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τις αγκινάρες για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μια πιατέλα.
Βράζουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τις στραγγίζουμε.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σπανάκι, το λεμόνι, τον άνηθο, τη μαγιονέζα, το λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε με το μείγμα τις αγκινάρες και σερβίρουμε.