Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Μας αφήνουν αβοήθητους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Αναπληρ. Διοικητής ΚΥΤ: «Δεν υπάρχει χώρος ούτε για σκηνές» 
  • Καμιά ενέργεια από την Κυβέρνηση για εξομάλυνση της κατάστασης 
  • Καμιά αντίδραση από τοπικούς βουλευτές, Περιφέρεια και Δήμο

Ξεπέρασαν τους 11.000 οι αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ Μόριας μετά και τις χθεσινές αφίξεις περίπου 300 προσφύγων – μεταναστών σε 8 περιστατικά. Αμέσως μόλις κόπασαν οι βοριάδες, ενισχύθηκαν οι ροές και η κατάσταση πλέον στο νησί μοιάζει ανεξέλεγκτη χωρίς ουδείς από τους τοπικούς φορείς ν’ ασχολείται και χωρίς η κυβέρνηση να έχει κάνει καμιά απολύτως κίνηση αποσυμφόρησης μετά τη μετακίνηση των 1.400 ατόμων που έγινε τον περασμένο μήνα.

Στο ΚΥΤ Μόριας, δυναμικότητας 3.000 ατόμων, η κατάσταση πλέον είναι τραγική. Εδώ και δυο μήνες περίπου ο καταυλισμός έχει επεκταθεί στα γειτονικά κτήματα με σκηνές. Σήμερα πλέον δεν υπάρχει χώρος ούτε για σκηνές. Ο Αναπληρωτής Διοικητής, Βασίλης Νταβάς, στο ερώτημα τι γίνεται τώρα  κάθε φορά που φθάνουν νέες αφίξεις, πού πηγαίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, μας απαντά: «Τι περιμένετε να σας απαντήσω; Δεν υπάρχει χώρος. Το ΚΥΤ είναι δυναμικότητας 3.000 ατόμων και έχουμε 11.000 άτομα. Σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε 300 άτομα. Οι ροές συνεχίζονται αμείωτες. Χώρος δεν υπάρχει. Αναγκαστικά μοιράζουμε σλίπινγκ μπαγκ και κουβέρτες. Μακάρι να είχαμε δυνατότητα να φιλοξενήσουμε όπως πρέπει αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Περιμένουμε να γίνει κάποια νέα μετακίνηση για να εξομαλυνθεί η κατάσταση».

Το μόνο θετικό, όπως σημειώνει ο κ. Νταβάς, είναι ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο της σύνδεσης με το βιολογικό και δεν υπάρχουν τα προβλήματα που υπήρχαν πέρυσι με τα λύματα να καταλήγουν στους δρόμους.

Με την Περιφέρεια να έχει εξαντλήσει τις παρεμβάσεις της στην περίφημη  σύσκεψη των Δημάρχων του Βορείου Αιγαίου που κατέληξε σε «έκθεση ιδεών» – με τις γνωστές διεκδικήσεις που έχουν μείνει στα λόγια – με το Δήμο Μυτιλήνης να μην αντιδρά, αφού δεν έχει σταλεί ούτε μια επιστολή και από την άλλη μεριά τον Αντιπρόεδρο της βουλής, βουλευτή, Χαράλαμπο Αθανασίου, να μην έχει κάνει καμιά δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα, η κατάσταση δεν αλλάζει. Ο ίδιος σε επικοινωνία που είχαν τα «Νέα της Λέσβου» μας είπε ότι προφορικά έχει μεταφέρει την ανησυχία του σε κυβερνητικά στελέχη σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Καμιά αντίδραση για το προσφυγικό, ούτε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού.

Την ίδια ώρα, οι ροές συνεχίζονται αμείωτες και το ΚΥΤ Μόριας «γεμίζει» όλο και πιο ασφυκτικά μέχρι… να «εκραγεί». Αυτή την «έκρηξη» φαίνεται να περιμένει και η Κυβέρνηση για  ν’ αντιδράσει, καθώς από τα τέλη Αυγούστου όταν μετά την «απόβαση» των 500 ατόμων στη Σκάλα Συκαμιάς, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, ανακοινώθηκαν τα – γνωστά πλέον – μέτρα και οργανώθηκε τάχιστα μετακίνηση στην ενδοχώρα, καμιά άλλη κίνηση δεν έχει γίνει. Ούτε μια δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου για το πώς σκέφτονται ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση στα νησιά και κυρίως στη Λέσβο, η οποία συνεχίζει να σηκώνει το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

 

Guardian: «Απερίγραπτη συμφορά στα hotspots των νησιών»

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει ξανά τα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο. Με ζοφερά χρώματα περιγράφει η  Αγγλική εφημερίδα Guardian την κατάσταση στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προβλήματα που επιτείνει η αύξηση των ροών και οι μαζικές αφίξεις από την Τουρκία.

«Σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια δαγκώνουν παιδιά. Εκατοντάδες άτομα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ένα μπάνιο. Η δυσοσμία των ανθρώπινων περιττωμάτων δεν φεύγει ποτέ κι οι ελλείψεις στα τρόφιμα είναι πλέον κανόνας», γράφει ο Guardian σε ανταπόκριση με τίτλο: «Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για καταστροφή στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς», πρόβλημα που επιτείνει δραματικά ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων που καταφθάνει στη χώρα μας.

Η Σόφι ΜακΚαν από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», σημαίνει συναγερμό για την απάνθρωπη κατάσταση στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των νέων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. «Το επίπεδο της συμφοράς που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι απερίγραπτο», δηλώνει η εκπρόσωπος των Γ.Χ.Σ. σημειώνοντας τη δραματική αύξηση των περιστατικών αυτοτραυματισμού ακόμη και μεταξύ νηπίων: «Πασχίζω να βρω τις σωστές λέξεις, γιατί κανένας δεν μπορεί να μεταδώσει την απόλυτη δυστυχία και την απάνθρωπη κατάσταση που είναι ειλικρινά απίστευτη στην Ευρώπη». 

Και συνεχίζει: «Το δράμα που εκτυλίσσεται στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ευρώπης έρχεται μετά την απότομη αύξηση των αριθμών των ανθρώπων που επιχειρούν την επικίνδυνη διά θαλάσσης διέλευση από την Τουρκία. Με ένα θράσος που δεν έχει προηγούμενο από το 2016 που η ΕΕ σύναψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα για το προσφυγικό, διακινητές ξεφορτώνουν καραβιές αιτούντων άσυλο στις παραλίες της Λέσβου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου και της Χίου. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έφθασαν στις ελληνικές ακτές, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των διά θαλάσσης αφίξεων στη χώρα το 2019. Με την αύξηση του ρυθμού των αφίξεων να συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο, πυροδοτούνται φόβοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας προσφυγικής κρίσης, έστω και αν οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι από εκείνους του 2016, όταν περίπου 2.000 άνθρωποι έφθαναν με βάρκες στις ακτές», γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian.

«Τουλάχιστον ένας στους τρεις νεοαφιχθέντες είναι ασυνόδευτος ανήλικος», λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Αθήνα, με την εκπρόσωπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αθήνα, Σοφία Μάλκμκβιστ, να σημειώνουν ότι όλα γίνονται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στην Αθήνα, υπογραμμίζει ο Guardian, ΜΚΟ «αποδίδουν την αύξηση» των προσφυγικών ροών «στην εσκεμμένη χαλάρωση στις περιπολίες από την τουρκική ακτοφυλακή». Και σημειώνει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης, με τη μεταφορά ευάλωτων ατόμων στην ηπειρωτική χώρα. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λύσεις προσωρινές , διερωτώνται τι θα συμβεί τον χειμώνα και επισημαίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στην κατάστρωση μιας στρατηγικής επιμερισμού του βάρους στην παροχή φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες».

 

 

 

- Advertisement -

More articles

spot_img