Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Μάχη» για δύο το χρίσμα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων καθυστέρησαν τις αποφάσεις, που αναμένονταν αυτές τις μέρες
  • Ποια ονόματα «παίζουν» για να ηγηθούν στο ψηφοδέλτιο;
  • Σε δεύτερη μοίρα οι περιφερειακές εκλογές, λόγων των βουλευτικών που προηγούνται

«Ουδέν νεώτερον» από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την επιλογή εκείνου ή εκείνης, που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του Βορείου Αιγαίου για τις Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί το που θα δοθεί το «χρίσμα», έστω και αν ο Σεπτέμβρης αποτελούσε χρονικό ορίζοντα για επίσημες ανακοινώσεις. Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και η επικείμενη ΔΕΘ, όμως, καθυστερούν τις αποφάσεις, αν και στο κυβερνών κόμμα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλήξει σε δύο ονόματα, ένα εκ των οποίων θα τεθεί επικεφαλής της παράταξης, που θα διεκδικήσει να «κερδίσει πίσω» την Περιφέρεια, με το όνομα του δημοσιογράφου Στρατή Λιαρέλλη να μπαίνει πλέον ακόμη πιο δυνατά στο «κάδρο» της ονοματολογίας.

«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα μια επιπλέον καθυστέρηση στο ζήτημα των υποψηφιοτήτων, όχι μόνο για το Βόρειο Αιγαίο, αλλά γενικότερα για τις περιφέρειες της χώρας» σχολιάζει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Λέσβου, Προκόπης Τζιμής, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως έως το Νοέμβριο το ζήτημα θα έχει λήξει. Επισημαίνει, ωστόσο, πως οι διεργασίες συνεχίζονται και δύο πολύ δυνατά ονόματα είναι τα επικρατέστερα αυτή τη στιγμή για να διεκδικήσουν την Περιφέρεια έχοντας το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος, και λεπτομέρειες μόνο μένουν να διευθετηθούν για να δούμε πως θα εξελιχθούν οι κρούσεις, που έχουν γίνει. 

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, πως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πάρουν τις αποφάσεις τους ως προς την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια, την ίδια στιγμή που έχουμε ήδη τρεις άλλες υποψηφιότητες: του ανεξάρτητου νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή, του Γιάννη Σπιλάνη, που όπως επισημαίνει θα στηριχθεί από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και του προς το παρόν ανεξάρτητου Σταμάτη Μαλέλη, που προέρχεται από τον «δυναμωμένο» τους τελευταίους μήνες χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής. 

Από αύριο, θα μετράμε 13 μήνες μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, διάστημα φαινομενικά μεγάλο, αλλά μικρό αν αναλογιστεί κανείς τη δουλειά, που πρέπει να γίνει για να πάρει το δρόμο της μια υποψηφιότητα, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει ξεκάθαρο αντικειμενικό στόχο τη νίκη κι όχι απλά μια «καλή εμφάνιση» στις κάλπες. Πολύ περισσότερο, όταν η κατάθεση υποψηφιοτήτων τοποθετείται χρονικά στο επόμενο καλοκαίρι, αρκετούς μήνες πριν την Κυριακή των εκλογών, και όταν η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί την επανάκτηση της Περιφέρειας, από μία παράταξη – του νυν Περιφερειάρχη – η οποία εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως την είχε διεμβολίσει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας πολλά στελέχη από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος στο ψηφοδέλτιό της και φυσικά αντλώντας ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής της δύναμης από αυτό. «Διακυβεύονται πολλά» σχολίασε ο κ. Τζιμής, και η φράση αυτή τα λέει όλα.

 

Τα ονόματα

Τώρα, όσον αφορά το όνομα εκείνου ή εκείνης, που θα τεθεί τελικά επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα σενάρια είναι αρκετά. Όπως σημειώσαμε σε προηγούμενο φύλλο, ο Βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, θα είναι υποψήφιος Βουλευτής και θα στηρίξει τις αυτοδιοικητικές επιλογές το κόμματός του. Έχουμε, ωστόσο και τη φημολογούμενη υποψηφιότητα του συντοπίτη μας πρώην Υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, που δεν επιβεβαιώνεται από το περιβάλλον του, ενώ έντονα έχει συζητηθεί και εκείνη της πολιτεύτριας της Νέας Δημοκρατίας από τη Λήμνο, Μαριάνθης Καφετζή, που είναι η μόνη που ως τώρα έχει ψήγματα επισημότητας αυτή τη στιγμή υπό την έννοια ότι η ίδια δήλωσε παρούσα και πως θα την ενδιέφερε η συγκεκριμένη προοπτική, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό. 

