«Μάχη» χωρίς στρατιώτες;

Από τα Δικαστήρια Μυτιλήνης χθες
Spread the love


Αναβολή ενός έτους για τη 19η Ιανουαρίου του 2023 δόθηκε για την εκδίκαση της υπόθεσης των επεισοδίων σε Καράβα, Διαβολόρεμα και Παγανή τον Φεβρουάριο του 2020, στο πλαίσιο της οποίας 25 άτομα αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Αυτή ήταν μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, λόγω των κωλυμάτων που αντιμετώπιζαν κάποιοι από τους κατηγορούμενους, και επιπλέον δεν υπήρχε και ο απαραίτητος χρόνος για να εκδικαστεί η υπόθεση, ενώ δεν εμφανίστηκε και κανείς από τους μάρτυρες αστυνομικούς, που ήταν επί της ουσίας μηνυτές, ενδεχομένως γιατί περίμεναν την αναβολή. Την ίδια στιγμή, όμως, μικρή ήταν η ανταπόκριση που υπήρξε στο κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης πολιτών προς τους κατηγορούμενους χθες στα Δικαστήρια. Αρκεί όμως αυτό για να θεωρηθεί πως η «μάχη» δίνεται… χωρίς στρατιώτες;

Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό φύλλο, οι κατηγορίες, όπως τις ανέφεραν αρχικά τουλάχιστον οι σχετικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας, εν πολλοίς αφορούσαν έκνομες ενέργειες εναντίων αστυνομικών, ενώ σχολιάζεται έντονα πως πρόκειται για συλλήψεις που έγιναν από το «τσουβάλι» των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις, που έγιναν προς παραδειγματισμό και για να καμφθεί το ηθικό όσων αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για την κατασκευή νέας δομής. Γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε και το κάλεσμα για συμπαράσταση στους κατηγορούμενους, καθώς «στα πρόσωπά τους δικάζεται ο λεσβιακός λαός και η απόφασή του να αντισταθεί στα σχέδια που υπονομεύουν το μέλλον του», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν μέλη της επιτροπής.

Ωστόσο, λίγες δεκάδες άτομα ήταν αυτά που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα και βρέθηκαν χθες έξω από τα Δικαστήρια της Μυτιλήνης από τις 9 το πρωί, προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράστασή τους σε όσους βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αναφερόμαστε, δηλαδή, σε επίπεδο συμμετοχής εξαιρετικά χαμηλότερο από εκείνο στις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης την ημέρα των Θεοφανείων, ακόμη και αν ο χαρακτήρας της όποιας συγκέντρωσης ήταν εντελώς διαφορετικός. Από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα σχολιάζουν ότι περίμεναν λίγο μεγαλύτερη συμμετοχή, όχι βέβαια στα επίπεδα του λιμανιού, καθώς οι περιστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές, σημειώνοντας όμως με νόημα πως «όταν πραγματικά χρειαστεί η κινητοποίηση θα είναι τέτοια, που θα εκπλήξει πολλούς». 

 

Στη Βάστρια;

Σε τι οφείλεται, όμως, η μειωμένη προσέλευση; Τα αίτια αρκετά: Από το ότι στην ουσία κεντρικό κάλεσμα από την Επιτροπή Αγώνα δεν υπήρξε παρά μόνο προσωπικές αναρτήσεις μελών της και άλλων πολιτών, όπως δεν υπήρξε σχετικό κάλεσμα και από άλλους φορείς, μέχρι και το ότι αναφερόμαστε σε μια εργάσιμη μέρα, όπου ο κόσμος δεν είχε την δυνατότητα να αφήσει τη δουλειά του για μια κινητοποίηση με περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό θα υπάρξει ανταπόκριση όταν γίνει η επόμενη προσπάθεια εκκίνησης των εργασιών στη Βάστρια. Θα υπάρξει συμμετοχή, αντίστοιχη με εκείνη στην Καράβα, που αναμφισβήτητα έβαλε φρένο στα σχέδια του κ. Μηταράκη; Και αυτό, καθώς στην πραγματικότητα το πεδίο όπου θα μετρηθούν ουσιαστικά – αλλά και καθοριστικά για την έκβαση των γεγονότων – οι δύο πλευρές βρίσκεται στη Βάστρια και όχι μπροστά από τα Δικαστήρια Μυτιλήνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χθεσινή εικόνα εκεί δεν πρέπει να χτυπά καμπανάκια στην Επιτροπή Αγώνα, για την ανάγκη συσπείρωσης του κόσμου.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση