Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Μαθητές στην Άγρα έφτιαξαν το πιο υγιεινό σνακ!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

-Το πρώτο βιολειτουργικό  αντιοξειδωτικό κρουασάν από το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Άγρας

 

Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Άγρας ήταν πέρυσι ανάμεσα στα σχολεία που πήραν διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο διαγωνισμό «Bravo Schools»  στην ενότητα «Καλές πρακτικές». Ο τίτλος του έργου που παρουσίασε ήταν «Η Άγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά» και στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της αντιοξειδωτικής διατροφής για την υγεία του ανθρώπου. Φέτος το σχολείο αυτό προχωρά ένα βήμα μπροστά και  συμμετέχοντας και στη διοργάνωση, παρουσιάζει το πρώτο «βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό κρουασάν!

Οι μαθητές έφτιαξαν στο χώρο του Συνεταιρισμού Γυναικών Άγρας, κρουασάν με αλεύρι… από σταφύλια και με γέμιση από ανθότυρο και μαρμελάδα αρώνια. Η γεύση είναι εκπληκτική, ενώ η διατροφική του αξία, πραγματικός θησαυρός. Τα πρώτα κρουασάν έχουν γίνει ανάρπαστα και σκοπός του σχολείου είναι να προωθήσει την παραγωγή τους μέσω του Συνεταιρισμού Άγρας και το προϊόν που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου, να διατεθεί στην αγορά και να φθάσει στα χέρια κάθε μαθητή – μαθήτριας του νησιού.

«Τα τοπικά μας προϊόντα, τα τυριά, το γάλα στην Άγρα και το Μεσότοπο, η αρώνια και τόσα άλλα είδη που παράγονται στον τόπο μας είναι πραγματικός θησαυρός που δεν γνωρίζουν πολλοί», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο διευθυντής του σχολείου Λάζαρος Χονδροματίδης.

Ο πρωτοπόρος αυτός καθηγητής φυσικής αγωγής, έχει καταφέρει να μυήσει τους μαθητές του σχολείου του στην αξία της υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με την άσκηση και μέσα από τις δραστηριότητες του Γυμνασίου Άγρας στέλνει ένα μήνυμα για τον υγιεινό τρόπο ζωής: Γι’ αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας. Με την βοήθεια των καθηγητών Χατζηκύρκου Γιώργου, Κουλαρά Μερόπης και Τσακίρογλου Γιώργου και με την ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών σχεδίασαν και υλοποίησαν τη δράση βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό κρουασάν.

Αυτό που καταρχήν βοήθησε τα μέγιστα στις ενέργειές τους ήταν το μηχάνημα μέτρησης αντιοξειδωτικού ελληνικής κατασκευής (παγκόσμια πατέντα) το 2018, που έδωσε την δυνατότητα στους καθηγητές και μαθητές  να  μπορούν αναλόγως τις μετρήσεις, να ανιχνεύσουν την ποιότητα του οργανισμού σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά καθώς και της τροφής τους. Επίσης οι μαθητές εξοικειώνονται με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης μελετώντας την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής βιολειτουργικών τροφίμων.

Στη συνέχεια η πρωτοβουλία τους βρήκε την πολύτιμη στήριξη από μια σειρά επιστημονικούς φορείς αλλά και εταιρείες και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας (Πιστοποίηση), από Αλευροβιομηχανία στις Σέρρες που διαθέτει το αλεύρι από σταφύλια, από τους συνεταιρισμούς γάλακτος Άγρας – Μεσοτόπου που προμηθεύουν το γάλα στο σχολείο, από το Συνεταιρισμό γυναικών «Τα λεύκα» Άγρας (παρασκευή κρουασάν, μαρμελάδα-ρόδι), Βιολογική μαρμελάδα Αρώνια Λεπέτυμνος (μαρμελάδα), καθώς και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Άγρας-Μεσοτόπου.

Οι μαθητές πραγματοποιούν μέρος των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις αγροτικού συνεταιρισμού γυναικών Άγρας και το υπόλοιπο αυτών στο εργαστήριο φυσικών επιστήμων του σχολείου.

«Η δράση αυτή του σχολείου μας έχει  πολύπλευρη στόχευση, αφενός  η δημιουργία μιας νέας  σειράς βιολειτουργικών τροφίμων ξεκινώντας με το κρουασάν που προσφέρει πολλές μονάδες αντιοξειδωτικών στον οργανισμό με όλες τις θετικές επιδράσεις που αυτό επιφέρει και αφετέρου με το εν λόγω προϊόν προκαλέσαμε το έναυσμα για παραγωγή τοπικών βιολειτουργικών τροφίμων με ισχυρισμούς υγείας, τα οποία επιθυμούμε να καθιερώσουμε», τονίζει ο διευθυντής του σχολείου.

 

Τι είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα

Τα βιολειτουργικά ή φαρμακευτικά τρόφιμα είναι προϊόντα που βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ή μειώνουν την πιθανότητα χρόνιων παθήσεων. Εμφανισιακά είναι όμοια με τα κανονικά τρόφιμα. Μπορείτε να τα καταναλώνετε είτε συμπληρωματικά ή ως κύριο γεύμα. Πέραν της κατεξοχήν διατροφικής τους αξίας, περιέχουν και επιπλέον συστατικά (που συνήθως προέρχονται από φυσικές πηγές), τα οποία δρουν ευεργετικά σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού. «Με βάση αυτό το επιστημονικό δεδομένο χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή κρουασάν, αλεύρι, πρωτεΐνη γάλα, ρόδι και αρώνια τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά», εξηγεί ο κ. Χονδροματίδης.

Τα αντιοξειδωτικά είναι τεχνητές ή φυσικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων, γεγονός που έχει αποδειχτεί σε διάφορα εργαστηριακά πειράματα (σε κύτταρα ανθρώπινα ή ζωικά). Δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, αποτελούν υγιεινή επιλογή διατροφής. Παραδείγματα αντιοξειδωτικών αποτελούν οι βιταμίνες C και E, σελήνιο, και τα καροτενοειδή, όπως η β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Το αλεύρι που χρησιμοποίησαν προέρχεται από εκχύλισμα σταφυλιών, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες και φαινόλες, το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Το αλεύρι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ ή άλλων σκευασμάτων. Μάλιστα το 2009 έλαβε την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων να χρησιμοποιεί «Ισχυρισμό Υγείας», χάρη στην ιδιότητά του να προστατεύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Η δράση  του Γυμνασίου Άγρας απευθύνεται σε μαθητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τοπική  κοινωνία, μονάδες βιομηχανίας, βιοτεχνίας βιολογικών προϊόντων, επιχειρήσεις αρτοποιίας-  ζαχαροπλαστικής,  ξενοδοχειακές  μονάδες  καθώς και σε αγροτικούς  συνεταιρισμούς.

«Το προτείνουμε σαν ένα προϊόν που μπορεί να παράγει ο Συνεταιρισμός Άγρας και να διαθέσει στην αγορά, ένα υγιεινό σνακ για τα κυλικεία των σχολείων», τονίζει ο διευθυντής του σχολείου.

Όσο για το διαγωνισμό «Bravo Schools» στον οποίο φέτος αναμένονται πάνω από 550 σχολεία από όλη τη χώρα, τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούνιο, ενώ στα πρώτα σχόλια μετά την υποβολή της συμμετοχής της Άγρας ήταν ότι «το σχολείο σας είναι 20 χρόνια μπροστά»!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img