Μία ομάδα ανθρώπων με έντονο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με πολλή αγάπη προς τον συνάνθρωπο εργάζεται στο Κέντρο για Αμεα «Κυψέλη» στη Μυτιλήνη. Τα πρώτα χρόνια έναρξης λειτουργίας της δομής το 1997 ήταν δύσκολα, καθώς η ομάδα αποτελούνταν μόνο από 3 – 4 άτομα, ενώ η δυναμικότητα των παιδιών που καλούνταν να βοηθήσουν ήταν πολύ μεγαλύτερη. Με τον καιρό όμως αυτή η ομάδα ενισχύθηκε με προσωπικό και έχει φτάσει στα επίπεδα που είναι σήμερα. Πλήρως επανδρωμένη και με ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία. Το κοινωνικό έργο τους είναι τεράστιο. Με πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και με επίκεντρο την αλληλεγγύη προχωράνε και φέτος το καλοκαίρι σε μια σειρά δράσεων, που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες δείχνοντας σε όλους ότι η αξία της προσφοράς είναι ανεκτίμητη.
Οι δράσεις είναι ποικίλες και αρκετά διαδραστικές και για τα παιδιά, όπως μας είπε ο διοικητικός υπάλληλος του κέντρου, Ιωάννης Δαγλής. «Οι δράσεις που έχουμε προγραμματίσει είναι αρκετές, όπως κάθε χρόνο. Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ήδη εκδρομές εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Όπως είδατε και πριν λίγες μέρες πήγαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν παρακολουθώντας ένα ευχάριστο βίντεο κινουμένων σχεδίων για το πώς ήταν η Λέσβος πριν εκατομμύρια χρόνια, τις ζούγκλες που υπήρχαν με τα πυκνά δάση και την άγρια ζωή. Γενικά έχουμε οργανώσει και άλλες τέτοιες εκδρομές».
Παράλληλα και οι συναντήσεις που πραγματοποιούν με εκπροσώπους φορέων της Μυτιλήνης, αλλά και με πολλά σχολεία της πόλης προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο για τις δράσεις που κάνουν είναι πολλές. Ο κ. Δαγλής επίσης μας ανέφερε: «Έχουμε δημιουργήσει και εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης στο Κέντρο όπου τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και να περάσουν τον χρόνο τους δημιουργικά. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μας έχει βοηθήσει πολύ σε αυτήν την προσπάθεια. Πολλοί φοιτητές έρχονται εδώ και ζητάνε να βοηθήσουν εθελοντικά με όποιο τρόπο μπορούν. Αυτό είναι αρκετά συγκινητικό. Έχουμε και πολύ συχνές συναντήσεις με τους συλλόγους των φοιτητών που τους ενημερώνουμε και κάποιοι μάλιστα παραμένουν για να βοηθήσουν».
Υπάρχει μια γενικότερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τα Άτομα με Αναπηρία και όπως έχει παρατηρηθεί η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Πολλοί είναι οι εθελοντές, ανεξαρτήτως ηλικίας, που συνεισφέρει ο καθένας με τον δικό του τρόπο και προσφέρει ό,τι μπορεί. Αρκετοί βέβαια είναι και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για το καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό που η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την Κυψέλη, καθώς η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων είναι τεράστια.
Οποιοσδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει και να συμμετάσχει στο Κέντρο Κυψέλη μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει, όπως μας είπε ο κ. Δαγλής: «Θα πρέπει να έρθει ο ενδιαφερόμενος στο χώρο μας και να κάνει μια αίτηση. Το έντυπο αυτό θα περάσει από το επόμενο Διοικητικό μας Συμβούλιο και αφού εγκριθεί ο ενδιαφερόμενος θα προχωρήσει σε ένα δομημένο πρόγραμμα προκειμένου να διαπιστωθούν οι κλίσεις και οι δυνατότητές του ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα. Ο καθένας χρειάζεται εδώ και όλοι μπορούν να βοηθήσουν με τον τρόπο τους ξεχωριστά. Αυτό που ζητάμε συνήθως από τον ενδιαφερόμενο είναι να έχει συνέπεια στο πρόγραμμα».