Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Μας “βομβαρδίζει” με τουρίστες η Τουρκία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Κατά 62% είναι αυξημένες οι αφίξεις των Τούρκων τον φετινό Μάρτιο σε σύγκριση με τον περσινό, ενώ κατά 72% είναι η αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Λίγες μέρες πριν πέσει η αυλαία για το ραμαζάνι που είναι η κορυφαία θρησκευτική γιορτή νηστείας των απανταχού της γης μουσουλμάνων, οπότε και αναμένεται η μαζική έξοδος των Τούρκων τουριστών και προς τη Λέσβο με εκατοντάδες αφίξεις, αλματώδης συνεχίζει να καταγράφεται η αύξησή τους, καθώς επισκέπτονται μήνα με το μήνα την περιοχή μας σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Μέχρι χθες περίπου 1.000  Τούρκοι είχαν περάσει από το Τελωνείο Μυτιλήνης για να επισκεφτούν τη Λέσβο, πράγμα που δείχνει ότι ο Μάρτιος θα κλείσει με αφίξεις που θα ξεπερνούν τις 1.000, μια και έχουμε μπροστά μας το Σαββατοκύριακο (αν και την Κυριακή στην Τουρκία έχουν Δημοτικές Εκλογές και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε τη Δευτέρα δεν θα γίνουν δρομολόγια από απέναντι προς την περιοχή μας). 

Στο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους τα στοιχεία των αφίξεων των Τούρκων είναι θεαματικά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι αφίξεις του Μαρτίου είναι αυξημένες κατά 62% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2023, που ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών. Παρά το γεγονός ότι το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά σε αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο, ανατρέχοντας στα στοιχεία προηγούμενων ετών διαπιστώσαμε ότι το 2017 οι αφίξεις του Μαρτίου (791) ξεπερνούσαν και αυτές της περσινής χρονιάς. Ωστόσο και με αυτή τη χρονιά να συγκρίνουμε με το φετινό Μάρτιο πάλι οι αφίξεις είναι αυξημένες σε ποσοστό 26%!

Ο ρυθμός της ανόδου των αυξήσεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο είναι πραγματικά εντυπωσιακός για το 2024, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα στοιχεία είναι θεαματικά. Μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουμε 2.736 αφίξεις Τούρκων για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και μάλιστα δεν έχει κλείσει ακόμα ο Μάρτιος. Το αντίστοιχο τρίμηνο, το 2023, που ήταν η καλύτερη χρονιά σε αφίξεις Τούρκων τουριστών (ρεκόρ με 73.588 αφίξεις όλο το 2023) είχαμε 1.586 Τούρκους στους τρεις μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι από τρίμηνο σε τρίμηνο η αύξηση κυμαίνεται στο 72% για την φετινή χρονιά σε σχέση με πέρυσι! 

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται βέβαιο ότι κατά τους επόμενους μήνες, δηλαδή από τον Απρίλιο η Λέσβος θα βιώσει έκρηξη στις αφίξεις Τούρκων τουριστών και δεν είναι μόνο λόγω της μαζικής εξόδου μετά το ραμαζάνι, οπότε και θα βγουν για διακοπές κατά χιλιάδες στα νησιά μας, αλλά γενικότερα ο τουρισμός από την Τουρκία αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσει ότι σε ικανοποιητικούς αριθμούς αρχίζει να ανεβαίνει από τον Απρίλιο κάθε χρόνο, κορυφώνεται τον Αύγουστο  και ακολουθεί φθίνουσα πορεία μέχρι και τον Οκτώβριο. 

Καθώς, λοιπόν, έχουμε από τώρα εμείς εδώ στη Λέσβο αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 72% γίνεται κατανοητό τι θα πρέπει να περιμένει ο τόπος μας το επόμενο διάστημα!  

Θα τους εκμεταλλευτούμε με την καλή ή την κακή έννοια; 

Οι Τούρκοι τουρίστες στην πλειονότητά τους τα τελευταία 2 χρόνια είναι υψηλών εισοδημάτων. Οι επαγγελματίες του τουρισμού καλούνται να εκμεταλλευτούν αυτό το μεγάλο μπουμ στον τουρισμό από τη γείτονα χώρα, φροντίζοντας όχι να βγάλουν τα σπασμένα μέσα σε ένα καλοκαίρι με κακές υπηρεσίες σε υψηλές τιμές, αλλά αντίθετα ο στόχος θα πρέπει να είναι να μετατρέψουμε τους χιλιάδες των επισκεπτών που θα έρθουν φέτος σε καλούς πρεσβευτές που θα στείλουν και φίλους και γνωστούς τα επόμενα χρόνια από την Τουρκία.  

Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Νίκος Αθανάσης «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας για να αφήσουμε ικανοποιημένους αυτούς τους τουρίστες. Αν κάνει το λάθος η Λέσβος να δει μόνο το οικονομικό σκέλος και όχι και την αντιστοίχιση των υπηρεσιών, τα επόμενα χρόνια θα δούμε φθίνουσα πορεία και θα αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό. Έχουμε παραδείγματα και στο παρελθόν και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Επιμελητήριο έχουμε κάνει προσπάθειες να παρακινήσουμε όλους τους συναδέλφους να δουν το κομμάτι του τουρισμού της Τουρκίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και όχι για μία χρονιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο οποίος έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες από τη θέση του για την επίλυση ζητημάτων που έχουν απασχολήσει τον τουρισμό μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα τον τουρισμό από την Τουρκία. «Θεωρώ ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις αφίξεις των Τούρκων τουριστών αλλά και αυτά που έχουμε ως πρακτορεία  για την περίοδο του καλοκαιριού είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά γι’ αυτό βλέπετε ότι τρέχουμε και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να διευθετηθούν και τα ζητήματα για την έκδοση της βίζας και όλα τα άλλα θέματα», είπε ο κ. Χατζηκυριάκος. Και συνέχισε: «Από κει και πέρα συμφωνώ με το ερώτημα που μου θέτετε ότι θα πρέπει και οι επαγγελματίες του τουρισμού να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό χωρίς ανατιμήσεις και με καλές υπηρεσίες που θα αφήσουν ικανοποιημένους όλους αυτούς τους πελάτες γιατί πελάτες μας είναι, να έρθουν και του χρόνου και να μας διαφημίσουν ο καθένας στον κύκλο του στην Τουρκία επιστρέφοντας».

Η έκδοση της βίζας

Η έκδοση της βίζας αναμένεται να ξεκινήσει στο Τελωνείο από τις αρχές Απριλίου, όπως είχαν γράψει τα Νέα της Λέσβου και όχι νωρίτερα. Ουσιαστικά η βίζα θα ξεκινήσει να εκδίδεται στη Μυτιλήνη όταν θα έχει αρχίσει να ανεβαίνει η κίνηση λόγω του τέλους του ραμαζανιού και της γιορτής που ακολουθεί, οπότε θα έχουμε τη μαζική προσέλευση των γειτόνων μας για διακοπές στη Λέσβο. Κι αυτό ενώ ακόμα βρισκόμαστε στην περίοδο της άνοιξης και όπως θα δει κανείς από τα στοιχεία των Τούρκων της περσινής χρονιάς αλλά και προηγούμενων ετών, τους περισσότερους Μαρτίους οι αφίξεις των Τούρκων, αν εξαιρέσουμε το 2017, ήταν σε χαμηλά επίπεδα. 

Σε αντίθεση με το φετινό Μάρτιο που βλέπει κανείς Τούρκους παντού, όπως και τους προηγούμενους μήνες, ακόμα και το Δεκέμβριο στην καρδιά του χειμώνα για τη Λέσβο. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά της Τουρκίας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον τόπο μας και ο στόχος από τους 72.200 Τούρκους τουρίστες που έπιασε η Λέσβος το 2023 να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε ακόμα και τους 100.000 δεν μοιάζει και τόσο ανέφικτος, τουναντίον μάλιστα.

spot_img

More articles

spot_img