Από εκεί και πέρα, όμως, εδώ και πάρα πολύ καιρό στα πολιτικά και δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» συζητιέται το όνομα του συντοπίτη μας δημοσιογράφου και Προέδρου της Digea Στρατή Λιαρέλη, τον οποίο δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου ήθελαν να σκέφτεται σοβαρά να ασχοληθεί με τα κοινά διεκδικώντας μάλιστα την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν λίγο καιρό. Τα σενάρια που τον θέλουν να τίθεται επικεφαλής ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια, μάλιστα, ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε στη Θερμή, στο ίδιο τραπέζι μεταξύ άλλων με πρωτοκλασάτα αυτοδιοικητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπου ξεκάθαρα τους μίλησε για το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με τα αυτοδιοικητικά, δηλώνοντας «παρών» εφόσον του ζητηθεί, και μένει να δούμε αν το δικό του όνομα είναι ένα από τα δύο επικρατέστερα για να στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα, ή πολύ περισσότερο αυτό που εν τέλει θα επιλεχθεί.

Μένοντας στο χώρο της δημοσιογραφίας, αξίζει να σημειώσουμε ξανά και το «ανοιχτό σενάριο» του κ. Μαλέλη, ο οποίος προέρχεται μεν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, κατεβαίνει δε ως ανεξάρτητος και έχοντας δηλώσει εξ αρχής ανοιχτός στο ενδεχόμενο στήριξης οποιουδήποτε κόμματος (πλην της Χ.Α. όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου), έδωσε τροφή για σενάρια στήριξής του και από τη Νέα Δημοκρατία, ελλείψει άλλου υποψηφίου προς το παρόν. 

 

Σε δύο βάρκες

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την άνεση να «ποντάρει» στο ότι ο μηχανισμός της και τα στελέχη της θα ενεργοποιηθούν με την ανακοίνωση της όποιας υποψηφιότητας, ευελπιστώντας βέβαια στο ότι θα υπάρξει συσπείρωση πίσω από αυτή, σε αντίθεση με το 2019 και το… «αντάρτικο Μουτζούρη», που συμπαρέσυρε πολλά (και κορυφαία) στελέχη. Με λίγα λόγια, υπάρχει ένας ικανός αριθμός πολιτευτών, που είναι έτοιμοι να βάλουν την υπογραφή τους και να ενταχθούν στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

Από την άλλη, ο παράγοντας των εθνικών εκλογών παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Το 2019, οι εθνικές εκλογές προέκυψαν και προκηρύχθηκαν μετά από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, με τις τελευταίες να σκιαγραφούν την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών, να λειτουργούν καταλυτικά για τις εξελίξεις και να έχουμε υποψηφίους της αυτοδιοίκησης το Μάιο και στα βουλευτικά ψηφοδέλτια τον Ιούλιο. Το 2023, όμως, είναι διαφορετικό, γνωρίζουμε ήδη πως το αργότερο την άνοιξη του νέου έτους θα οδηγηθούμε στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, και με δεδομένο το ότι θα δοθεί σκληρός αγώνας για την αυτοδυναμία είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως… δυνατά στελέχη και «πρωτοκλασάτα» στελέχη θα στρατευτούν για αυτή τη μάχη. Αν οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές δε, τα στελέχη αυτά θα «δεσμευτούν» για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα σε ότι έχει να κάνει με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο, λοιπόν, το πότε οι μηχανισμοί και τα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας (αλλά και των άλλων κομμάτων εδώ που τα λέμε) θα επικεντρωθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και κυρίως σε εκείνες του αμιγώς πολιτικού δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να έχουμε πρόσωπα που για πολλούς μήνες θα… πατούν σε δύο βάρκες, κινούμενοι σε βουλευτική και αυτοδιοικητική τροχιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img